Lagbanner
100 bästa AIK-spelarna genom tiderna: plats 40-31
AIK-ikonen Daniel Tjernström hamnar på 33:e plats när AIK:s 100 bästa spelare rankas.

100 bästa AIK-spelarna genom tiderna: plats 40-31

Det är svårt att komma på ett omöjligare uppdrag än att ranka AIK:s hundra bästa spelare. Det kryllar av fallgropar, olika generationer har olika favoriter och det finns en stor mängd aspekter att ta hänsyn till. Hur bedömer vi dagens spelare jämfört med 30-talets guldhjältar? Listan är gjord av AIK-redaktionens gästskribent Marcus Lindén.

Plats 100-91 
Plats 90-81
Plats 80-71
Plats 70-61
Plats 60-51
Plats 50-41

Listan baseras på följande saker:

  • Tiden i AIK bedöms primärt, inte vad som skedde före eller efter AIK i karriären.
  •  Många matcher i AIK premieras. Flera högkvalitativa år kan därför rankas högre än en annan spelare med lite högre högstanivå med få matcher.
  • Ifall en spelare var bärande i en sämre AIK-upplaga, ska detta ändå lyftas. Det är som sagt avtryck detta till stor del handlar om.
  • Det finns ett gott öga för guldhjältar. 
  •  Å ena sidan: det kommer att synas att dagens spelare bedöms som mycket bättre än dåtidens. Å andra sidan: hänsynstagande finns till att spelare kan ha varit toppklass under sin tid och därav ska värderas efter det.
Kriterierna utgör en grund till hur detta bedöms, men det kan inte nog betonas att det i slutändan är en högst subjektiv åsikt som avgör placeringarna. Vi får helt enkelt se hur trotjänare dåtidens trotjänare som Gustav Sjöberg står sig mot Ivan Obolo. Listan släpps med några placeringar i taget.
Nu dags för plats 40-31!


Plats 40: Börje Leander
Leander blev AIK-trogen hela karriären och få har fler matcher än honom. Leander var en backklippa vid cupguld och han är en av dem som spelade i OS-laget 1948. Grattis Börje, du är AIK:s 40:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 39: Teteh Bangura
Listans svåraste placering. Teteh är spelaren som är undantaget. En vår i AIK ska inte räcka. Han gjorde knappt en bra match vare sig före eller efter AIK, men 17 mål på 15 matcher säsongen 2011 är helt vansinniga siffror. Det flytet Teteh var inne i är helt unikt i AIK i modern tid. Det är svårt att ranka honom högre än så här, men detta ska belönas. Grattis Teteh, du är AIK:s 39:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 38: Magnus Hedman
Hedman lämnade AIK innan guldet 1998 och var inte ordinarie vid guldet 1992, men han var väldigt framgångsrik däremellan. Hedman är en av de bättre målvakterna AIK har haft och hans framgångsrika karriär vittnar om hans bra tid i AIK också. Grattis Hedman, du är AIK:s 38:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 37: Per Kaulfeldt
Ännu en oerhört svårplacerad spelare på listan. Kaulfeldt är fortfarande AIK:s främsta målskytt genom historien. Han gjorde dock sin sista match redan 1934, vilket drar ner betyget något jämfört med vissa legender högre upp på listan. Tydligt är det i alla fall att Kaufeldt var en brutal målgörare och en som bidragit till historien så vi säger: Grattis Per, du är AIK:s 37:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 36: Ivan Turina
Ivan var den underbara kombinationen av stabilitet med få misstag och målvakten som var direkt matchavgörande i viktiga matcher. Turina var allsvenskans bästa målvakt vid minst en av sina säsonger i AIK och vi alla saknar honom. Grattis Ivan, du är AIK:s 36:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 35: Lennart Backman
Backman var en elegant och viktig spelare för AIK på 60-talet där han både blev landslagsman och vann den interna skytteligan två år i rad. Backman var en favorit för många i den äldre generationen och vi säger: Grattis Lennart, du är AIK:s 35:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 34: Pascal Simpson
Pagge var en riktig kultspelare. Några av hans mål är oerhört minnesvärda än idag och hans spelstil var omöjlig att tycka illa om. Han bidrog stort till AIK:s offensiv under flera framgångsrika säsonger. Så grattis Pagge, du är AIK:s 34:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 33: Daniel Tjernström
Enda anledningen till att inte sätta Tjerna ännu högre, likt några av våra andra trotjänare, är att han aldrig var allsvensk toppklass på sin position. Han var dock tillräckligt bra för att vara ordinarie i AIK i cirka nio säsonger. Tjernas löpningar i både försvarsspel och djupled var otroligt viktiga under massa år och han är givetvis en av våra största. Grattis Tjerna, du är vår 33:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 32: Tarik Elyounoussi
Många hade älskat att se Tarik i AIK i mer än två år. Så blev inte fallet, men han bidrog något enormt under sina två säsonger. Han bidrog framför allt under guldhösten 2018 och bar AIK med sitt målskytte under våren 2019. Elyounoussi gav alltid 100% och var älskvärd av många orsaker. Grattis Tarik, du är AIK:s 32:a bästa spelare genom tiderna!


Plats 31: Dulee Johnson
För egen del är det svårt att minas tillbaka på Dulees tid i AIK med glädje, med tanke på att den kantades av väldigt mycket annat. Det var dock en ofattbart bra spelare som var framgångsrik i två sejourer. I den första var han eventuellt seriens bästa centrala mittfältare och vid den andra var han en nyckel i ett guldlag. Dulee Johnsons passningsspel var något alldeles extra. Grattis Dulee, du är AIK:s 31:a bästa spelare genom tiderna!

AIK-redaktionen2023-03-28 20:00:00

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen