Lagbanner
Gnagarforum möter Claes Hansen i Arenagruppen
Nya Nationalarenan, Stockholm arenan eller att köpa Råsunda stadion. Det är tre alternativ som Arenagruppen utreder just nu. Gnagarforum har träffat Claes Hansen, sammankallande i gruppen.

Gnagarforum möter Claes Hansen i Arenagruppen

Han är frontfiguren i den grupp som driver en av AIK:s viktigaste frågor någonsin . Vid årsmötena i vintras blev han invald i styrelserna för både AIK Fotboll AB och AIK Fotbollförening. På kort tid har Claes Hansen blivit ett namn i AIK. Gnagarforum har träffat honom.

Frågan om AIK:s framtida hemvist har länge varit en het fråga, utan egentlig inblick för den gemene supportern. När AIK tillsatte Arenagruppen var det dels med syfte att grundligt utreda klubbens olika alternativ och dels att skapa tydligare insyn i processen. Vidare beslutades att gruppen ska ha representanter både från styrelse och supportrar, samt att inget slutgiltigt beslut skall fattas utan att först föregås av ett öppet föreningsmöte.

En del har hänt sedan dess. Bland annat skrev Idrottens Affärer tidigare i maj att endast småjusteringar kvarstod i förhandlingarna mellan Arenabolaget och AIK när det gäller Swedbank Arena som hemvist. Det hela dementerades senare av AIK genom Arenagruppen.

Att det finns många starka krafter för AIK:s olika alternativ, både politiska, ekonomiska och inte minst idrottsliga, står klart. Gnagarforum var därför intresserade av att få en något tydligare bild av personen med det ansvarsfyllda uppdraget att objektiv presentera alternativen.

Claes Hansen är jurist och reservofficer i flottan, samtidigt som han leder arbetet i den grupp som äger AIK:s enskilt viktigaste fråga för överskådlig framtid - den att säkerställa rätt beslutsunderlag i arenafrågan. Claes, som är 42 år, har i år invalts både i styrelsen för AIK Fotboll AB och AIK Fotbollförening.

Mot vilken bakgrund har du rekryterats till styrelsen?
- Utöver mitt engagemang i styrelserna, som är ett ideellt engagemang, arbetar jag som upphandlingsansvarig för rymdsystem inom Galileo-projektet. Det vill säga det EU-projekt som drivs av den Europeiska rymdorganisationen, ESA, och syftar till att etablera ett globalt system för satellitnavigering. Det handlar om avtal till ett sammanlagt värde av uppåt 12 miljarder kronor. Under 2008 kopplades jag in på konsultbasis för att bistå AIK:s dåvarande styrelse i vissa isolerade delar av arenafrågan utifrån min kompetens inom upphandling. Förlängningen av det blev att jag i år nominerades till styrelsen både i AB:t och FF.
 
Sitter du i några andra styrelser?
- Nej, det skulle ta för mycket tid. Jag har i och för sig inga barn, men det är helt och hållet uteslutet att tidsmässigt rymma fler engagemang än de här två styrelserna. Dessutom är arenafrågan så pass viktig att jag inte är beredd att kompromissa med andra uppdrag. För övrigt är jag full av beundran inför de som kombinerar familj och heltidsjobb med styrelseuppdrag i AIK.

Ni har nyligen kommunicerat status för de olika arenaalternativen på AIK:s hemsida, vad är nästa steg i arenafrågan?
- Arbetet inom Arenagruppen är under uppbyggnad. Vi fastställer just nu vår arbetsplan och fördelar aktiviteter mellan oss för att kunna ta fram en kvalitativ rapport som presenterar alternativen. När det gäller just frågan om Råsunda som alternativ, vilket det diskuterats en hel del kring i medierna, har vi nu ett första möte inbokat med Svenska Fotbollförbundet. Det kommer äga rum i slutet av sommaren och det är först och främst en fråga om en allmän dialog. Samtidigt vill jag betona att detta är ett alternativ bland andra.

Det har också kommit utspel från Svenska Fotbollförbundet om att Råsunda redan sålts till Peab, vad är din inställning till det?
- Det ändrar egentligen ingenting för Arenagruppen. Vi kommer att
undersöka alla alternativ, inklusive köp av Råsunda, och när den tiden kommer får vi slå i registren och se vem som vid den tidpunkten äger Råsunda.

Hur ser ditt AIK-engagemang ut i övrigt?
- Min farfar var chef på Handelflottans Friluftsgård ute på Kaknäs och kom i sitt jobb i daglig kontakt med idrottsutövare och ledare. En sådan ledare var Putte Kock som hälsade på ute hos farfar efter VM 1970 när jag rantade runt där som treåring. Putte Kock skickade sedan min första AIK-tröja via farfar. Det finns en viss Ohly-potential i historien som helhet, men sen den dagen räknar min familj mig som AIK:are eftersom jag på kvällen efter mötet med Putte Kock hojtade ”Hej IK!” hemma i våningen.

Vilken idrottsbakgrund har du själv?
- Ganska blygsam. Jag har en individuell åttondelsfinal i fäktning vid SM i Uppsala, -94 tror jag, som främsta merit.


 Aktuell status arenagruppen maj 2009 
(citerat från aikfotboll.se)

Swedbank Arena
AIK har fortsatt dialog med Arenabolaget för Swedbank Arena och håller sig informerade om den fortsatta utvecklingen. Byggstarten är planerad till juli 2009 med en startceremoni planerad till 5 juni.


Stockholmsarenan. Illustration: White arkitekter.

Stockholmsarenan
AIK har träffat Stockholmsarenan. Projektet har nyligen startats upp och ett driftsbolag finns på plats tidigast hösten 2009. Först då kan vi ta reda på hur möjligheter och ekonomi kan se ut i detta alternativ.

Övriga alternativ:
Andra alternativ kräver egen finansiering samt att vi hittar medfinansiärer. Kapaciteten bör vara cirka 25-30 000 personer. Avgörande för att kunna bygga en egen arena är tillgången på lämplig markyta. Gruppen har kontaktat olika kommuner och intresse för fortsatt samtal finns.

Därutöver utreder gruppen möjligheten att köpa Råsunda Fotbollsstadion. Här finns naturligtvis en stark AIK- och allmän fotbollstradition att bevara och utveckla, vilket ska vägas in i bilden. Ekonomi och övriga förutsättningar i detta projekt är ännu inte utredda.



Christoffer Roghult2009-06-01 09:00:00
Author

Fler artiklar om AIK

Hoppet om Europa lever trots derbybaksmällan