GF möter Sanny Åslund
Lång intervju med Sanny Åslund som snart har gjort sitt första år som VD för AIK Fotboll AB. Hur ser en dag ut för Sanny, går AIK 100.000 back om dagen och har AIK någon mediatränare? Här kommer den första delen av många.
Efter en avbokning på måndagen fick vi tid med Sanny på torsdagen samma vecka (förra veckan) uppe på AIK:s kansli som ligger på den 11:e våningen av Råsundaskrapan i hörnet av den västra och södra läktaren. Inne på Sanny Åslunds kontor har man en underbar utsikt över Råsundas matta och den norra & östra läktaren. Vi fick den tid vi behövde och i de här artiklarna återger vi hela intervjun precis som den rann in i bandspelaren. Den första delen fokuserar på jobbet som VD för AIK Fotboll AB.
Fakta Sanny Åslund:
Ålder: 49 år
Klubbar som spelare: Sörby IK, Degerfors, AIK, Espanol, Werder Bremen, Malmö FF
Klubbar som tränare: AIK (1988-1990), IFK Norrköping (1991-1992)
Tillträdde som VD för AIK Fotboll AB den 15 november i fjol.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig som VD i AIK Fotboll AB? Finns det en vanlig dag?
- Ofta är de väldigt varierande. Ibland är man uppbokad på saker utanför kontoret och då man finns på kontoret så finns det mycket olika saker att stå i. Matchdagarna är väl de dagar som mest liknar varandra, speciellt om det är hemmamatch då man träffar samarbetspartners innan och sedan ser matchen. Det är ett väldigt intressant jobb, för det händer mycket och det händer snabbt.
Hur skiljer sig rollen som VD i AIK jämfört med tidigare jobb du haft som VD?
- Den är mycket mer publik här. Jag brukar ta jämförelsen om jag använder något av mina kort. Då jag har Statoilkortet och visar upp det i kassan på en Statoilstation så frågar de ”- Kan du koden?” Visar jag däremot AIK-kortet så får du en helt annan respons, positiv eller negativ, på vårt varumärke. AIK rör upp mycket damm och det är underbart att ha det på det sättet. Sedan berör det ju en personligen också, för det var väldigt få dagar då jag jobbade på Statoil som jag åkte hem grinig och var jobbig för resten av familjen i ett dygn. Men förlorar vi en match nu så påverkar det en väldigt starkt och det rör nog alla här uppe på kansliet. En annan viktig sak är att man rent affärsmässigt måste ta mycket mer hänsyn till ”Hjärtat”. Ett exempel är att när jag jobbade på Statoil så kunde olika bensinbolag erbjuda olika rabatter på bensin och då väljer ju kunderna för det allra mesta den station som har lägst pris. Men skulle tex Hammarby erbjuda någon med årskort på Norra ett billigare säsongskort på Söderstation, så tror jag inte att någon skulle nappa på det erbjudandet. För hjärtat bland supportrarna är stort och det hjälper oss i svåra stunder, men det är viktigt att inte överutnyttja det.
Har jobbet blivit som du hade förväntat dig när du tillträdde efter Sune Hellströmer?
- Ja, det har det väl om du menar att handgreppen och de aktiviteter som vi har för att följa upp och leda bolaget, för i min roll kan jag välja hur man lägger upp rutiner m.m. Sedan blev väl starten lite annorlunda, beroende på att resultatet förändrades ganska mycket från det då jag sa ja till jobbet och till jag började som VD. Så vi fick en liten defensivare roll här uppe för att vi var tvungna att hitta en plattform som kändes stabil att utgå ifrån.
Vilka för- och nackdelar finns det att ha en spelar- och tränarkarriär på elitnivå som bakgrund i jobbet som VD för AIK Fotboll?
- Nackdelen kanske är att man blir involverad känslomässigt som om man spelar själv. Dagen efter en seger är allt uppåt, dagen efter en förlust är allt neråt och det kanske inte är så bra att ha med sig det.
Fördelen är att jag har ett bra hum om värdet på affären utanför kontoret, att jag förstår produkten och produktutvecklingen även om att det här inte är en fabrik.
Hur länge kan du tänka dig att vara VD i AIK? Finns det ett max eller minimum som du ser det?
- Det finns inget max. Men man vet ju inte vilka frågor man har att brottas med imorgon kväll i och med att det händer så mycket. Det är aldrig tråkigt, däremot kan det bli arbetsamt, för en normal arbetstid är sex dagar i veckan för att vi ofta har en helgdagsmatch. Det som avgör är hur man orkar välja bort AIK och ta semester. Jag har haft tre veckors semester i sommar, men jag har jobbat varje dag eftersom det har hänt saker som jag måste ta hand om. Det har jag lärt mig nu, att ska jag ta en planerad semester så handlar det om sportlovet, då beslut om budget och transfers m.m. är tagna, men det gäller ju att få med sig resten av familjen på det också...
Nästa år är det ju VM-slutspel, då kanske det blir en lite längre semester...
- …om man inte ska dit... Men den frågan har jag inte lanserat hemma ännu.
Hur ofta händer det att supportrar kommer fram och vill snacka AIK om du är ute på stan?
- Inte så ofta men visst händer det då och då.
Hinner du se alla matcher i allsvenskan, hemma som borta?
- Skulle jag prioritera det skulle jag hinna se alla. Men min prioritet har varit så här att när det har varit tungt och vi har fått mycket kritik så har jag varit på alla matcher, för då känner jag att jag har en skyldighet att vara där. Då det har flutit på så har jag följt några bortamatcher framför sportradion. Kan väl säga så här att jag har sett mer matcher i början av säsongen.
Hur står det egentligen till med AIK:s ekonomi? Går AIK 100.000 back om dagen som det stått i media tidigare i år?
- Jag ser vart medias siffra kommer ifrån, man har tagit det resultat som var per första tertialet och delat med antal dagar. Jag har egentligen två kommentarer, det ena är att vi pratar om en period på året där vi har en eller två hemmamatcher och har kostnader i fyra månader, precis som alla andra lag. Jag kan lova att det inte finns ett annat allsvenskt lag som har ett plusresultat innan serien börjar. Problemet eller möjligheten, hur man vill se det, är att vi som bolag har en skyldighet att publicera våra siffror. Ingen av de andra lagen gör det, för de behöver inte visa något innan säsongen är slut och då får vi i AIK klä skott för den delen av året. I övrigt kommenterar jag inte ekonomin för vi lever efter de regler som gäller i bolagsvärlden. Om ni ge er till tåls så har det snart gått ett tertial till och då får ni göra samma ekvation 11 oktober då nästa rapport kommer.
Fortsättningen finns här.