Upprustning av Rambergsvallen

Två socialdemokrater har lagt fram en motion om att uppgradera Rambergsvallen. Gunilla Dörner Buskas och Lena Malm föreslår en arena som bland annat ska ha plats för runt 10 000 åskådare. - Det är väldigt positivt framför allt att frågan tas upp på allvar, och att den känns så väl förankrad, säger BK Häckens ordförande Åke Nilsson.

BK Häckens hemmaarena Rambergsvallen är i behov av upprustning.
På andra sidan älven, i centrala Göteborg, är arbetet redan i full gång för en ny fotbollsarena på den plats där Gamla Ullevi står i dag.
Därför ser BK Häcken det som väldigt positivt att Socialdemokraterna lagt fram en motion för hur de tycker att framtidens Rambergsvall ska se ut.
– Rambergsvallen har inte fått någon grundlig bearbetning sedan den byggdes. Detta medför att den i väldigt många avseenden behöver byggas om alternativt rustas upp. Omklädningsrummen och duschutrymmena behöver byggas om. Antalet toaletter är inte tillräckligt på Rambergsvallen. Framförallt behövs fler damtoaletter, skriver duon Gunilla Dörner Buskas och Lena Malm i motionen.
Rambergsvallen, som i dag har plats för 6000 åskådare (varav 3200 sittande), skulle om motionen går igenom ha plats för en betydligt större publik.
– Beträffande läktarkapaciteten bör denna bli 10 000 åskådare. Svenska Fotbollförbundet föreskriver ett krav på plantäckning och detta saknas idag. Krav på planvärme förväntas.
En annan viktig del är det faktum att evenemanget får en extra dimension om arenan erbjuder mer än vad den gör i dag.
– Idrott verkar inom underhållningsbranschen. Detta innebär att evenemanget handlar om att förmedla en känsla – ge en upplevelse – till besökarna. En bra arena kan i sig bidra till att ge en sådan upplevelse. Rambergsvallens problem i detta avseende är att den är alltför öppen för att vara en fotbollsarena. Det behöver skapas en rumkänsla på arenan.
BK Häckens samhällsengagemang nämns i motionen i mycket positiva ordalag, och en ny arena skulle hjälpa till i utvecklandet av det arbetet.
– Genom att satsa på en ny allsvensk fotbollsarena som också fungerar som arena för ungdomskultur, tror vi att det är möjligt att knyta ihop idrotten, ungdomars engagemang och det samhällsintresse som klubben visar. Vi tror också att ungdomarna på Hisingen och för den delen hela stan på så sätt får bra chanser att komma närmare varandra.
Slutordet understryker det som genomsyrar hela motionen. En ny arena skapar många goda sidoeffekter inte bara för BK Häcken – utan för hela Hisingen.
– Vårt förslag är att utreda möjligheten att uppgradera Rambergsvallen till allsvensk standard alternativ bygga en ny arena på annan central plats på Hisingen. Vi tror också att en modern arena skulle kunna ge många positiva sidoeffekter för hela Hisingslandet.
BK Häckens ordförande Åke Nilsson är mycket positivt inställd till det nya förslaget.
- Det är ju en upprustning som gäller området från Wieselgrensplatsen till Volvo Penta. Arenan är en del i det, och det är något som vi ser mycket positivt på.

MARCUS OLSSON

www.bkhacken.se

Sektion G2006-09-14 15:28:00

Fler artiklar om Häcken