Lagbanner
100 bästa AIK-spelarna genom tiderna: plats 60-51
Martin Mutumba hamnar på 55:e plats när AIK:s 100 bästa spelare rankas.

100 bästa AIK-spelarna genom tiderna: plats 60-51

Det är svårt att komma på ett omöjligare uppdrag än att ranka AIK:s hundra bästa spelare. Det kryllar av fallgropar, olika generationer har olika favoriter och det finns en stor mängd aspekter att ta hänsyn till. Hur bedömer vi dagens spelare jämfört med 30-talets guldhjältar? Listan är gjord av AIK-redaktionens gästskribent Marcus Lindén.

Plats 100-91 
Plats 90-81
Plats 80-71
Plats 70-61
Listan baseras på följande saker:

  • Tiden i AIK bedöms primärt, inte vad som skedde före eller efter AIK i karriären.
  •  Många matcher i AIK premieras. Flera högkvalitativa år kan därför rankas högre än en annan spelare med lite högre högstanivå med få matcher.
  • Ifall en spelare var bärande i en sämre AIK-upplaga, ska detta ändå lyftas. Det är som sagt avtryck detta till stor del handlar om.
  • Det finns ett gott öga för guldhjältar. 
  •  Å ena sidan: det kommer att synas att dagens spelare bedöms som mycket bättre än dåtidens. Å andra sidan: hänsynstagande finns till att spelare kan ha varit toppklass under sin tid och därav ska värderas efter det.
Kriterierna utgör en grund till hur detta bedöms, men det kan inte nog betonas att det i slutändan är en högst subjektiv åsikt som avgör placeringarna. Vi får helt enkelt se hur trotjänare dåtidens trotjänare som Gustav Sjöberg står sig mot Ivan Obolo. Listan släpps med några placeringar i taget.
Nu dags för plats 60-51!


Plats 60: Mats Rubarth
Det hände alltid saker kring Rubarth på planen, på gott och ont. Rubarth var en härlig ytter som var enkel att tycka om utanför planen och som stod för  hel del briljans på planen. Rubarths bästa säsonger kan rankas högt. Grattis Rubarth, du är AIK:s 60:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 59: Kurt Andersson
Kurt Anderssons AIK-genombrott på 60-talet tog honom till Italien. I sin andra AIK-sejour var hans spel på hög allsvensk nivå. AIK var av desto svagare nivå och Andersson räddade klubben flera gånger under denna tid. En av dåtidens stora tekniker. Grattis Kurt, du är AIK:s 59:e bästa spelare genom
tiderna!


Plats 58: Michael Brundin
Brundin var både smart och stark. Han var en pålitlig försvarare i en framgångsrik period i AIK- historien. Alltid stabil, sällan några misstag. Grattis Micke, du är AIK:s 58:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 57: Roland Grip
Roland Grip var så pass bra i AIK att han tog sig till speltid i VM 1970. Grip var en av AIK:s bästa spelare under hela 60-talet och gjorde många framgångsrika säsonger. Grattis Grip, du är AIK:s 57:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 56: Daniel Örlund
Ingen målvakt har stått fler matcher för AIK på 2000-talet. Örlund var stabil i många år, innan hans dipp våren 2008. Revanschen kom 2009 och Örlund var en av seriens främsta målvakter. Vi har mycket att tacka Örlund för. Grattis Daniel, du är AIK:s 56:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 55: Martin Mutumba
Lovordad stortalang, SM-guldhjälte och assistkung. Så går det att sammanfatta Martins tre sejourer i AIK. Martin utvecklade sin slutprodukt i AIK rejält och är en ikon få kan slå. Han var bärande i flera starka upplagor. Grattis Martin, du är AIK:s 55:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 54: Tomas Antonelius
AIK:s första moderna ytterback kan Antonelius klassas som. Han var både teknisk och offensivt lagd, till skillnad från sina föregångare. Antonelius gjorde flera bra säsonger i AIK. Grattis Tomas, du är AIK:s 54:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 53: Owe Ohlsson
Han anslöt till AIK som stor göteborgare. Med tiden skolades han om från forward till mittback och blev en oerhört framgångsrik spelare i AIK i sju år. Owe Ohlsson var ren och skär klass. Grattis Owe, du är AIK:s 53:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 52: Anders Hjelm
Hjelm överglänstes av sin mittbackskollega vid guldet 1992, men han själv var oerhört pålitlig också. Hjelm hade en fallenhet för att försvara det egna straffområdet och gjorde knappt en dålig AIK-match. Grattis Anders, du är AIK:s 52:a bästa spelare genom historien!


Plats 51: Erik Persson
Erik ”Lillis” Persson är en av de som stått för 100 mål i klubben och var en av AIK:s första ikoner. Hanvann både SM-guld i klubben och gjorde flertalet landskamper. Grattis Lillis, du är AIK:s 51:a bästaspelare genom tiderna!


 

AIK-redaktionen2023-03-27 19:00:00

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen