”Därför samarbetar SvenskaFans med Amnesty kring Qatarfrågan”

”Därför samarbetar SvenskaFans med Amnesty kring Qatarfrågan”

Minst 6500 människor har dött för att fotbolls-VM ska spelas. För många fotbollssupportrar är det svårare än någonsin att förhålla sig till en av årets största höjdpunkter. Därför inleder vi på SvenskaFans ett samarbete med Amnesty.

Med ett drygt år kvar till fotbolls-VM i Qatar kan vi konstatera att intresset för, och debatten om, ett internationellt fotbollsmästerskap sällan har varit större.

Efter det uppmärksammade gripandet av sju Fifa-toppar år 2015 har ett flertal utredningar pågått om misstänkta mutor under omröstningen av VM-kandidaturen 2022. I fjol slog USA:s justitiedepartement fast att Qatar tilldelades VM genom mutor till 22 uppsatta personer inom Fifa, vilket även inkluderade röster på att Ryssland skulle få VM 2018.

Att Qatar är angelägna om att flytta fram sina positioner inom idrotten kommer knappast som en nyhet. Sedan 2004 har det lilla emiratet arrangerat 31 större idrottsevenemang – bland annat VM i friidrott, cykel, handboll, tyngdlyftning och simning.

Det är inte dåligt för en nation, ungefär lika stor som Skåne, och med mindre än tre miljoner invånare (där mer än 90 procent av arbetskraften är migrantarbetare). Fotbolls-VM är kronan på juvelen i en överlagd strategi som ofta går under begreppet sportswashing. Kritiker menar att Qatars främsta intresse är att rikta blickfånget bort från demokratiska frågor och tvätta sitt namn internationellt genom idrotten.

En annan fråga har fått stor uppmärksamhet: migrantarbetarnas arbetsvillkor.

Minst 6500 människor har dött för att fotbolls-VM ska spelas, slog Guardian fast i februari. Förmodligen är det många fler än så. Arbetare har dött av hjärtsvikt efter att ha pressats till långa arbetsdagar i över 40-gradig värme. Många gånger har dödsfallen skett utan någon form av utredning, vilket lämnar migrantarbetarnas närstående utan förklaringar om hur de har förlorat sin familjemedlem.

Rapporterna inifrån Qatar visar också på hur människor blir mer eller mindre arbetsrättsligt kidnappade. Det händer att arbetsgivare fortfarande beslagtar migrantarbetares pass, trots att det är förbjudet, vilket försvårar för dem att byta arbetsgivare eller att lämna landet. Att ansluta sig fackligt har varit en omöjlighet. Vissa förbättringar för migrantarbetarna har skett, enligt Amnestys rapporter, men fortfarande tvingas många återvända till sina hemländer utan att få ut sin lön.

Hur förhåller man sig till detta som fotbollssupporter?

Vi märker att ni, fotbollssupportrar, diskuterar frågan dagligen i våra forum. Det är därför vi väljer att samarbeta med Amnesty fram till VM 2022.

På SvenskaFans anser vi att Fifa har gjort fel som tilldelat Qatar fotbolls-VM. Nu står vi ändå inför ett scenario att VM sannolikt kommer att spelas där, och det är upp till oss som supportrar att sätta oss in i frågan och bilda vår egen uppfattning om vad som är rätt och fel. Med hjälp av Amnestys kunskap och rapporter inifrån Qatar kommer vi att kunna få en fördjupad förståelse om migrantarbetarnas levnads- och arbetsvillkor, och även hur regimens löften om förändringar efterlevs.

Vi kommer inte att säga åt dig vad du ska tycka i Qatarfrågan. Däremot vill vi hjälpa dig, som är intresserad, att få en bättre förståelse kring förhållandena som råder i Qatar under förberedelserna av fotbolls-VM. Oavsett om du är väl införstådd med Qatars kafalasystem eller om du känner att du är dåligt påläst ska du kunna få mer information hos oss.

Om du vill engagera dig och uttrycka dig i frågan är du välkommen att höra av dig till mig eller vår redaktör John Cederblad.

* * * * *
Läs även:

Amnesty svarar: Därför är VM i Qatar kontroversiellt
Så fick Qatar fotbolls-VM 2022
Svenska fotbollförbundet: ”Vi sätter press på dem”

Linus Sunnerviklinus.sunnervik@svenskafans.com2021-08-23 09:00:00
Author

Fler artiklar om Fair Play Qatar