Lagbanner
100 bästa AIK-spelarna genom tiderna: plats 30-21
Derek Boateng är AIK:s 27:e bästa spelare genom tiderna.

100 bästa AIK-spelarna genom tiderna: plats 30-21

Det är svårt att komma på ett omöjligare uppdrag än att ranka AIK:s hundra bästa spelare. Det kryllar av fallgropar, olika generationer har olika favoriter och det finns en stor mängd aspekter att ta hänsyn till. Hur bedömer vi dagens spelare jämfört med 30-talets guldhjältar? Listan är gjord av AIK-redaktionens gästskribent Marcus Lindén.

Plats 100-91 
Plats 90-81
Plats 80-71
Plats 70-61
Plats 60-51
Plats 50-41
Plats 40-31

Listan baseras på följande saker:

  • Tiden i AIK bedöms primärt, inte vad som skedde före eller efter AIK i karriären.
  •  Många matcher i AIK premieras. Flera högkvalitativa år kan därför rankas högre än en annan spelare med lite högre högstanivå med få matcher.
  • Ifall en spelare var bärande i en sämre AIK-upplaga, ska detta ändå lyftas. Det är som sagt avtryck detta till stor del handlar om.
  • Det finns ett gott öga för guldhjältar. 
  •  Å ena sidan: det kommer att synas att dagens spelare bedöms som mycket bättre än dåtidens. Å andra sidan: hänsynstagande finns till att spelare kan ha varit toppklass under sin tid och därav ska värderas efter det.
Kriterierna utgör en grund till hur detta bedöms, men det kan inte nog betonas att det i slutändan är en högst subjektiv åsikt som avgör placeringarna. Vi får helt enkelt se hur trotjänare dåtidens trotjänare som Gustav Sjöberg står sig mot Ivan Obolo. Listan släpps med några placeringar i taget.
Nu dags för plats 30-21!


Plats 30: Chinedu Obasi
Obasis första sejour i AIK är svårslagen. Nivån var löjeväckande när han kraftfullt och elegant dansade igenom så väl Norrköpings som Djurgårdens försvar. Hans andra tid i klubben var bra, men någon explosion var det inte – innan hans sista tid mest präglades av skador. Obasis formtoppar var lite för korta för en ännu högre placering, men han har bjudit oss på insatser som skrivit in sig i historieböckerna. Grattis Chinedu, du är AIK:s 30:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 29: Mattias Asper
Aspers matcher utanför allsvenskan blev få och det finns två andra allsvenska klubbar han spelat fler matcher för. Hans bästa tid i karriären måste dock otvivelaktigt varit i AIK. Nollorna hölls omgång efter omgång och han var en mur vid guldet 1998. Grattis Asper, du är AIK:s 29:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 28: Jorge Ortiz
Endast Ivan Obolo var viktigare för AIK under 2009 än Jorge Ortiz. Han spelade alltid på gränsen och var en otroligt nyttig bollvinnare, samtidigt som Ortiz också var en briljant passningsspelare. Han tog lite tid på sig att komma igång, hans tid i AIK fick ett plötsligt slut i kaoset 2010, men allt däremellan var fantastiskt. Grattis Jorge, du är AIK:s 28:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 27: Derek Boateng

Boatengs karriär i stort och hans spets under sin sista tid i AIK ska givetvis högre upp på listan. Betyget sänks dock en aning av att det endast var ett halvårs succé i allsvenskan. Boateng var den perfekta kombinationen av fysik och elegans. Han dominerade AIK:s mittfält på ett brutalt sätt och visst minns vi alla vårderbyt mot Djurgården 2006. Grattis Derek, du är AIK:s 27:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 26: Krister Nordin
Nordin reduceras ofta till råskinnet som tog rekordmånga gula kort och det var absolut en del av spelstilen. Krister Nordin var dock mer än så. Han var oerhört tempostark och hade en riktigt bra högerfot. Han var kanske aldrig bäst, men han var en av lagets stjärnor i många AIK-säsonger. Grattis Krister, du är AIK:s 26:e bästa spelare genom tiderna.


Plats 25: Dick Lidman
Dick Lidman är alltid en spelare som hans forna lagkamrater värderar oerhört högt. Lidman gjorde saker som fick honom att sticka ut och innehade en stor roll i ett framgångsrikt AIK. Detta kombinerades med frekvent målskytte, där han under sin första sejour i AIK gjorde mål i snitt varannan match. Grattis Dick, du är AIK:s 25:e bästa spelare genom tiderna.

Plats 24: Gustav Sjöberg
Sjöberg vaktade landslagsmålet och han vaktade AIK:s mål hela karriären. Enligt vissa kriterier är Gustav Sjöberg oslagbar på en AIK-lista i förhållande till andra målvakter, men det finns många starka konkurrenter. Sjöberg är en av våra största och vi säger: Grattis Gurra, du är AIK:s 24:e bästa spelare genom tiderna.


Plats 23: Wilton Figueiredo
Det svider att Wilton firade större triumfer och gjorde fler matcher i en annan allsvensk storklubb. Wiltons genombrott i AIK var dock något alldeles extra. Han sköt på allt, öste på med poäng och var lagets stora stjärna under 1,5 säsong. Att AIK var ytterst nära guldet som nykomlingar 2006 var Figueiredos stora förtjänst. Grattis Wilton, du är AIK:s 23:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 22: Stefan Ishizaki
Å ena sidan: Ishizaki gav Elfsborg hans bästa år i karriären. Å andra sidan: Ishizaki var en direkt avgörande spelare varenda säsong efter hans genombrott. Endast Sebastian Larsson har haft en högerfot som kan mäta sig med Ishizakis i modern tid. Det kombinerades med ledaregenskaper och stor spelintelligens. Han kunde ha blivit ännu större, men Ishizaki har satt starka avtryck i AIK. Grattis Ishi, du är AIK:s 22:a bästa spelare genom tiderna.


Plats 21: Björn Kindlund
Kindlund var mer viktig än elegant för AIK, men en underbar lagspelare som höll ihop laget under många viktiga säsonger. Kindlund ska hyllas för sin enorma betydelse, men ska absolut inte reduceras till bara en kämpe. Kindlund spelade med hög kvalitet och blev AIK trogen i stort sett hela karriären. Grattis Björn, du är AIK:s 21:a bästa spelare genom tiderna.

AIK-redaktionen2023-03-29 17:18:00

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen