Lagbanner
AIK-IFK Göteborg 13/9: Eurostand 08

AIK-IFK Göteborg 13/9: Eurostand 08

Eurostand är en protestaktion som i dagarna genomförs över hela Europa. Första gången AIK-supportrar deltog var 1998. Då begränsades protesten till bevarandet av ståplats. Till i år återvänder Eurostand utökat till 5 viktiga punkter. Vi har sammanfattat dem och anpassat dem till våran verklighet och dagens situation i Sverige.

Bevarandet av ståplats och rätten att stå
Rätten att stå upp och sjunga på matcher bör vara en självklar rättighet för supportrar. Det är viktigt att den försvaras för att värna om en levande ståplatskultur och säkra bra stämning på fotbollsarenor. Exempel från utlandet visar hur tvånget att sitta ner på matcher bidrar till att försämra stämningen, likrikta supportrar och inskränka på rättigheten att uttrycka sig fritt inne på arenan. Inga ståförbud finns i Sverige, men det är viktigt att föregå ett sådant förbud, och alltid försvara rätten att kunna stå upp och se på idrott.

Ståplatsen är sedan 1992 ett minne blott på Råsunda, dock finns den kvar på många arenor i Sverige, och på de nya arenorna i Malmö och Göteborg kommer det att byggas ståplats på klacksektionerna (bortasektionen på Malmös nya arena kommer dock ha sittplatser, med ett biljettpris på 200 kronor…). Valet att kunna införa eller bevara ståplatsen på klacksektioner bör vara en rättighet. Det har visat sig från flertalet exempel i Tyskland att det går att ha ståplatser med hög säkerhet där möjligheterna att skapa stämning är mycket större. Dagens situation med supportrar som står upp på klacksektioner med fasta stolar (med eller utan ryggstöd) ökar risken för skador och försämrar de fysiska förutsättningarna på läktaren för klacken att vara så sammansvetsad och stämningsskapande som möjligt.

Fasta speldagar och matchtider
Utelämnandet av supportrarnas åsikter i planerandet av speldagar och matchtider är djupt orättvist. Publiken som besöker matcherna måste kunna få säga sitt i upplägget av Allsvenskan och svenska cupen. Idag splittras en omgång upp på flera dagar och tider, och de flyttas om och ändras mitt under pågående säsong. Det är ett av de största hindren vi har idag för att kunna få fler regelbundna besökare på matcherna och få fler stämningsskapande bortasupportrar på landets alla arenor.
Publikfiaskot för svenska cupen i våras, när vissa matcher ur omgång tre tvångsförlades till Gävle av Svenska Fotbollförbundet och TV4, visar på hur fel det kan bli om man utelämnar supportrar från beslutsprocesserna. Speldagar och matchtider som bäst passar publiken som går på arenorna är de som ska gälla! Om man tar för stor hänsyn till TV försämrar man möjligheterna att få publikfester på arenorna.

Biljettprisernas utveckling
Det är viktigt att biljettpriserna hålls på en rimlig nivå. Generellt sett är det på AIK:s matcher en bra prisbild med låga priser på familje- och klackläktare. Men klubbarna måste alltid vara försiktiga med sin prissättning och lyssna på supportrarnas åsikter. Priser höjs alltid i alla delar av samhället, men att besöka en match med sitt favoritlag är något som man inte ska behöva tvingas att välja bort på grund av ett pris. Om Ica höjer sina priser kan vi nästa dag gå till Hemköp, men det valet har man inte i sportens värld. Vi är alltid trogna AIK och den troheten bör skyddas från att utnyttjas av höjda biljettpriser! En klubb bör alltid sträva efter att få fler och högre intäkter utifrån, snarare än att tjäna pengar i för hög grad på något så viktigt som entrépriset.

Försäljning av arenanamn och klubbar
Arenanamnet är en stor del av identiteten för klubben som spelar där. Vi tycker det är tråkigt med dagens utveckling där många nybyggda arenor inte får ett namn kopplat till klubbens identitet eller historia. Det är något som verkar bli vårat öde om Swedbank Arena blir vår nya hemvist. Eftersom AIK inte är byggherrar kan man inte påverka det beslutet, men vi anser dock att AIK alltid ska sträva efter att ha en hemma-arena vars identitet fullt ut kopplas till klubbens historia och värden.

Elitklubbar får idag drivas som Idrottsaktiebolag där en ideell förening måste äga minst 51% av rösterna i bolaget. Det har gett klubbarna en möjlighet att få in kapital utifrån och en del andra fördelar. Fortfarande har det dock varit klubbens medlemmar som fullt ut haft kontroll över bolaget (AIK Fotboll AB), i vårat fall genom AIK Fotbollförening. Detta är något vi anser vara av yttersta vikt att bevara. Möjligheten att kunna få påverka i Din klubb genom principen en man-en röst skyddar klubben från att ha ägare som förvandlar klubben till ett “underhållningsföretag” som inte behöver lyssna på medlemmarnas åsikter.
Exemplet från före detta Austria Salzburg, numera Red Bull Salzburg visar hur ekonomiska intressen i idrottsklubbar helt kan radera en klubbs historia, tradition och demokratiska struktur. Red Bull Salzburg spelar idag, efter att ha köpts av energidrycksföretaget Red Bull, i andra färger och med ett helt nytt klubbmärke.
Exemplen är flera som visar på att ju högre graden business-tänk det finns i en klubb, ju större är risken att det kommer i konflikt med de värden som klubbens supportrar och medlemmar står för. Till exempel bildades lagen AFC Wimbledon och FC United Of Manchester i England för att många av supportrarna till före detta Wimbledon FC, numera Milton Keynes Dons FC och Manchester United, numera ägd till 100% av den amerikanske affärsmannen Malcolm Glazer, ansåg att deras klubbar blivit till något annat än den ursprungsförening de en gång börjat stödja. Sponsorsamarbete är självklart viktigt för klubbens ekonomi, och det är viktigt med en bra relation till företag och näringsliv. Men det finns värden inom fotbollen och supporterkulturen som alltid bör respekteras!

Förbud av glädjeyttringar
Förutom att arbeta för en självständig och fri läktarkultur är det viktigt att värna om själva sporten. Förbudet mot att en spelare spontant, eller planerat, tar av sig matchtröjan eller drar den över huvudet bör avskaffas. Argumenten för denna regel är dels att man kan ha politiska budskap eller reklambudskap under tröjan, men detta bör i så fall vara något man kan förbjuda separat och bestraffa i efterhand. Det andra argumentet är att sponsorer går miste om exponeringstid när tröjreklam döljs. Det må vara relevant eftersom de ändå har betalat pengar för exponeringen. Men det kan aldrig vara hållbart, då regeln går emot något av det mest fundamentala inom fotbollen: att göra mål, uttrycka sin glädje och dela den med andra!

Likaså har supporterkulturen mer och mer börjat bortprioriteras och de facto censureras då läktarna tagits över av fler reklamskyltar som inte får täckas över eller skymmas av banderoller eller flaggor. Självklart måste det få finnas reklamplatser, men supportrar och deras uttryckssätt måste respekteras, och det bör alltid finnas plats för banderoller och flaggor.

Framtiden
Vi erkänns tyvärr väldigt sällan som den positiva kraft vi är, som de som skapar fotbollsfester eller som de skapar enorma ekonomiska värden i fotbollen. Istället väljer man ofta att lyfta fram negativa sidor, och vi beskylls för att inte ta tag i problem. Men vilket incitament för engagemang och ansvarstagande är det att bli omyndigförklarad? Att bli orättvist behandlad? Att inte bli lyssnad på? Man skyller problemen på en rörelse som ofta blivit negligerad och inte tillåtits att påverka. Men de tiderna är förbi, och det visar detta år oss om inte annat: bortaresebojkotter och protester mot det usla lagförslaget, möten och diskussioner, debattartiklar och krönikor. Vi har så smått börjat ta vår rättmätiga plats som en av de viktigaste och starkaste parterna i svensk fotboll.

Under oktober månad planeras ett Supporterforum för AIK:are, där dessa ämnen och andra kommer att diskuteras, för att vi tillsammans ska kunna åstadkomma förändring. Kallelse kommer via AIK:s nyhetsbrev och våra respektive hemsidor i slutet av september.
/AIK-Alliansen

Läs mer om Eurostand och de ursprungliga 5 punkterna på http://www.eurostand08.com

AIK-alliansen2008-09-12 15:00:00
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan