Lagbanner
Gnagarforum möter AIK:s nya anomyma boss Annela Yderberg
Annela Yderberg, 40, tillförordnad VD, AIK Fotboll AB.

Gnagarforum möter AIK:s nya anomyma boss Annela Yderberg

I maj 2008 tillkännagav AIK Fotboll AB i ett pressmeddelande att man anställt Annela Yderberg som finanschef. Yderberg, som tillträdde i augusti, hann bara jobba under tre händelserika månader innan hon utsågs till tillförordnad VD efter att Charlie Granfelt tvingats lämna klubben i november. För Gnagarforum berättar Annela om vilka förväntningar hon har på det sportsliga resultatet, om hennes roll i organisationen och hur AIK ska vända på den ekonomiska situationen: – När det är tight får man ta bort allt som är nice-to-have, som hon själv uttrycker det.

Vi står utanför porten som leder in i AIK:s kontorslokaler på Parkvägen 4, precis i hörnet som förenar den norra och västra läktaren. Ganska ovetandes om vem det är vi ska träffa. Annela Yderberg har hållit en låg profil sedan hon kom till AIK Fotboll AB och inte heller en enkel google-sökning inför intervjun gav många svar. Yderberg kommer ut till porten, öppnar dörren och vi hälsar på varandra. Hon ger ett sympatiskt intryck och när vi några frågor in i intervjun frågar om anonymiteten svarar hon:

– Jag håller med om att jag har varit ganska anonym men jag har helt enkelt haft väldigt mycket att göra och är ju också relativt ny på jobbet. Det har varit bokslutskommuniké, årsbokslut och årsredovisning. Sen var det ju även oroligt ett tag i höstas innan alla fick arbetsro och kunde gå vidare. Då kändes det bäst att hålla en låg profil.

Annela Yderberg är 40 år och har stor erfarenhet av att jobba med ekonomifrågor. Under drygt åtta år på industriföretaget Alfa Laval lade hon grunden för sitt framtida yrkesliv innan hon ganska sent i livet valde att sätta sig i skolbänken för att läsa företagsekonomi och systemvetenskap, dels vid Stockholms universitet, dels vid Södertörns högskola. En examen i systemvetenskap rikare hamnade hon på Försvarsmakten 2004. På sin första arbetsplats efter utbildningen arbetade hon som controller/budgetansansvarig och blev kvar i drygt fyra år, varav de sista 2,5 åren som ekonomichef för högkvarteret, en arbetsplats som sysselsätter 1200 personer.

Övergången från en stor myndighet till en omsättningsmässigt liten men samtidigt oerhört exponerad fotbollsklubb känns inte helt självklar. En logisk första fråga är varför Annela sökte jobbet i AIK?

– Jag har tidigare jobbat i väldigt stora organisationer och var lockad av att pröva på en mindre verksamhet där varje individ är en mer betydande del i verksamheten. Sen är jag intresserad av idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet och har själv spelat fotboll på division 2-nivå.

Vad hade du för relation till AIK innan du sökte jobbet?
– Jag är uppfostrad AIK:are av pappa som också alltid har hållit på AIK. Jag har varit både på Råsunda och på Hovet, olika mycket olika tider i livet, men alltid så mycket som jag har kunnat och hunnit med. De sista fem åren har jag haft säsongskort på östra på Råsunda. Men jobbet i AIK sökte jag mest för att det är ett intressant jobb. Jag hade inte sökt motsvarande jobb i någon annan fotbollsklubb men kanske i ett annat företag i en annan bransch.

Annela utvecklar sitt resonemang om den professionella utmaningen och förklarar att Försvarsmaktens storlek innebär att de flesta roller är relativt specialiserade. I AIK Fotboll AB såg hon därför en möjlighet att utnyttja sin bredd och arbeta mer med helheten. Att bolaget är noterat såg hon som en utmaning i sig. Att det är två verksamheter som befinner sig långt ifrån varandra är uppenbart och vi ber henne utveckla hur hon ser på skillnaderna mellan sina före detta och sin nuvarande arbetsgivare.

– Alla har känslor för AIK. Dessutom är verksamheten relativt ojämn i det att vi är väldigt beroende av externa faktorer, i vårt fall det sportsliga resultatet, vilket naturligtvis är en stor skillnad mot Försvarsmakten. En av mina främsta uppgifter är att skapa en stabilitet i allt detta.

Vad gör du för att skapa den stabiliteten?
-Vi måste gå från person  till funktion. Vi har ganska hög personalomsättning och kan inte vara beroende av enskilda individer. Mycket av det arbete jag lägger ner handlar om att klargöra processer, policys och rutiner. En del av detta var påbörjat innan jag kom in men under 2009 kommer vi slutföra det till stora delar.

Ekonomin
När bolaget AIK Fotboll AB summerade sina böcker för 2008 var beskeden dystra. Resultatet blev -15,6 miljoner och Yderberg är bestämd när hon säger att inga fler satsningar kommer att göras samtidigt som organisationen måste bli mer kostnadseffektiv.
– När det är tight får man ta bort allt som är nice-to-have, som hon själv uttrycker det.

De främsta utmaningarna för 2009 är därför att få ekonomin i balans. Bolaget har sjösatt ett åtgärdsprogram för att minska kostnaderna med 20%, något som dels sker med personalnedskärningar men också genom att vissa tjänster som tidigare köpts in istället fördelas på redan avlönad personal. Annela förklarar också att det gjorts en del kostsamma lärdomar under fjolåret.

– Vad det gäller det dåliga resultatet 2008 är det en följd av flera faktorer. Den sportsliga prestationen drog ner publikantalet och snittintäkten ganska kraftigt. Vi har också lärt oss att det är tungt att göra många parallella satsningar. Nu har vi gjort dem och det kommer krävas tålamod. Samtidigt har vi en ojämn verksamhet och vi måste bygga in en flexibilitet i vårt system som gör att vi kan vidta åtgärder snabbt om vi får indikationer på att kurvorna börjar peka nedåt. För ett par år sedan kunde de dåliga resultaten komma som en överraskning när siffrorna summerades vid slutet av året. Vi kan inte styra vår verksamhet på det sättet. Nu arbetar vi bland annat med månadsbokslut och i samband med att det är klart får respektive verksamhetsansvarig göra en prognos för resten av året, vilka avvikelser som finns från plan och hur de skall tas omhand. Utöver det gör VD och ekonomichef en bedömning av helheten och vilka åtgärder som eventuellt behöver sättas in.

Ni gjorde er även av med tränarparet, VD och sportchef, hur belastade det resultatet?
– Det belastade oss med ungefär fyra miljoner i kostnader.

Webbprojektet
Ett av de mer utskällda projekten under 2008 som också visade sig vara mycket kostsamt var webbprojektet. Resultatet belastades med onödigt höga engångskostnader och drabbades också av uteblivna intäkter. AIK har anklagats för att vara dåliga beställare och Yderberg delar supportrarnas uppfattning i den frågan.

– Problemet med projektet består av flera komponenter. Dels fanns ett dåligt tecknat avtal med leverantören av den tekniska plattformen som vi inte kunde ta oss ur, dels hade intäkter både överskattas i storlek samt när i tiden de skulle komma. Att det gick så illa som det gick är en brist hos oss. Vi brast i fråga om beställarkompetens, projektledning och i att varningssignalerna inte togs omhand i tid.

Vilka åtgärder har ni vidtagit och när kommer den nya hemsidan lanseras?
– De åtgärder som vidtagits är att avtalet med leverantören har sagts upp och en ny leverantör skall slutföra arbetet. Målsättningen är att den nya webbplatsen skall lanseras till premiären. Ambitionen med den nya webbplatsen är att det skall vara en bra kommunikationsplattform och vi gör mer reserverade bedömningar om vilka intäkter den kommer att generera. Det här är en av lärdomarna vi dragit från förra året och det syns också i budgeten. Vi vågar inte göra av med pengar innan vi har dem.

Utsikterna för 2009
Med ett fjolår som gick i moll finns det självklart en del funderingar kring vilka utsikterna är för 2009. När detta skrivs är det bara två veckor kvar till den allsvenska premiären och att de sportsliga resultaten påverkar ekonomin är uppenbart. Frågan till Annela är vilka ekonomiska prognoser man gör för 2009 när allt detta vägs samman.

– Vi kommunicerar inte vår budget, vad vi kommunicerar är att vi kommer vara restriktiva. Vi har som mål att göra lönsam tillväxt men med fjolåret i ryggen kommer vi lägga en budget som är försiktigare än den planen. Om vi prickar rätt i det sportsliga genererar det intäkter i restauranten, i shopen och så vidare. Om konjunkturen tar fart finns det också en möjlighet att The Terrace börjar ge bidrag men det är i så fall över våra förväntningar. Budgeten för 2009 utgår därför ifrån att vi inte gör någon ekonomisk tillväxt.

Både The Terrace och webbprojektet är verksamheter som är separerade från den sportsliga verksamheten. Ett friskt initiativ enligt somliga och rätt och slätt något som stjäl uppmärksamhet från kärnverksamheten enligt andra. Yderbergs egen inställning till detta är tudelad. Att det behöver genereras pengar till sporten är hur som helst ofrånkomligt.
– Just nu måste vi förvalta de investeringar vi har gjort och det är inte aktuellt att göra några nya investeringar under 2009. Det kräver både en arbetsinsats som vi inte kan möta och sen har vi inte pengar till det. Vi satsar alltså på att förvalta de investeringar vi har gjort. Intentionen med alla investeringar vi gör är att de ska börja ge bidrag efter 24 månader och det kommer vi ge även dessa.

Framförallt likviditeten var väldigt ansträngd i bokslutet, behöver ni ta in mer pengar?
– Du pratar om nyemission och nej, det är inte aktuellt. Vår ekonomiska situation går att sammanfatta med att det skulle bli tufft med ett likadant år till men vår likviditet för nu är under kontroll. Och genom att vara restriktiva med utgifterna kommer vi få böckerna i balans, avslutar Annela.

Ända sedan Yderberg efterträdde Charlie Granfelt har hon burit titeln tillförordnad VD. Om tillförordnad försvinner framöver vill hon inte spekulera i.

– Det jag vet är att det ska tillsättas en VD och att det finns uppsatta kriterier som den personen ska uppfylla. Det ska finnas en VD och en ekonomichef i organisationen, men som det är idag sköter jag bägge de delarna med viss hjälp av styrelsen. VD-rekryteringen har dragit ut på tiden men hellre att det tar lång tid och blir rätt än att man hastar fram ett beslut.

Vad skulle du svara om styrelsen vill att du fortsätter som VD?
– Det ska jag svara på om jag får frågan från styrelsen.

Annela ger ett  samlat intryck och det är tydligt att hon har en klar bild och uppfattning av att AIK Fotboll AB står inför en hel del finansmässiga utmaningar. I del två följer vi upp med Yderbergs syn på de sportsliga förväntningarna, AIK Fotboll AB:s relation till supportrarna och självklart; arenafrågan.

Christoffer Roghult/Daniel Olemyr2009-03-23 21:00:00
Author

Fler artiklar om AIK