Inför BK Häcken-Torslanda IK
Ze Antonio.

Inför BK Häcken-Torslanda IK

Äntligen är det dags för Häckens första träningsmatch. På Backavallen drabbar gulsvart samman med hisingskollegorna Torslanda IK i en match där flera högintressanta nya spelare gör debut.

Häcken har avvaktat debuten i år jämfört med förra året då premiären gick av stapeln den 3:e februari. Då stod IFK Göteborg för motståndet på Valhalla IP och ni som var med minns förhoppningsvis med välbehag hur Ari i slutminuten skruvade en läcker frispark direkt i mål. Ett mål som betydde 2-1-vinst för gulsvart och en rejäl skopa självförtroende för oss på läktaren!

I morgondagens match mot Torslanda är inte Ari med (numera GIF Sundsvall) men väl ett koppel nya hyperintressanta spelare. Janne Saarinen till exempel, för att börja någonstans. Den erfarne finnen, med förflutet i FC Honka (moderklubb), HJK Helsingfors, IFK Göteborg, Rosenborg, 1860 München och FC Köpenhamn, förväntas ge Häcken det stabila mittfält man saknat de senaste säsongerna. Han har inte alltid lyckats i sina klubbar men har ändå tre finska cup-titlar, två norska mästerskap och två Royal League-titlar i bagaget samt hela 41 A-landskamper för Finland. Det ska bli oerhört spännande att se honom i den gulsvarta tröjan.

Imorgon lär Janne, enligt officiella, spela på mitten tillsammans med Ze Antonio. Ze är en spelare åtminstone jag förväntar mig mycket av i år. Han hade en något motig säsong 2007 men har förhoppningsvis hittat "hem" på mitten. Det finns helt klart en potentiellt mycket bra mittfältare i Ze och jag hoppas att han kan plocka fram dessa egenskaper på ett mer övertygande sätt i år.

Framåt är Vinicius fortfarande ett oskrivet kort. Den unge brassen ska kampera på topp tillsammans med allas vår Paulinho. Är han i närheten av den klass Pau visade förra säsongen så har Häcken ett fantastiskt forwardpar. Då finns ändå Daniel Larsson att tillgå. Det kommer att bli hårt om topplatserna i år. Det vore för övrigt en befrielse om Larsson kunde börja producera. Tre mål förra säsongen är klart underkänt. Daniel har varit för snabb för sitt eget bästa vilket inneburit att han kommit till fina lägen men då inte haft bollen under kontroll för att kunna avsluta på det kliniska sätt som kännetecknar en stor målskytt. Det problemet är förhoppningsvis avhjälpt med ökad erfarenhet.

Bakåt gör den provspelande mexikanen Rippa debut som mittback. Spännande att se vad han kan ta sig för. Känner inte till något om den unge mexikanen men han verkar ha imponerat på Häckenledningen.

Vad gäller mittbackarna hade jag personligen sett att Mattias Östberg (nyförvärv från GAIS) fått göra Häcken-debut imorgon men han har problem med en magmuskel och ska genomgå en operation med en konvalescens på sex veckor. Inte bra alls. Det är förövrigt gott om indisponibla spelare inför årets första träningsmatch (vilka kan ni se här).

Torslanda då? Även de har säsongspremiär i och med denna match. Torslanda slutade 11:a i division 1 Södra förra året och klarade kontraktet med tre poängs marginal. Laget var nykomlingar i serien och man får förmoda att de var nöjda med säsongen även om kontraktet säkrades först i sista omgången genom 0-0 borta mot Skövde. Laget är mycket ungt och enligt uppgifterna på Torslanda IK:s hemsida är äldsta spelaren blott 26 år. I övrigt kan påpekas att Häckenbekantingen Magnus Berglöw spelar för Torslanda.

Frågorna är oändligt många inför säsongen. Vem ska Sonny satsa på som förstemålvakt t.ex. Blir det Krickan eller Alex? Vem ska spela vänstermitt? Ska Johan återigen göra sin bästa säsong? Vad betyder en dramatiskt ökat medellängd? Blir Häcken det enda hisingslaget i allsvenskan 2009? Alla frågor kommer naturligtvis inte få sina svar imorgon men nu börjar resan. Häng på!!!

Onödigt att tippa utgång och resultat för säsongens första träningsmatch men jag kan inte hålla mig utan förutspår att Torslanda blir en munsbit för Häcken som vinner med 3-1. Vinner Häcken morgondagens match är det lagets femte raka seger eftersom vi avslutade med fyra raka 2007...en svit värd att bygga vidare på!!!

Plats: Backavallen
Tid: Onsdag 13 februari kl 16:15

Bzzz'n'Ali:son

Bzzz2008-02-12 20:12:00
Author

Fler artiklar om Häcken