Lagbanner
Isidors hörna: Spelschemat, löjliga miljoner och ÖSK
Dortmund och Bundesliga. En förebild på många sätt för svensk fotboll. Det, och annat, i dagens Isidors hörna.

Isidors hörna: Spelschemat, löjliga miljoner och ÖSK

Ett mastodontartat matchande under våren har följts av en tomhet under juni. I takt med att U21-landslaget öst in mål har det funnits funderingar för en hel del annat. Tillståndet för Allsvenskans fotboll exempelvis. Och där har vi ingången till denna veckas Isidors hörna.

Under våren som gått har vi haft förmånen att få läsa några riktigt bra krönikor på Gnagarforum. Tre av de bästa tar upp en alltmer bortglömd och försummad del av svensk fotboll. 

Supportern.

Tobias Larsson skrev om hur Svenska fotbollsförbundet misslyckats med att ta till vara att vi trots allt har något av internationell klass i Sverige. Läktarkulturen. Christoffer Roghult om något vi alla saknar, helgmatchen. En slags kombination av båda skrev Christopher Kviborg nu senast om i "på en papperservett".

Det är ingen slump. För de senaste Allsvenska säsongerna, i synnerhet denna, har varit tider där vi sett hur fotbollen mer blivit en leksak för TV-bolagen och fotbollsförbundet.
Och inte en kultur där publikens intressen kommer i första hand.

Matcher flyttas med kort varsel. I AIK:s fall har antalet helgmatcher varit lätträknade och så även för flera av storklubbarna.
Frånvaron av stormatcher på helgerna är ofta total. Och så frågar sig flera varför det blivit ett publikbortfall och att Stockholmslagen helt plötsligt inte har tid för att resa på bortamatch längre.

Trenden är oroväckande. I en slags naiv tro på att publiken kommer fortsätta att strömma till Allsvenskans arenor glömmer många att det inte var allt för länge sedan mörka tider rådde i Allsvenskan. Då motsvarade publiksnittet mindre än hälften än det nuvarande (8 372 åskådare). 

Fotbollsförbundet sneglar ofta mot England där TV-avtalsframgångarna och hur besvär utanför arenan botats med en ny publik. En publik bestående av övre medelklass och fotbollsturister. Själen på läktaren i England är död sedan länge. Och den kommer aldrig komma tillbaka.

Mitt i Europa blomstrar en annan liga som är folkets. Och det är söderut mot Tyskland som Sverige bör slänga ett öga. Bundesliga har Europas högsta publiksnitt med över 42 000 i snitt. Biljettpriserna är samtidigt minst sagt humana. För att stå på Signal Iduna Parks mäktiga ståplats och följa Borussia Dortmund nästa säsong behöver du inte pynta mycket mer än för en säsongsplåt på Norra Stå.

En annan faktor är att trots att TV-marknaden är stor i Tyskland så låter inte det tyska fotbollsförbundet serieomgångar styckas upp över 4-5 dagar. Istället är det kontinuitet som gäller. En sen fredagsmatch följs av matcher på lördagen och söndagen. Man vet vad publiken vill ha. Man ger det. Läktarproblem lyser med sin frånvaro (trots ståplats) och publiken fortsätter att strömma till arenorna.

Fortsätter fotbollsförbundets nuvarande experimenterande av Allsvensk fotboll kommer det inte dröja alltför länge förrän snittet glider under 7 000 igen. 
En portion lyhördhet och viss ödmjukhet efterlyses.


*********************************
AIKfotboll.se var länge en utskälld sida med ambitionsnivåer som saknade verklighetsgrund och där det var si och så med nyheter. Med en ny plattform har sidan blivit enklare och brutalt mycket bättre. Många artiklar, en ny statistikdatabas och en anda som speglar AIK i mångt och mycket idag. En genomtänkt öppenhet, ödmjukhet och hårt arbete.
Hatten av.


********************************

Goitom firar sin semester. Med att träna med AIK.

En av Sveriges största fotbollstalanger, John Guidetti, och La Ligaproffset Henok Goitom valde att köra sin semesterträning med AIK.
Det är ingen slump.
Om någon av dom två inte spelar med AIK så småningom så skulle jag bli väldigt överraskad. 
I ett av fallen vet jag till och med att en av dom vill komma till AIK. 
Så småningom bör tilläggas.


*********************************
Efter orgien med matcher i våras var det tänkt att juni skulle bli en lugn månad. Men rekryteringar av både Martin Lorentzon och Dulee Johnson, klargörandet kring Patrik Bojent, kontraktsförlängningen med Bojan Djordjic och nu senast upptaxeringen från skatteverket har AIK mer eller mindre varit klubben det hänt mest kring nu under sommaren.
Den mest positiva nyheten, trots värvningarna av både Dulee Johnson och Martin Lorentzon, har ändå varit att Iván Obolo fortfarande är kvar i AIK. Efter flera veckors tystnad har det dock börjat rulla kring Obolo. Panathinaikos påstådda 8 miljoner kronors bud har nekats. Om någon klubb dubblar det blir det dock svårt att tacka nej. 


Christiano Ronaldo. En spelare värd en miljard (!!!) kronor enligt Real Madrid. Galet värre i finanskrisens tider.

Det känns dock en smula konstigt att prata om några miljoner hit och dit när Real Madrid värvat tre spelare för 2 000 miljoner kronor. Christiano Ronaldo, Kaká och Karim Benzema är förvisso tre spelare av världsklass men det är svårt att inte äcklas lite av vilken kolossal ekonomi fotbollen blivit. 


**********************************
I helgen väntar Örebro SK. En arena som många av oss minns med obekväma minnen bakåt i tiden. Eyravallen, som det hette då, var aldrig en lätt bortatripp. Men efter tre promenadsegrar och 13-2 i målskillnad de senaste tre mötena finns ångesten inte riktigt där inför helgen.
Sådant är farligt.

Underskattning finns dock inte i Mikael Stahres AIK. I synnerhet inte för ett Örebro som faktiskt besitter flera spelare som skulle kunna gå in i de flesta allsvenska startelvor.
Med Kevin Walker i försiktig träning, en Gabriel Özkan som är hel (ta i trä, peppar, peppar och så vidare) och Dulee Johnson finns det också ett bekvämt problem inför mötet.

Men vem ska spela på mittfältet? Den största utmaningen behöver inte alltid vara när du är brandskattad och har få alternativ. Det kan också vara när du har ett överflöd av ingredienser för din måltid.

Hur Mikael Stahre kokar ihop det kommer bli kolossalt intressant att följa.


Alexander Strigén2009-07-03 15:00:00
Author

Fler artiklar om AIK