Gamla Ullevi, 2016-09-17 16:00

GAIS - AFC Eskilstuna
1 - 1

BK Häcken - bäst i Göteborg!

Imponerande seger efter fantastisk andra halvlek Matchen gällde titeln om bästa laget i stan, derbynerver var där, inget av lagen ville förlora dagens kamp.

Inledningsvis ger det också en matchbild där lagen är lite småförsiktiga. Den första målchansen är dock vår och kommer efter ett lågt inspel från vänster av Eirik Dybendal till Jonas Henriksson. men Bengt Andersson är med på noterna.
Istället får gästerna en hörna från vänster som Alexandersson måttar mot första stolpen. Bollen skarvas vidare mot bortre där Fredrik Risp bryter fram och trycker in ledningsmålet för de blåvita.
Efter målet blir de blåvita måna som sin ledning och faller ner lågt i banan, man försvarar sig dock framgångsrikt och vi har inte många farliga chanser. Jonas får chansen igen efter ett anfall identiskt likt det som föregick målet. Denna gång får Jonas bättre träff på bollen men skottet går dessvärre utanför. Dulee Johnsson har ett distansskott som Bengt Andersson ser hela vägen och ganska komfortabelt plockar hem.
Med bara minuter kvar av halvleken får IFK chansen att öka på sin ledning, genom sin enda riktigt farliga chans som inte tillkommer på en fast situation. Det är en kontring där man lägger upp bollen på Stefan Selakovic som får friläget från halva plan men Christoffer Källqvist vinner duellen och limmar avslutet.
Halvlekens sista avslut har Samuel Wowoah med en nick som Krickan ser hela vägen och tippar över ribban.

Till den andra halvleken skulle matchbilden få en mer entydigt övervikt i vår favör. Redan från avspark känns det som om vi är steget före lite försiktiga och ledningsbevakande bortaspelare. Därför kommer kvitteringen logiskt, när Eirik Dybendal får trava in i ”slottet” om man använder hockeytermer. Bollen skruvar sig bort från Bengt Andersson som inte når bollen.
Trots spelövertaget fortsätter IFK dock att visa sin farlighet på fasta situationer. Strax efter kvitteringen har man en hörna från vänster som Fredrik Risp är nära att trycka in men där vi lyckas rensa till sist.
Istället trycker vi in ledningsmålet efter ett inlägg från vänster av Dioh Williams mot bortre stolpen där Teddy Lucic vinner duellen mot Karl Svensson. Teddys bakåtspark med ryggen mot mål tar i stolpen. Påpassligt framme och trycker in det härliga ledningsmålet är Jonas Henriksson. Faktum är att sedan är matchen över, vi tar nu över taktpinnen helt och IFK får dansa efter vår pipa. 3-1 målet låg i luften och när Dulee Johnsons avslut som tar på en IFK-back letar sig in bakom Bengt Andersson var det ingen som kunde invända något om att det inte var förtjänt.
Vi radar upp målchanser, Teddy Lucic har ett skott, Dioh får en farlig knuff i ryggen i straffområdet som luktade straff, han har också en ruggig volley i stolpen efter en elegant lyftning av Teddy Lucic och så hade vi straffen. Det är Jonas Henriksson som blir nerriven av Fredrik Risp och domaren väljer att ge oss en elvametare samt Risp det röda kortet.
Detta var ridå ner för de blåvita, även om vi genom en riktigt dålig straff inte lyckas öka på vår ledning, så var loppet kört för gästerna. Hade man varit uddlösa med elva man kunde man givetvis inte hämta in ett tvåmålsunderläge med en man kort.

Det finns inget mer att tillägga, Slaget om Göteborg är avgjort. När dimman har lagt sig står vinnarna orubbliga kvar på slagfältet klädda i gulsvartrandiga tröjor!

Text: Robin Carlander