Ny arena – Snarare ett måste? Del 1

Ny arena – Snarare ett måste? Del 1

Rambergsvallen är Allsvenskans i särklass sämsta arena. Inte nog med att den är den sämsta, den klarar inte ens att ta de 8 747 åskådare som publiksnittet ligger på i Allsvenskan i nuläget. Det behövs en ny arena på Hisingen!

Jag minns en artikel i Expressen efter att BK Häcken hade värvat Stig Töfting. Det fanns en mening i artikeln som jag tyckte stämde bra överrens. Den löd i stil med att ”kan inte Töfting locka folk till Rambergsvallen så kan ingen det”. Häcken är det lag som drar minst publik på hemmaplan. Om det inte hade varit för derbyt mot Blåvitt och Gothia Cup i stan hade vi i nuläget legat sist i publikligan. Trots att Häcken spelar en mycket offensiv och rolig fotboll – ja, kanske till och med den roligaste i Sverige - kommer det inte mycket folk till Rambergsvallen.

Varje hemmamatch är det nästan alltid någon som gnäller lite när publiksiffran presenteras. Publiksiffran brukar ligga på runt 3 000 pers, det är pinsamt litet för att vara ett allsvenskt lag. Men vad är det egentligen som gör att publiken sviker? Det är knappast för att laget skulle spela tråkigt. För att vara nykomling har Häcken gjort en strålande säsong hittills. Det är knappast heller för att laget råkar heta just ”Häcken” som så många struntar i att gå på hemmamatcherna. Man kan nog inte heller skylla på IFK Göteborg att de drar åt sig mest göteborgare.

Det bor runt 100 000 människor på Hisingen. Att runt 97 000 av dessa skulle vara helt ointresserade av fotboll är inte särskilt troligt, inte heller att alla 97 000 i så fall skulle hålla på IFK, GAIS eller ÖIS istället. Sedan bor det runt 400 000 utanför Hisingen i Göteborg. Så publik finns det att locka, det är inte det som är problemet helt enkelt. Så om det inte är tråkig fotboll, dåligt namn eller brist på folk i staden, vad är det då? Då återstår bara ett alternativ – Rambergsvallen.

Alla som har varit på Rambergsvallen kan nog hålla med om att Rambergsvallen är trist, ful, kall och mörk – helt enkelt inte en bra fotbollsupplevelse. Sedan innehåller den ett element som alla fotbollsfan rent ut sagt hatar, nämligen löparbanor. Löparbanor gör så att publiken inte riktigt känner sig närvarande eller den äkta stämningen på läktaren. En sådan sak att Rambergsvallen byggdes för 70 år sedan borde vara tillräckligt för att den borde vara jämnad till marken redan för ett antal år sedan.

Men det är inte bara Rambergsvallen som tillhör kategorin över gamla arenor i Sverige. Ett annat exempel är Gamla Ullevi som byggdes för 89 år sedan. Som tur har politikerna i alla fall beslutat att den arenans Bäst före datum har gått ut. En ny arena kommer att byggas på samma plats för 180 miljoner och med en publikkapacitet på 17 000 åskådare. Listan tar dessvärre inte slut där. Söderstadion, Stockholms stadion och Malmö stadion behöver också byggas om alternativ rivas helt. Hur kommer det sig egentligen att de svenska arenorna håller sådana dåliga mått? Hur ser det egentligen ut utomlands då? Vi behöver inte bege oss lång för att hitta nybyggda arenor som håller hög klass, det räcker nämligen att ta bilen till Danmark eller Norge.

Ett tydligt exempel på hur mycket bättre arenor Norge och Danmark har än Sverige är bara att kolla på Royal League i vintras. De danska lagen kunde erbjuda bra planer medan Halmstads BK fick flytta två av sina hemmamatcher på grund av att Örjans vall saknar jordvärme. Varför har egentligen till exempel Danmark bättre fotbollsplaner än vi? Är det så att danskar är mer fotbollstokiga än vi och behöver således bättre arenor? En titt på det danska publiksnittet visar att så är det inte. Svaret på frågan är helt enkelt – Parken. Danmarks nationalarena Parken är ett tydligt exempel på hur mycket en bra arena betyder. FC Köpenhamn tillhör nordens toppelit och vann dessutom Royal League.

De danska lagen har alltså följt FC Köpenhamns exempel för att ens kunna konkurrera mot dem. Det finns också ett närmare exempel, räcker att kolla på svenska Elitserien i hockey. Där var det Färjestad som tog taktpinnen och byggde Löfbergs Lila Arena. Färjestad är numera Sveriges rikaste hockeyklubb med runt 60 miljoner i lagkassan. Noterbart är att skillnaden i hockey är att man inte säljer vidare några Zlatan-talanger som generar stora summor. Numera kan man läsa i tidningen hur hockeyklubbar planerar bygga nya evenemangsarenor för summor som 200 miljoner runt om i Sverige.

I hockeyn är det snarare ett måste att investera i en ny arena för att ens kunna hålla sig kvar i Elitserien. Det är därför man numera ser arenor som Kinnarps Arena, Scaniarinken, Gavlerinken och Cloetta Center bli till verklighet. En enorm fördel med en modern arena är att man kan göra massa andra evenemang, så som konserter med mera. I en arena som Löfbergs Lila Arena kan man hitta VIP-platser och till och med se hockey samtidigt som man sitter i en bastu i arenan. Med andra ord kan nästan alla allsvenska fotbollsarenor ses som pinsamt dåliga i jämförelse, bortsett från några undantag.

Borås Arena är ett bra exempel. För 117 miljoner kronor har IF Elfsborg lyckats bygga en toppmodern arena med publikkapacitet på 18 000 personer. Arenan är en bidragande orsak till att man numera kan se spelare som Matthias Svensson och Anders Svensson i Elfsborg. Elfsborg räknar nämligen med att Borås Arena kommer generera en vinst på 12 miljoner kronor i år. Dessutom räknar de med ökade sponsor- och reklamintäkter på tio miljoner och att publikintäkterna ökar med fem miljoner kronor. Man behöver inte vara ett snille för att fatta att Borås Arena kommer få samma effekt som Löfbergs Lila Arena och de allsvenska fotbollsklubbarna kommer att bli tvungna att bygga nya arenor för att inte halka efter i slutändan.

Med andra ord är det bara att välkomna Borås Arena. Det kommer att bli ett sånt strålande exempel för att politikerna ska förstå att de allsvenska arenorna inte håller måttet och att en ny arena bara innebär massa gott. I slutändan kommer de där 117 miljoner kronorna ses som en mycket lyckad investering. Men det hela hänger på att politikerna tar sitt ansvar. De allsvenska klubbarna är inte kända för sin ekonomi och få kan med egen hjälp se till att bygga en ny arena.

Fredrik Sundqvist2005-08-03 18:20:00

Fler artiklar om Häcken