Så fick Qatar VM 2022

Så fick Qatar VM 2022

Sepp Blatter har kallat det ett misstag. VM 2022 spelas ändå i Qatar.

Att använda sportevenemang för att nå ekonomiska framgångar, erkännande och prestige är ingen ny företeelse. Begreppet ”sportswashing” handlar ofta om just detta: att marknadsföra sig med hjälp av sport för att slippa förknippas med andra mindre smickrande frågor.

Qatar är ett litet, men rikt, land. Efter millennieskiftet blev fotbolls-VM ett högt prioriterat utrikespolitiskt mål. När man vann 2010 års omröstning för att arrangera VM 2022 var det ett frukten av ett målmedvetet arbete: både ekonomiskt och politiskt.

Landet inledde med att söka, och få, flera andra mindre internationella turneringar: asiatiska mästerskapet 2011, handbolls-VM 2015 och friidrotts-VM 2019 är några exempel – nyttig erfarenhet både vad gäller arrangörskap och hur man når hela vägen med sin ansökan.

Ekonomiskt investerade Qatarägda beIN Sports samtidigt på flera kontinenter, bland annat i Europa. Qatar kombinerade satsningarna med politiska löften. Mest känt är kanske exemplet Frankrike. Där etablerade sig kanalen beIN Sports som rättighetsinnehavare samtidigt som Qatar startade flera ekonomiska samarbeten med franska staten. Dessa kombinerades med löften om ett övertagande av fotbollsklubben PSG.

VM-turneringarna 2018 och 2022 tilldelades vid samma tillfälle. Det innebar en hel del taktiskt rävspel inför omröstningarna. Bland annat drog alla icke-europeiska kandidater tillbaka sina bud på VM 2018 som till slut hamnade i Ryssland. Detta för att försäkra sig om att inget Uefa-land skulle kunna få turneringen fyra år senare.

När Uefas exekutivkommitté röstade om VM 2022 hade vi fem kandidater: Australien, Japan, Qatar, Sydkorea och USA. Den fjärde finalomröstningen stod mellan Qatar och USA. De förstnämnda vann med utklassningssiffrorna 14–8. Normalt röstar 24 personer, men två av kommitténs medlemmar stängdes av före omröstningen efter Sunday Times avslöjande att de var villiga att ta mutor.

Att Qatar tilldelades VM 2022 har skapat debatt med flera utredningar om mutor och korruption som resultat.

*** *** ***

”Jag ska säga något som är galet, men mindre demokrati är ibland bättre för att organisera ett VM.”
Jérôme Valcke, generalsekreterare Fifa 2007-15.

”Ja, självklart var det ett misstag, men man begår många misstag i livet… Jag kommer aldrig att säga att de köpte det, för det handlade om politiska påtryckningar. Verkligen, det handlade om Frankrike och Tyskland.”
Sepp Blatter, ordförande Fifa 1998-2015.

*** *** ***

Efterspelet till 2010 års omröstning har varit långt och pågår i vissa fall fortfarande. Fifas agerande har ifrågasatts från Australien till USA.

Här tre punkter med koppling till Qatars ansökan:

- När det ekonomiskt svaga afrikanska fotbollsförbundet (CAF) hade årsmöte i Libyen, i inledningen av 2010, klev Qatar in och sponsrade kongressen. Man blev därmed enda kandidatland som tilläts vara på plats för att presentera sitt VM-projekt.

Mohammed bin Hamman från Qatar var president för AFC, det asiatiska fotbollsförbundet, när han meddelade att han tänkte utmana om presidentposten hos Fifa. Sommaren 2010 kom beskedet att han ändrat sig och inte tänkte utmana ”vännen Sepp Blatter”.

Vänskapen varade över omröstningen som gav Qatar VM, men bin Hamman blev redan 2011 avstängd på livstid från världsfotbollen efter korruptionsanklagelser. Han överklagade och vann samma år. Året därefter återkom Fifa med ännu en livstidsavstängning.

- Amerikanen Michael J. Garcia fick 2012 i uppdrag att utreda etiska problem hos Fifa. Han meddelade snabbt att han undersökte hur det gick till när Ryssland och Qatar fick VM.

När den drygt 350-sidiga rapporten var klar, september 2014, så vägrade Fifa först att publicera den. Efter kritik valde man att istället offentliggöra en 42 sidor lång sammanfattning. Garcia kallade materialet för ”ofullständigt” och avgick strax därefter.

Först 2017 när tyska Bild sade sig ha kommit över rapporten släppte Fifa snabbt den själva. Organisationen erkänner att misstag har begåtts, men att det handlar om personer som gjort fel och inte allvarliga problem hos Fifa. Qatar står kvar som VM-arrangör.

Mycket av det som avslöjades där har hamnat hos det schweiziska rättsväsendet. Med hjälp av Garcias arbete, FBI, visselblåsare och flera tidningars avslöjanden har namn som Uefa-presidenten Michel Platini och Fifa-presidenten Sepp Blatter nu lämnat världsfotbollen.
 
Mer läsning: ”The Garcia report”


* * * * *
Läs även:

SvenskaFans samarbetar med Amnesty
Q&A – Därför är VM i Qatar kontroversiellt
Svenska fotbollförbundet: ”Vi sätter press på dem”
 

John Cederblad2021-08-23 09:00:00

Fler artiklar om Fair Play Qatar