Lagbanner
100 bästa AIK-spelarna genom tiderna: plats 50-41
Alexander Milosevic hamnar på plats 42 när AIK:s 100 bästa spelare rankas.

100 bästa AIK-spelarna genom tiderna: plats 50-41

Det är svårt att komma på ett omöjligare uppdrag än att ranka AIK:s hundra bästa spelare. Det kryllar av fallgropar, olika generationer har olika favoriter och det finns en stor mängd aspekter att ta hänsyn till. Hur bedömer vi dagens spelare jämfört med 30-talets guldhjältar? Listan är gjord av AIK-redaktionens gästskribent Marcus Lindén.

Plats 100-91 
Plats 90-81
Plats 80-71
Plats 70-61
Plats 60-51
Listan baseras på följande saker:

  • Tiden i AIK bedöms primärt, inte vad som skedde före eller efter AIK i karriären.
  •  Många matcher i AIK premieras. Flera högkvalitativa år kan därför rankas högre än en annan spelare med lite högre högstanivå med få matcher.
  • Ifall en spelare var bärande i en sämre AIK-upplaga, ska detta ändå lyftas. Det är som sagt avtryck detta till stor del handlar om.
  • Det finns ett gott öga för guldhjältar. 
  •  Å ena sidan: det kommer att synas att dagens spelare bedöms som mycket bättre än dåtidens. Å andra sidan: hänsynstagande finns till att spelare kan ha varit toppklass under sin tid och därav ska värderas efter det.
Kriterierna utgör en grund till hur detta bedöms, men det kan inte nog betonas att det i slutändan är en högst subjektiv åsikt som avgör placeringarna. Vi får helt enkelt se hur trotjänare dåtidens trotjänare som Gustav Sjöberg står sig mot Ivan Obolo. Listan släpps med några placeringar i taget.
Nu dags för plats 50-41!

Plats 50: Bengt Anlert
Bengt Anlert beskrevs som den lojala lagspelaren som varvade uppoffrande spel med hög klass. Anlert var en av 50-talets viktigaste spelare under många år innan han prestigevärvades till Eskilstuna, av alla klubbar. Grattis Bengt, du är AIK:s 50:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 49: Jos Hooiveld
Hooivelds andra sejour var en rejäl besvikelse och det känns synd att den blev av. Han var dock oerhört viktig vid guldet 2009. Under framför allt den hösten var han allsvenskans främsta back. En stor ledare med en bra vänsterfot. Grattis Jos, du är AIK:s 49:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 48: Ola Andersson
Ola Andersson var med från mitten av 90-talet och förde AIK in i Baxter-eran. Olas spel var av hög kvalitet på mittfältet. En mångsidig mittfältare som
var en kugge i AIK i samtliga säsonger. Grattis Ola, du är AIK:s 48:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 47: Dag Szepanski
Dag Szepanski har gjort ett av de mest klassiska målen mot Djurgården i historien och var 70-talets stora artist. En klassvärvning från AIK som satte stora avtryck i klubben på några få år. Grattis Dag, du är AIK:s 47:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 46: Thomas Lagerlöf
Tolle är idag inte vatten värd, men det får vi bortse ifrån på denna lista och istället blicka tillbaka. Tolle var en kämpe som aldrig var bäst, men som trots allt behöll en startplats i flera riktigt starka AIK-upplagor. Trots din nuvarande arbetsgivare: Grattis Tolle, du är AIK:s 46:e bästa spelare genom
tiderna!


Plats 45: Robin Quaison
Det finns bara en egenfostrad spelare som varit mer framgångsrik i landslag och ute i Europa än Quaison under de senaste 30 åren. Quaison har spelstilen som alla älskar och om något år är det eventuellt möjligt att njuta av honom i AIK igen. Han var dock bara helt ordinarie i AIK ett halvår före flytten till Palermo, så en till sejour får dra upp honom på listan. Grattis Robin, du är AIK:s 45:e bästa
spelare genom tiderna!

Plats 44: Jim Nildén
Nildén är en av dem spelarna som blev AIK-trogen. Det är imponerande i sig och Nildén var en bärande spelare i AIK under några av dem åren. Grattis Jim, du är AIK:s 44:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 43: Alexander Isak
Stoltheten många känner kring Isak är svår och toppa. Vi har inte haft en större världsstjärna på många år och han är framför allt vår egen. Isak var magnifik under hösten 2016, men hans genombrott kom snabbt och han var också logiskt nog borta snabbt. Vi får hoppas Isak rundar av karriären i AIK och därmed kan förflyttas många platser upp på denna lista. Grattis Alex, du är AIK:s 43:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 42: Alexander Milosevic
Sänks betyget för Alex fortfarande tillhör AIK? Möjligtvis, det är enklare att summera karriärer när de är över. Alex är dock en av våra främsta backar i modern tid. Hans första tid i klubben var ett rejält genombrott där han redan var en av allsvenskans bästa mittbackar. I sin nästa vända vann Milo SM- guld, där endast Per Karlsson var en bättre försvararen i hela serien. Milo är nu kapten och börjar skriva in sig bland de stora i historieböckerna. Grattis Milo, du är AIK:s 42:a bästa spelare genom tiderna!


Plats 41: Yngve Leback
Yngve Leback spelade i AIK nästan hela 70-talet och hann med nästan 200 AIK-matcher. Han bidrog starkt till framgångarna de bästa åren och satte dit totalt 57 mål i AIK-tröjan. Grattis Yngve, du är AIK:s 41:a bästa spelare genom tiderna!

AIK-redaktionen2023-03-28 16:41:00

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen