Uppmaningen till Beckham: ”Var redo att prata om det”

Uppmaningen till Beckham: ”Var redo att prata om det”

Amnesty regerar på uppgifterna om att den tidigare fotbollsstjärnan inom kort ska presenteras som Qatar-VM:s ansikte utåt.

Engelska The Sun avslöjar i dag att David Beckham skrivit under ett avtal som gör honom till talesperson för VM 2022. För sina insatser uppges den tidigare mittfältaren få £150 miljoner, omkring 1,8 miljarder svenska kronor.

David tror på Qatars engagemang för att utvecklas, och att VM – det första i mellanöstern – kan bidra till en märkbar positiv förändring.”, säger en källa till The Sun.

I jobbet ingår att vara ambassadör för fotboll i Qatar och därmed att bli en representant för landets VM-arrangemang nästa år.

Det är inte överraskande att David Beckham vill medverka i ett så stort fotbollsevenemang.”, säger Sacha Deshmukh, CEO på Amnesty International UK, i en första kommentar till måndagens uppgifter.

”Men vi uppmanar honom att lära sig om den djupt oroande situationen kring mänskliga rättigheter i Qatar, och att han ska vara redo att prata om det.”, fortsätter Sacha Deshmukh.

VM i Qatar hålls i november och december 2022. Mästarskapet har mötts av kritik från många håll.

Tusentals migrantarbetare har avlidit utan att de qatariska myndigheterna närmare undersökt dödsorsakerna. Detta trots bevis på kopplingen mellan extrem värme och dåliga arbetsförhållanden.

* * * * *

Läs även:

• VM:s mörka baksida – migrantarbetare utnyttjas
Q&A – Därför är VM i Qatar kontroversiellt
Migrantarbetares dödsfall utreds inte
 

John Cederblad2021-10-25 17:30:00

Fler artiklar om Fair Play Qatar