Lagbanner
100 bästa AIK-spelarna genom tiderna: plats 70-61
Kenny Pavey hamnar på 63:e plats när de 100 bästa AIK-spelarna rankas.

100 bästa AIK-spelarna genom tiderna: plats 70-61

Det är svårt att komma på ett omöjligare uppdrag än att ranka AIK:s hundra bästa spelare. Det kryllar av fallgropar, olika generationer har olika favoriter och det finns en stor mängd aspekter att ta hänsyn till. Hur bedömer vi dagens spelare jämfört med 30-talets guldhjältar? Listan är gjord av AIK-redaktionens gästskribent Marcus Lindén.

Plats 100-91
Plats 90-81 
Plats 80-71
Listan baseras på följande saker:

  • Tiden i AIK bedöms primärt, inte vad som skedde före eller efter AIK i karriären.
  •  Många matcher i AIK premieras. Flera högkvalitativa år kan därför rankas högre än en annan spelare med lite högre högstanivå med få matcher.
  • Ifall en spelare var bärande i en sämre AIK-upplaga, ska detta ändå lyftas. Det är som sagt avtryck detta till stor del handlar om.
  • Det finns ett gott öga för guldhjältar. 
  •  Å ena sidan: det kommer att synas att dagens spelare bedöms som mycket bättre än dåtidens. Å andra sidan: hänsynstagande finns till att spelare kan ha varit toppklass under sin tid och därav ska värderas efter det.
Kriterierna utgör en grund till hur detta bedöms, men det kan inte nog betonas att det i slutändan är en högst subjektiv åsikt som avgör placeringarna. Vi får helt enkelt se hur trotjänare dåtidens trotjänare som Gustav Sjöberg står sig mot Ivan Obolo. Listan släpps med några placeringar i taget.
Dags för plats 70-61!

Plats 70: Thomas Bergman
Thomas Bergman var 80-talets spelfördelare. En sylvass passningsspelare som styrde AIK:s mittfält i
många år. Många minns Bergmans dubbla drömmål mot Hammarby. Grattis Thomas, du är AIK:s 70:e
bästa spelare genom tiderna!


Plats 69: Patrik Englund
Englund var en hård försvarare som alltid höll en hög lägstanivå. Englund berömdes ofta av sina AIK- tränare och var en viktig spelare under många säsonger. Trist nog tränade han oss när vi åkte ur. Grattis Englund, du är AIK:s 69:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 68: Ingvar Olsson
En stor ikon i AIK på 50-talet som öste in mål under flera år. ”Tjotta” var målfarlig, fysisk och har siffror som står sig bra i historieböckerna. Grattis Ingvar, du är AIK:s 68:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 67: Sanny Åslund
Sanny Åslund har två mindre roliga slut i AIK, men dessförinnan var en riktigt vass målskytt. Åslund var riktigt het i mitten av 70-talet och bidrog stort i bra som dåliga säsonger. Grattis Sanny, du är AIK:s 67:e bästa spelare genom tiderna!

Plats 66: Göran Göransson
Göran var dåtidens Tjerna. Aldrig bäst, men alltid pålitlig och ordinarie. Han sprang ofta mest och blev AIK trogen i stort sett hela karriären. Grattis GG, du är AIK:s 66:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 65: Thomas Andersson
Intern skytteligavinnare 1985 och möjligen ännu bättre 1984 när han stod för ett drömmål i AIK:s Europaspel. Thomas Andersson värvades som en klasslirare och höjde AIK rejält under några år. Grattis Thomas, du är AIK:s 65:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 64: Per Nilsson
En AIK-karriär som kunde blivit så mycket mer. Nilsson tog sig till Bundesliga och var för ett kort tag
ordinarie i landslaget. Under Nilssons sista AIK-år åkte vi ur, men Nilsson var en av få ljuspunkter. Han
var positionssäker, fysisk och hade en bra uppspelsfot. Grattis Pelle, du är AIK:s 64:e bästa spelare
genom tiderna!


Plats 63: Kenny Pavey
Vår utländska spelare med flest spelade matcher. Den andra sejouren kom en aning sent, men Kenny var extremt uppskattad under många år. Hans energi på kanten, med löpningar som rev upp försvaret, och en riktigt bra inspelsfot, var underbara egenskaper när han kom 2006. Pavey är en guldhjälte och var ständigt tillgänglig för spel under alla åren. Grattis Kenny, du är AIK:s 63:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 62: Karl Corneliusson
Kalle Kula gjorde knappa hundra matcher i AIK och tog sig faktiskt in i landslaget vid sin starkaste period. En bra passningsspelare med goda tekniska egenskaper. Grattis Kalle, du är AIK:s 62:a bästa spelare genom tiderna!


Plats 61: Mike Kjölö
Kjölö är ytterligare en i raden av alla defensivt skickliga spelare som tillhörde AIK kring millennieskiftet. Kjölö var en bra passningsspelare och stark i försvarsspelet. En smått underskattad AIK-spelare. Grattis Mike, du är AIK:s 61:a bästa spelare genom tiderna!

AIK-redaktionen2023-03-27 14:00:00

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen