Halvtidssnack med Money
Richard Money delar med sig av sina tankar och intryck efter halva säsongen. Del ett av sex.
Mannen som av Zoran Lukic kallats "den där engelsmannen" ger i första delen sin syn på motståndare, spelstilar och vad han tror sig ha bidragit med sedan han kom till klubben.
Vi har nu mött alla tretton motståndare i Allsvenskan och ligger en poäng efter toppen i en jämn serie där 5-6 lag har en seriös chans på guldet. Dessutom är vi klara för kvartsfinal i Svenska Cupen och vi ska kvala till Uefacupen i augusti. Läget i halvtid är med andra ord bättre än de flesta förväntade sig inför säsongen och alla möjligheter finns fortfarande öppna: Det kan bli det bästa året i klubbens historia men det kan också bli den mest misslyckade säsongen på tio år.
Gnagarforum träffade Richard Money för att få ta del av hans intryck i halvtid. Hur ser han på de allsvenska lagen och vad visste han om dem innan han kom till Sverige och AIK? Har något lag överraskat eller imponerat på honom?
-Jag hade inte sett dem mycket innan men jag har sett dem en hel del under säsongen och sett till att se dem innan vi mött dem. Överraskningar? Jag måste medge att jag trodde att Sundsvall skulle klara sig bättre än de gjort hittills, de är väldigt starka och svåra att slå men har inte lyckats plocka så många segrar. Men jag är säker på att det ändras i höst. Toppen ser väl ganska mycket ut som de flesta väntat sig. Örgryte hade en trög start men har börjat visa vilka de är, men jag tycker de har mycket kvar att uträtta. Jag tyckte att Malmö var favoriter inför säsongen och har ingen anledning att ändra mig, för Djurgården bli den stora utmaningen att ersätta Elmander och vi får se hur de nya spelarna kommer in och om Källström lämnar. De har mycket att göra. Hammarby är med och Helsingborg och Halmstad har mycket att jobba med för att utmana.
Är det något lag du känner att vi borde spelat annorlunda mot eller som vi kommer att spela annorlunda mot i returmötet?
-Med 100% säkerhet: Elfsborg. Jag tycker att vi åkte dit med en alldeles för öppen inställning. Det kommer inte att hända under den andra halvan.
Spelstilen skiljer sig inte mycket mellan hans gamla och nya hemland, menar han vidare. Ombedd att finna de största skillnaderna pekar han på det självklara att de engelska topplagen är fulla av spelare i världsklass. Spelare som är snabbare och bidrar till ett mycket högre tempo.
Jag frågar om han tycker att de svenska lagen liknar varandra för mycket, samt om det särskilt i en jämn allsvensk topp som årets är viktigt att skilja sig från de andra i spelstilen. Kan det vara en avgörande faktor för var guldet ska hamna eller ser han det som viktigare att ha de bästa spelarna?
-Lite av varje. De allsvenska lagen har likartad spelstil. Djurgården har en något annorlunda stil eftersom de spelar med en något annorlunda form. Men de flesta lag spelar någon form av 4-4-2, det kan vara med diamant, rakt, 4-1-3-2, 4-3-2-1. Det är fortfarande 4-4-2 i mina ögon. Vad vi utvecklat under den första halvan av serien är förmågan att ändra spelet under matcherna. Det är ganska ofta vi ändrat vårt sätt att spela i halvtid.
På presskonferenser efter matcher och i intervjuer har Richard vid flera tillfällen hänvisat till hur AIK spelade under fjolåret. Den nytillträdde sportchefen Peter Kisfaludy berättade tidigt att de tillsammans tittat igenom fjolårets matcher på video. Richard menar att det viktigaste att åtgärda till årets säsong var att spelarna skulle agera som ett lag och inte som en grupp individer. Det har gjorts genom teambuilding, såsom den uppmärksammade Idreresan och liknande inslag.
-Mitt budskap har varit att det är "vi och inte "jag", att det är helheten. Vi har bra individuella spelare men de måste samarbeta inom och för laget. Jag tror att det är likadant i alla topplag.
Att Richard är uppskattad av spelargruppen är ingen hemlighet. Flera spelare har under våren nämnt just att han varit duktig på att skapa laganda. Annat Richard får beröm för är att han ställer krav och kombinerar det med god stämning på Karlberg. Under åren 2000-2002 blev det alltmer så att spelarna kom strax innan träningen och lämnade träningsanläggningen så snart som möjligt efteråt. Idag ser man spelarna anlända i sina bilar upp till en timme innan träningen inleds. Leendena är tillbaka, helt enligt Richards plan. Vad har Richard tagit med sig till AIK i övrigt? Vad har förändrats vad gäller träningsupplägg och taktik?
-Det vet jag inte, jag vet ju inte hur det gick till ifjol på träningarna. Jag vill tro att jag bidragit med en riktigt stark arbetsmoral. Vi tränar som vi spelar matcher, varje träning är hård i fullt tempo. Vi har arbetat hårt med fysiktränarna för att försäkra oss om att intensiteten är på rätt nivå varje dag. Några av spelarna har sagt att de ifjol ibland kände att de kom till match tröttkörda, vilket jag kan förstå. Tre olika tränare och varje tränare ville få igenom sina idéer, vilket kan ha inneburit för lång tid på träningsplanen. I fjolårets matcher var det ofta så att spelarnas bränsle tog slut efter 60-70 minuter. Det kan vara av en rad olika skäl. Det kan betyda att de inte är tillräckligt tränade, att de inte äter rätt eller - troligast - att de var övertränade. Så jag tror att vi har fått in lite stabilitet och en ordning spelarna kan känna igen.
>Läs del 2 här.