Livestreamat panelsamtal: VM i Qatar – vad har fotbollsvärlden för ansvar?

Livestreamat panelsamtal: VM i Qatar – vad har fotbollsvärlden för ansvar?

I november 2022 går avsparken för herrarnas fotbolls-VM i Qatar. Det blir en folkfest för spelare och åskådare — men inte för de miljontals migrantarbetare som utgör över 90 procent av arbetskraften i Qatar.

Fotbolls-VM i Qatar är nu mindre än ett år bort. Den 21 november klockan 13:00 spelar värdnationen öppningsmatch mot ännu okänd motståndare. Det svenska herrlandslaget slutade tvåa i sin grupp och möter i mars 2022 Tjeckien i playoffspelet.

För att kunna genomföra ett mästerskap likt ett fotbolls-VM har emiratet Qatar varit tvungna att bygga upp sin infrastruktur. Hotell och arenor har byggts av över två miljoner migrantarbetare från bland andra länderna Indien, Nepal och Bangladesh.

Tusentals migrantarbetare har blivit utnyttjade, lurade och flera har till och med dött i samband med förberedelserna inför fotbolls-VM. När mästerskapet startar kommer de att ta hand om spelare och fans på hotell, betjäna dem på restauranger och transportera dem runt: alla som besöker Qatar under VM kommer att tas om hand av migrantarbetare längs vägen. Ett VM som tilldelats värdnationen Qatar baserat på mutor, och kommer ge Fifa stora ekonomiska vinningar.

Hur är situationen för migrantarbetarna i Qatar idag? Vad har fotbollsvärlden för ansvar och möjligheter att påverka? Hur kan de svenska aktörerna visa sitt engagemang i frågan och göra skillnad, oaktat det svenska landslagets deltagande?

I panelen:
- Martin Schibbye - journalist på Blankspot Project och nyligen hemkommen från en resa i Nepal där han intervjuat familjer till migrantarbetare
- Olof Lundh - journalist på TV4 som just varit i Qatar
- Ellinor Hagman - jurist och expert på Amnesty inom kampanjen “rött kort till Fifa”
- Susanne Petersson - ordförande för Camp Sweden, svenska landslagets supporterklubb

Moderator: Aldijana Talic - tillträdande chefredaktör för SvenskaFans

Har du frågor till panelen? Skriv din fråga i kommentarsfältet!

Samtalet livesänds via Facebookeventet. Start 11:00 onsdagen den 8 december. Det kommer även gå att se i efterhand via SvenskaFans.com.

SvenskaFans.com2021-12-08 09:15:00

Fler artiklar om Fair Play Qatar