100 år av profiler: Ronnie Hellström — Tjuren som gör det omöjliga
Under Allsvenskans 100 år har det vimlat av profiler av olika slag i ligan. Spelare, tränare, supportrar, pampar med flera. Under året kommer vi uppmärksamma allsvenska profiler vi minns. Idag den kanske bästa målvakten Allsvenskan, och Sverige, någonsin sett: Ronnie Hellström.
Per Anders Fogelström, Södermalms egen poet laureate, skrev en gång:
“En idol i dag. Tjuren som gör det omöjliga och får applåderna som egentligen matadoren skulle haft… Men pass upp, var inte för säker, Ronnie. I morgon kan det hända, att du under ännu större jubel mister både öronen och svansen.”
Fogelström hade varit i Mexiko och sett tjurfäktning och Sverige i fotbolls-VM 1970, och hittat likheter mellan tjuren och Sveriges målvakt.
Ronnie Hellström föddes i Malmö 1949 och växte upp i arbetarstadsdelen Sofielund. Men det var i Fogelströms drömmars stad han kom att bli kung.
Många stora målvakter verkar från början ha hamnat mellan stolparna av en slump. Läser man intervjuer med målvakter är det påfallande ofta de på frågan om hur det kom sig att de blev målvakter har svar av typen “Jag var utespelare men en dag var målvakten i pojklaget sjuk så jag fick hoppa in” eller “Jag började spela med mina äldre bröder och ingen ville stå i mål och eftersom jag var yngst fick det bli jag” osv, osv.
Så var det inte för Ronnie Hellström. Hans pappa Rolf var målvakt i Sofielunds IF och från att han var 4 år fick Ronnie följa med på matcherna och se sin pappa vakta målet. När Ronnie själv började spela var det givet för honom att följa i pappas fotspår och stå i mål själv. Både när det var spontanfotboll med kompisarna, i kvartersklubben Assesorns IF och i Strandbadens IF, en förening Ronnie var med och bildade med kamraterna för att kunna spela fotboll även i Falsterbo där han och familjen tillbringade somrarna.
Som liten drömde Ronnie om att bli målvakt i Malmö FF. Efter några år av spel med sina mindre klubbar provspelade han för de himmelsblå med förhoppningen om att få en plats i ett av pojklagen. Men ungdomssektionen i MFF var inte så stor då så konkurrensen var hård, och Ronnie fick ett vänligt men tydligt nej tack.
Det skulle visa sig få ringa betydelse att MFF sa nej. 1962 när Ronnie var 13 år fick hans pappa jobb i Stockholm och familjen flyttade. Ronnies mamma Ingegerd tog kontakt med Hammarby, och där fick Ronnie börja i pojklagen.
I Bajen gick det snabbt. Ronnie imponerande i pojklagen. 1963 när han var 14 år vann han S:t Erikscupen med sitt pojklag och debuterade på någon form av seniornivå med C-laget i en 4-0-seger mot Gubbängen. 1965 när han var 16 år kom Ronnie upp i a-laget. Han fick debutera i en träningsmatch mot Reymersholm (4-1). Året därefter kom den riktiga debuten, i seriespel, mot Avesta i division 2 i en 3-1-seger.
1967 var Ronnie Hellström 18 år och fick ta över som förstemålvakt i Hammarby. Vännen, läromästaren och tidigare förstemålvakten Sven Lindberg lämnade nämligen för ett proffserbjudande i USA. Ronnie gjorde allsvensk debut mot Örebro, en förlustmatch (0-2). Hammarby slutade nästsist och åkte ur Allsvenskan.
Året därpå gjorde Ronnie Hellström två debuter — i U21-landslaget och i det militära. Han låg i lumpen vid idrottsplutonen i Växjö. Under den tiden fick han på Hammarbys begäran träna med Öster. Legendariske ledaren Stig Svensson tog väl hand om honom enlig Ronnies egen utsago.
Ronnie Hellström var ung, ambitiös och Sveriges klart mest lovande målvakt. Givetvis drog han till sig intresse då jojo-Hammarby inte låg i Allsvenskan. 1969 var det ytterst nära att han blev AIK:are istället. Övergången var egentligen klar då målvaktslegendaren och bajaren “Svenne Berka” övertygade Ronnie att stanna i Hammarby. En övergångsanmälan var redan inskickad till förbundet, men en återkallelse om övergångsanmälan, som finns bevarad, daterad till 7 januari 1969, sändes in då Ronnie ångrat sig och han blev kvar i Hammarby.
Söndagen den 12 oktober 1969 inleddes den åtminstone dittills viktigaste veckan i Ronnie Hellströms fotbollsliv. Kval till Allsvenskan. Första matchen mot Sandåkern uppe i Umeå. Sandåkern tar ledningen men Bajen vänder och vinner med 2-1. På onsdagen VM-kvalmatch på Råsunda mot Frankrike. Ove Kindvall gör två mål, Ronnie håller nollan och Sverige blir klara för VM i Mexiko. Följande söndag, sista kvalmatchen, mot Helsingborg. Också den på Råsunda. Även i den håller Ronnie nollan, Bajen vinner med 2-0 och är klara för Allsvenskan igen.
“Ett mål i baken på tre svåra matcher, jag var rätt belåten, framför allt efter att även pappa sagt att jag klarat mig rätt skapligt!”
Med en VM-sommar hägrande bestämde sig Ronnie för att träna extra på ett speciellt sätt. Kompisen Sven Lindberg var tillbaka från USA och hade kontakter i England vilket gjorde att Ronnie hade chansen att få åka och träna med Chelsea under det svenska vinteruppehållet. Svenska fotbollsförbundet tackade dock nej “av principiella skäl” till att bistå Ronnie med pengar för resan och uppehälle. Då drog Sven Lindberg i andra kontakter, och fick herrtidningen Lektyr att sponsra resan. I fem veckor tränade Ronnie Hellström med Chelsea. Han fick gott om råd av målvaktslegendaren Peter Bonetti och tuffade till sig, enligt honom själv.
Hammarby hade en tuff allsvensk vår 1970 och låg i botten av tabellen när det blev uppehåll för sommaren och VM. Under ledning av förbundskapten Orvar Bergmark hade Sverige gjort ett bra kval. Nästan hela truppen spelade i Allsvenskan, bland dem Bosse Larsson som utan tvivel hade varit stjärna utomlands om han bara velat. Därtill var truppen kryddad med Ove Kindvall, skyttekung i Feyenoord som just vunnit Europacupen.
Så var det tjuren Hellström i mål då. Tyvärr förlorade han, med Per Anders Fogelströms ord, öronen och svansen efter premiären mot Italien. Tio minuter in i matchen stod han för ett svagt ingripande och Angelo Domenghinis skott letade sig in i nätmaskorna. Sverige förlorade och skriverierna efteråt handlade om 21-årige Ronnie Hellström. Han petades till förmån för ÖSK:s Sven-Gunnar Larsson i de återstående gruppspelsmatcherna mot Israel (1-1) och Uruguay (1-0). Sverige var till slut bara ett mål ifrån avancemang.
Vi har sett unga spelare knäckas för mindre. Men Ronnie knäcktes inte. Tvärtom, han återvände till Hammarby och hjälpte laget upp från botten av Allsvenskan till femteplats.
1971 släppte Ronnie bara in 27 mål på 22 matcher i Allsvenskan, men Hammarby blev ändå bara tia då övriga laget inte höll samma kvalitet. Han behöll sin landslagsplats, som förstaval mellan stolparna. Han höll så hög nivå att han i slutet av året belönades med Guldbollen. Första, och hittills enda, Hammarby-spelare att få den.
Hammarby fortsatte rada upp mittenplaceringar de följande åren, men Ronnie fortsatte visa sig vara landets bästa målvakt. 1974 var det VM igen. Ronnie tog revansch för fadäsen fyra år tidigare och spikade igen totalt i det första gruppspelet, 0-0 mot både Bulgarien och Holland följdes av 3-0 mot Uruguay. Sverige var vidare till andra rundan utan ett insläppt mål. Ronnie var den enda som höll nollan mot Hollands ikoniska lag som med Johan Cruijff i spetsen förtrollade världen med totalfotboll.
På den tiden var det inget riktigt slutspel utan det första gruppspelet (med fyra grupper) följdes av ett andra (med två grupper) där gruppsegrarna var klara för final och tvåorna för bronsmatch. Sverige förlorade först mot Polen, Ronnie överlistad av Gregorz Lato som kom att bli skyttekung, sen mot Västtyskland innan man slog Jugoslavien. Det räckte inte för avancemang, Polen kom att vinna bronsmatchen mot Brasilien och Västtyskland krossade Hollands hjärtan i finalen.
Ronnie hade imponerat på den stora scenen och efter VM blev han proffs i tyska Kaiserslautern. Han hade visat under VM att han kunde mäta sig med de bästa och i Västtyskland växte han definitivt ut till en av världens bästa målvakter.
1978 var det dags för den kontrovesiella VM-turneringen i militärjuntastyrda Argentina. I Sverige rasade debatten om man borde bojkotta VM eller inte. I slutändan åkte man dit men efter 1-1 mot Brasilien följt av 0-1-förluster mot Spanien och Österrike fick man åka hem igen. Tillsammans med Roy Andersson och Roland Andersson deltog Ronnie i demonstrationer framför presidentpalatset. Samma år vann han Guldbollen för andra gången, han är fortfarande den enda målvakten att få den två gånger. Han blev också sexa i omröstningen om Ballon d’Or.
Under tio år med Ronnie Hellström i buren tog Kaiserslautern flera topplaceringar i ligan, nådde två cupfinaler och semifinal i UEFA-Cupen (respass mot IFK Göteborg, 1982), men vann aldrig en pokal. Det var ändå en av klubbens bästa eror och Ronnie blev en legendar. När han 1984 skulle sluta blev han den förste utländske spelare i Kaiserslauterns historia att föräras med en hedersmatch.
Ronnie flyttade hem till Sverige och blev målvaktstränare i både MFF och Bajen. En naturlig väg, 1974 hade han tillsammans med Sven Lindberg gett ut boken Ronnie — målvakten, som innehåller lite biografi men framför allt är en målvaktsskola där Ronnie både ger tips på övningar och råd för hur man blir en bra målvakt.
Helt klar med fotbollsspelandet och Allsvenskan var han dock inte. 1988 hade GIF Sundsvall skadekris och stod utan målvakter, så 39-årige Ronnie Hellström hoppade in mellan stolparna och höll nollan. Det blev hans sista allsvenska match. Vid sin allsvenska debut hade han Nacka Skoglund som lagkamrat, i sin sista match hade han Tomas Brolin. Ronnie Hellström länkar på så sätt ihop två vitt skilda epoker i svensk fotbollshistoria.
Ronnie Hellström dog i cancer den 6 februari 2022, femton dagar före sin 73:e födelsedag. Han begravdes i Vadstena för att vara nära nunnorna på klostret. En av dem, syster Monika, var nämligen tyska och hade Ronnie som idol när hon följde Kaiserslautern på 70-talet. 2008 när det skulle firas att hon varit på klostret i 25 år hörde de andra nunnorna av sig till Ronnie Hellström för att be om en autograf. Ronnie nöjde sig inte med det utan åkte till klostret för att överraska syster Monika. Det inledde en vänskap under Ronnies sista år, så betydelsefull att det var i Vadstena han ville begravas.
2004 röstades Ronnie Hellström fram till Hammarbys näststörsta profil genom tiderna, bara Nacka rankades före. Stadsdelskontoret i Morlautern i Kaiserslautern har bestämt att en gata, Ronnie Hellström-Weg, ska uppkallas efter honom.
Ronnie vann aldrig en pokal med Hammarby, Kaiserslautern eller Sverige. En konsekvens av att de lag han spelade för kanske inte var lika bra som han själv var. De personliga meriterna talar för sig själv, med dubbla guldbollar och en av få svenskar som i alla fall varit i närheten av Ballon d’Or.
Ska man ranka Sveriges bästa målvakter genom tiderna får man också ta hänsyn till legendarer som Rio-Kalle Svensson och Thomas Ravelli. Men den bästa målvakten Sverige någonsin haft, den bästa som någonsin vaktat mål i Allsvenskan, måste väl ändå anses vara Ronnie Hellström. Sofielundspågen som blev söderkis och weltklasse i Västtyskland innan han fick vila vid nunnorna i Vadstena.
Hammmarbys tifo efter Ronnie Hellströms cancerbesked, inför matchen mot Kalmar FF 6 december 2021.