Lagbanner
GF  intervjuar Charlie Granfelt - del 3 - övriga frågor
Arenafrågan är en av AIK:s absolut viktigaste frågor anser Charlie Granfelt i den sista delen av Gnagarforums intervju med AIK:s vd.

GF intervjuar Charlie Granfelt - del 3 - övriga frågor

Charlie Granfelt svarar på hur säsongen varit som helhet och ger hans syn på den viktiga arenafrågan där just nu tystnad råder,.

Gnagarforum låter Granfelt besvara kritiken ifrån AIK-alliansen inom främst det sportsliga och ekonomiska planet men även i övriga viktiga frågor såsom Arenan.
Just de övriga frågorna tar vi upp i denna sista artikel där Charlie Granfelt får bemöta den kritik han ställts inför de senaste veckorna. Här svarar Charlie på säsongen i helhet, hans syn på den viktiga arenafrågan och hans önskemål om framtiden.

Svaren ni ser nedan är Charlie Granfelts ord för ord. Gnagarforum ville intervjua Granfelt personligen men ett pressat tidsschema hos AIK:s VD ledde till att det blev frågor via mail. Sammanställningen ser ni i denna, och ytterligare två artiklar

Hur ser du på säsongen som helhet? Både sportsligt och ekonomiskt? Är vårt resultat på båda plan ett misslyckande?

- Önskedrömmen hade ju självklart varit att vinna allsvenskan och göra ett fantastiskt ekonomiskt resultat – de två går ju också hand i hand. Nu är det inte så. Efter mötena med Kalmar och Elfsborg i somras upplevde nog många att ”guldtåget” lämnade perrongen. Med detsamma upphörde intresset för AIK och allsvenskan överlag ganska abrupt. I vårt fall med fallande publikintäkter och minskad souvenirförsäljning som konsekvens. I skrivande stund ligger vi femma i tabellen, vilket rent tabellmässigt inte är så dåligt. Det intressanta publikmässigt och ekonomiskt sett är dock hur länge man har ”häng” på topplaceringarna. Det blev för tidigt uppenbart att AIK inte skulle vara med och slåss om de främsta platserna i år, vilket vi ser på publiksiffrorna. Räddningen i år har varit att vi sålt 11600 årskort (periodiseras per hemmamatch). Ytterligare ett bevis på hur viktiga supportrarna är för verksamheten.
Visst är det ett misslyckande att inte nå högt uppsatta mål. Frågan är om målen har varit orimliga. Jag tycker inte det givet ingångsvärdena inför säsongen. Jag anser att vi har en trupp med oerhörd potential och det finns anledning att tro att vi kan få ut mer av den. Det är sportverksamhetens uppgift. Även om vi inte budgeterar för spelarförsäljningar så är detta en del av vår verksamhet. Förra årets försäljning av Wilton var exceptionell på flera sätt, men i synnerhet drog den i pengar vi inte är i närheten av denna säsong. Om det är ett misslyckande eller inte låter jag vara osagt, men det är en avsevärd skillnad. Spelarförsäljningar utgör den största delen av AIK:s lönsamhet de senaste åren.

- Jag ansvarar mer operativt för Affärsverksamheten, som inte heller levererar enligt plan. Ett konkret misslyckande är övergången till ny webbplattform, något vi arbetar med att korrigera och färdigställa version 1.0 runt årsskiftet (dvs den versionen som skulle ha levererats tidigare i år). Här hade vi räknat med intäkter från bl a webbannonsering redan i år, men nu får vi vänta tills den är klar. Helt klart en större möjlighet än risk.
Annars tycker jag att vi har lyckats med satsningen på Terrace trots en del felaktigheter i början på året, vi är på god väg att vända resultatutvecklingen i restaurangen och vi ser också fram emot att revanschera oss på webben.
I övriga dotterbolag, AIK Merchandise AB och AIK Restaurang AB, finns stor potential att göra bättre resultat. Restaurangen har varit ett problemområde för verksamheten i flera år, men nu ser det ljusare ut än på länge. Inför julbordssäsongen har vi sålt bra hittills, och trots låga publiksiffror på arenan så har restaurangen varit fullbelagd de senaste fem hemmamatcherna. För souvenirverksamheten ser vi fram emot julförsäljningen, vilket också blir spännande för The Terrace.

Vad händer i en av våra viktigaste frågor, Arenan? Arenafrågan har stor inverkan i AIK:s framtid men det har varit väldigt tyst i denna fråga, varför? Förs dialog med supportergrupperna om vad som händer och sker?
- Håller med om att detta är vår enskilt viktigaste fråga. Vi har en projektgrupp inom bolaget för arenafrågan där jag, Per Bystedt (styrelsens ordförande), Lars Rekke (styrelseordf AIK FF) och Ronnie Smith (styrelsen AIK Fotboll AB) ingår. Vi sitter i diverse förhandlingar och samtal om vilken arena AIK ska spela på i framtiden. Det finns ett styrelsebeslut på att Nationalarenan är ett huvudspår, men vi kan inte lägga alla ägg i samma korg. Vi har därför några alternativ men av förhandlingstekniska skäl så kan jag inte säga så mycket mer i dagsläget.

- Jag tycker vi har en bra dialog med supportrarna. Just arenafrågan har behandlats på de flesta av våra supporterträffar där både Per Bystedt och jag är med. Vi har också informerat via vår hemsida – tyvärr oftast att det inte finns mycket att säga. Information och kommunikation kan man dock alltid bli bättre på, även när det inte finns något nytt att rapportera. Orsaken till att det har gått långsamt är vår uppfattning, liksom supportrarnas, att arenan är för stor och för dyr för AIK:s vidkommande. Det är viktigt att vi landar ett avtal som vi kan leva med långsiktigt och att vi känner att vi får den hemvist som AIK förtjänar. Ett exempel är nuvarande avtal om försäljning av korv och läsk på Råsunda. Om allsvenskans genomsnitt på 65kr/åskådare i kioskförsäljning gäller även för AIK, så kan man med enkel matematik räkna ut hur mycket de uteblivna intäkterna blir sammanlagt för säsongerna 2006, 2007 och 2008. Dra av 50% i marginal, så ser vi nettot, dvs i runda slängar ca10MSEK per säsong. Vi vill försäkra oss om att vi inte hamnar i motsvarande fälla i en ny arena, för det har vi inte råd med.

En annan generell kritik rör frågan om kontinuitet i AIK. Vi har bytt spår flera gånger under 2000-talet i form av ledning, tränare och i rekryteringsfrågor. Vad är AIK:s plan och idé de närmsta fem åren?
- Sedan 2004, när ekonomin var helt ur balans, har vi gjort en hel del åtgärder för att få en stabil ekonomi på lång sikt. Jag håller med om att kontinuitet är viktigt. Vår strategiska plan är dock att bygga en modell som innebär kontinuitet, med tydliga arbetsuppgifter, rollfördelningar och målsättningar för klubben. Sedan skall vi ha kompetenta personer som fyller dessa roller. Svagheten i början på 2000-talet var att man tog in olika tränare från olika skolor som var och en i princip var tvungna att starta om på ruta ett och som stod för sin egen filosofi. Vi vill hellre ha en AIK-filosofi, och något av detta ser vi tydliga tecken på idag.

Bland annat så har vi nu en kompetent organisation på plats och vi har också ytterligare utvecklat vår U21-versamhet i Väsby och J-verksamhet i AIK för att om några år slippa köpa in dyra externa spelare (utan förhoppningsvis så småningom sälja egenproducerade spelare dyrt…). Strategierna för både affärsverksamheten och sportverksamheten är snart klara.
Vi vet dock att arbetet inte tar bara ett eller två år för att få ordentligt genomslag, och därför har vi lagt en femårsplan som hela AIK Fotboll arbetar efter. Förhoppningen är att vi kan arbeta enligt denna för att på ett så effektivt sätt som möjligt bygga upp en ekonomi och en sportslig verksamhet som gör att AIK Fotboll står ännu starkare i framtiden.

Vad är ditt önskescenario inför nästa år med tanke på den senaste tidens kritik?
- Jag hoppas att alla missförstånd reds ut, att vi återupprättar en positiv dialog med fansen och att vi kan dra åt samma håll och stärka banden mellan klubben och supportrarna och äntligen jubla över en välförtjänt framgång. Det är vi värda. Tillsammans är vi AIK!

Jag vågar dock inte proklamera guld 2009, då riskerar jag förmodligen att bli ett fall för konsumentombudsmannen igen...

Alexander Strigén2008-11-08 17:02:00
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan