Lagbanner
Vem är Christer Swärd? Del 2 - fasta situationer och analys
I del 2 av Gnagarforums reportage med Christer Swärd får vi veta mer om det som är hans viktigaste arbetsuppgifter i AIK. De fasta situationerna och analysen av motståndarna. FOTO: Tommy Arvidsson

Vem är Christer Swärd? Del 2 - fasta situationer och analys

I denna del så berättar Christer mer om sina ansvarsområden i AIK: att bevaka motståndarna och de fasta situationerna. Det blir också en hel del prat om AIK:s säsong hittills och om fotboll i allmänhet. Dessutom får han ta ut en annorlunda allsvensk drömelva – utan AIK:are!

Att analysera motståndare och ge AIK spets i fasta situationer är två av Christer Swärds viktigaste uppgifter i AIK. Båda har varit en stor faktor i framgångarna hittills i Allsvenskan. Men det är just fasta situationer som Swärd gjort sig ett ”namn” i AIK-kretsar.

I vad består dina kunskaper gällande fasta situationer ?
- Kunskaper och kunskaper. Jag har ända sedan jag själv spelade varit intresserad av Fasta situationer och dess möjligheter att vinna en fotbollsmatch. Själv var jag "servare" när jag spelade (ansvarig för fasta, reds anm) och därav har väl mitt intresse uppkommit. Som jag sagt tidigare ser jag helst fotboll live, där man ser hela planen och alla 22 spelarna samtidigt, och jag har lärt mig mycket av de matcher och lag jag sett. Alltid dyker det upp något som är intressant. Som kuriosa är en av våra avsparksvarianter från en juniormatch. Dessutom gjorde laget mål på den direkt efter att ha släppt in ett mål själva. Men det är alltid spelarna på planen som avgör. Är de fokuserade och listiga har laget alla möjligheter att skapa eller förhindra målchanser på fasta situationer.

Hur mycket erfarenhet har du av att jobba med fasta situationer innan du kom till AIK?
- I de lag jag varit ansvarig huvudtränare har jag själv, självklart, jobbat med detta under träning och match. I de ungdomslandslag jag varit med som assisterande har en av mina huvuduppgifter varit att ansvara för fasta situationer i träning och match. Främst har jag jobbat tillsammans med ungdomsförbundskaptenen Hasse Lindbom, när han var ansvarig för 82:orna och 86:orna. Det är lika viktigt på internationell nivå att vinna matchen i matchen gällande fasta. Därför är det en viktig del i träningen inför landskamper eftersom spelare och ledare inte träffas varje vecka precis. Så här är min erfarenhet från 50 landskamper under 10 år ett bra stöd att ha i ryggsäcken. Vi vet att om vi är noggranna kommer vi att ha vunnit matchen i matchen när säsongen summeras.

Varför är det så viktigt med fasta situationer?
- Statistiskt sett görs cirka en tredjedel av alla mål på fasta situationer. Det gör att det blir intressant och viktigt. Det är också de gånger bollen ligger still och motståndaren måste vara 9,15 meter från situationen och inte kan sätta press på bollhållaren. Du kan alltså skicka fram dina bästa "servare" och nickspecialister i lugn och ro.


Jorge Ortiz. En viktig "servare" i årets AIK.

Hur har det förändrats under årens lopp?
- Jag upplever att allt fler lag och tränare är mer och mer noggranna med fasta situationer och inser vikten av att vara noggrann såväl offensivt som defensivt. Dessutom har bollens material och utökad träningstid gjort att " servarna" kan träna, träna och åter träna med en boll som är betydligt svårare för målvakten att hantera . Detta märks framförallt på frisparkarna.

Hur jobbar AIK med fasta situationer?
- Vi har jobbat med grunderna ända sedan vårt lyckade läger i Sydafrika i januari. Sedan fick vi möjlighet att jobba med det praktiskt i träningsmatcherna för att sedan intensifiera arbetet under seriespelet. Vi försöker träna inför nästkommande match minst en träning under veckan. Beroende på vad som är aktuellt att träna får vissa spelare köra tillsammans i 15-20 minuter. Låter kanske lite i tid, men det är mycket som skall övas och det gäller att prioritera. Det är dock i match som erfarenheter görs och som spelarnas fokus ställs på sin spets, och där har AIK:s spelare utvecklats under säsongen.

Hur har det gått tycker du?
- Defensivt har det gått bra. Vi har bara släppt in två mål, kantfrisparken mot Malmö som vi inte fick bort och sen hörnan mot Helsingborg. Annars har ju spelarna skött det här alldeles förträffligt. Dels har vi bra spelare som kan korrigera under match, dels har vi bra huvudspelare som kan ta bort bollar och bra markeringsspelare. Vi har en målvakt som jobbar och dirigerar bra och är påläst också. Men sen är det som jag brukar jag säga, det finns inga hemligheter längre – ALLT finns på Internet nu. Står vi och gör något uppseendeväckande på Karlberg nu inför nästa match så går det att läsa om det på internet sen. Defensivt har det fungerat jättebra, killarna har gjort ett fantastiskt arbete men sen är det så att försvarsmässigt är det lättare att få något att fungera. Anfallsspelet tar längre tid. Därför har vi fått jobba längre med de offensiva fasta situationerna. Men när halva serien var spelad så hade vi gjort fjorton mål varav tre av dem på fasta situationer plus tre till som inte är direkt på fasta men ”på nästa boll” så att säga, då vi lyckats behålla kvar trycket.


Nisse Johansson nickar in 1-0 mot GAIS. Ett mål som kom till efter att AIK behållit trycket efter en fast situation.

Har ni ändrat/utvecklat träningen med fasta situationer under säsongen? En förbättring på utdelningen har ju skett efter U-21 uppehållet.
- De första 12 omgångarna fungerade det defensiva som sagt väldigt bra. Däremot hade vi ingen lycka med det offensiva av olika orsaker. Främst tar det alltid längre tid med att få anfallsspelet att fungera, och dels var det tätt mellan matcherna. Efter uppehållet har vi haft tid att träna på ett bättre sätt, men framför allt har ledarteamet med Micke i spetsen poängterat vikten av att ta upp det hela lite extra. vilket gjort att det blivit extra fokus på fasta. Dessutom är det viktigt att lyckas så att spelarna tror på vad vi gör tillsammans. Alla vet att framgång föder framgång. Med nio omgångar kvar leder AIK matchen i matchen angående fasta situationer med 6 - 2. Och om vi fortsätter på samma sätt kan vi se en ljus höst framför oss. 


*****************************************
Christers andra arbetsuppgift, att analysera motståndarna, är en som bidrar till att ge AIK en detaljerad bild av motståndet inför varje omgång. Det är ett arbete med stora nyanser. Där lag under loppet av en lång säsong ofta förändras och ändrar skepnad. När jag träffar Christer Swärd för intervjun var det strax före matchen mot Halmstad BK. 

När det gäller bevakning av motståndarna, hur ser det ut? Bevakar ni lag inför varje möte eller nöjer ni er med att se varje lag en gång per säsong?
- Nu möter vi ju Halmstad som vi mötte i vår seriepremiär, då hade jag ju varit och sett HBK innan. Sen hade Micke och jag tillsammans sett HBK mot Kalmar. Inför den här matchen på måndag så har jag även sett HBK mot BP.

Det här kommer inte att publiceras innan matchen mot HBK – så vad såg du av Halmstad?
- Man kan ju säga att när HBK mötte BP, omgången innan, så var de väldigt svaga. Man kände inte igen deras sätt att försvara sig från i våras, vissa spelare hade bytt position, någon spelare var avstängd. Sen åkte jag för att se dem på Örjans vall mot Kalmar och det var ett helt annat HBK. Spelare som varit avstängda var tillbaka, de hade ändrat sitt spel och spelade inte alls som de gjorde mot BP. Halmstad hade en period utan segrar så de var nog tvungna att ändra lite. De spelade lite enklare, lite längre och lite rakare. Det är väl det vi kommer att förbereda våra spelare på inför matchen. De spelar annorlunda nu i sitt anfallsspel än vad de gjorde i våras och även hur de spelade mot BP. 

Hur kommer ni att förbereda AIK för detta? 
- Det blir mer att ”så här spelar HBK, tänk på det, det och det”. Men framför allt att se till att vi ska jobba på det vi är bra på och det som vi har bestämt. Det är det viktigaste för oss i AIK. Det vi jobbar med varje vecka och varje dag i vårt försvarsspel och anfallsspel – det ska vi göra mot HBK. Sen har HBK naturligtvis vissa svagheter och då ska vi försöka att, utifrån våra ramar, slå till där. I och med att de spelar som de gör har de sina svagheter på kanterna framför sina ytterbackar. Det är stora hål där för de spelar med fyrbackslinje, två innermittfältare och två kantspelare och två forwards. Det finns väldiga ytor att utnyttja. Plus att de har Tomas Zvirgzdauskas avstängd. Det betyder att de har två innerbackar som spelat ihop i snart åtta år tror jag, Tommy Jönsson och Tomas Zvirgzdauskas, som spricker och ska ersättas av en ny. Då är det klart att vi måste försöka trycka otroligt hårt i just de ytorna, framför ytterbackarna och bakom deras innerbackar. 

Då är det här alltså inte alls samma Halmstad som AIK besegrade på Råsunda i premiären?
- Dels spelar Halmstad lite annorlunda och dels så har de korrigerat lite i sin laguppställning - precis som vi har gjort. Sen i takt med Halmstad blivit, kan man säga, nästan indragna i en bottenstrid så har de börjar spela längre bollar och mycket rakare spel – de försöker spela därifrån. Förut har de börjat spela bakifrån, från mittfält, lite på egen planhalva – lite kort och så – men det har de lagt bort nu. De var väldigt bra på att spela rakare mot Kalmar, det var annorlunda mot till och med för en vecka sen då HBK mötte BP.


***************************************
På måndagen efter att vi träffats vinner AIK mötet borta mot Halmstad med 2-1. Matchbilden blev den som Swärd förväntat där Halmstad stod för ett direktspel och där AIK kom igenom på kanterna innan monsunregnet bröt någon form av möjlighet till en normal matchbild.
Matchbilden mot Malmö FF på bortaplan, i slutet av juli, blev dock långt ifrån den förväntade. Jag är nyfiken på varför det blev som det blev. 

AIK saknade två givna spelare i Bojan Djordjic och Martin Mutumba mot Malmö borta. Ändå såg matchen väldigt annorlunda ut jämfört med den i våras. Det var ju jämnt på Råsunda. Men i Malmö blev vi ju helt utspelade. Varför?
- Jag tycker personligen att Malmö är det bästa lag vi spelat mot, både på Råsunda och på bortaplan. Matchen på Råsunda var jämnare, självklart, men vi jobbar väldigt hårt i vårt försvarsspel och pressar väldigt högt över hela planen. Malmö är det enda laget som har så pass skickliga spelare i backlinjen att de inte bryr sig om det. De spelade vidare ändå och de spelade bort oss i vår press och spelade upp på mittfältet – trots att vi jobbade väldigt hårt. Det som hände på Malmö stadion som inte hände på Råsunda var att vi var väldigt dåliga i vårt passningsspel. Vi blev av med bollen för lätt och det fick vi lida för sen när de ställde om. De var väldigt bra i den matchen. 

Det var ju en bragd att komma från Malmö stadion med en poäng. Men ändå, vad sa ni till varandra efter matchen? Planen var väl knappast att åka dit och bli utspelade?
- Man vet när man åker till Malmö stadion att man får göra en jädra bra match om man ska komma därifrån med en poäng. Man vet att det blir jobbigt att spela där. Om man inte får det att fungera anfallsmässigt, som vi inte fick, så kan man i alla fall jobba hårt och vi jobbade väldigt hårt. Jag tror de hade 5 – 1 i målchanser och har man det så bör man vinna matchen med 1 – 0. Hade vi haft det och inte vunnit hade vi varit jättebesvikna. Vi är jättenöjda med poängen och prestationen vi gör försvarsmässigt. Men vi är väldigt missnöjda med vår anfallsfotboll och vårt passningsspel. Nu fick vi bara jobba väldigt hårt och försvara oss mot ett bra Malmö som i takt med att de kände att de var bättre än oss och som bara vällde fram med publiken i ryggen.



Malmö FF borta. En poäng som togs med ett oerhört starkt försvarsspel. Här vinner Jos Hooiveld en nickduell med Malmös Edward Ofere.

Malmö hade också de en ganska annorlunda laguppställning jämfört med på Råsunda, där Wilton Figueiredo och Rick Kruys till exempel inte var med. 
- Vi var förberedda på exakt den laguppställning som Malmö hade. De fick sin unge mittback Sudic avstängd mot oss, det betydde att de spelade med Halsti istället som inte hade spelat någon gång. Markus Halsti var lite okänd för mig men Micke hade sett honom tidigare. De spelade som vi räknade med och tyvärr spelade de så bra, som vi trodde att de kunde i sina bästa stunder. 

Christer funderar vidare över hur komplex fotbollen är. Hur man än förbereder sig och korrigerar sitt spel så händer det alltid saker när tjugotvå spelare ska göra upp om tre poäng i en match. Han berättar att det är svårt att träna på hur en matchblid ska se ut för det kan se så annorlunda ut när matchen väl spelas. Hur man än planerar och ändrar för att såra motståndaren, även om man har ett uttalat sätt att spela försvars- och anfallsfotboll. Det fungerade perfekt mot IFK Göteborg fram till deras straff – men mot Malmö fungerade ingenting i passningsspelet eller offensivt. Christer menar att fotbollen är så komplex tack vare att så många spelare vistas på en så stor yta. 

AIK – IFK Göteborg var bland det mer spännande jag sett på Råsunda på länge. Var AIK:s två röda kort i den matchen en slump eller hade ni pratat om att ”kötta ner dem om så behövdes” i halvtid? För att göra ALLT för att behålla ledningen matchen ut? 
- Nej, vi har ju i år ett högt och aggressivt försvarsspel. Vi vill att spelaren som är närmast bollen ska sätta press på motståndaren – detta ska vi göra mot alla motståndare på alla arenor. Vi var väldigt nöjda med matchen mot Göteborg och hur spelarna genomför den. Vi gör en bra match och det var ”kontrollerat”, det var lugnt, ända fram till straffen. Dulee satsade lite för hårt och kom fel in i situationen och fick sitt andra gula kort och blev utvisad – och Göteborg fick straff. Nu tar ju Örlund den straffen vilket gör att vi får lite luft och orkar arbeta men där vände sen matchbilden. Vi blev en man kort, Göteborg har allt att vinna och inget att förlora. De skickar in offensivare pjäser, flyttar fram duktiga spelare och chansar - det blir ”tryck-tryck-tryck”. Sen blir det så när man ska sätta press på bollhållaren; Kenny Pavey kommer fram och är het och kommer in fel – sen spelade vi helt plötsligt med åtta utespelare bara. 

Men det gick ju bra ändå!
- Ja, det gjorde det, men hade Göteborg kvitterat hade vi varit oerhört besvikna. Fram till straffen tycker jag att vi gör en jättebra match som är ”fullt kontrollerad”. Men det kan bli så i fotboll att det vänder snabbt. Jag vågar inte tänka på vad som hade hänt om de gjort mål på straffen. 

Dulee Johnsons återkomst förvånade men gladde många AIK:are. Många tycker dock att Dulee och Jorge Ortiz är alldeles för lika varandra i sin spelstil för att vara bredvid varandra på fotbollsplanen. Christer svarar att det aldrig är en nackdel att ha skickliga fotbollspelare på planen. Han beskriver dem som bolltrygga båda två men påpekar också att det skulle se annorlunda ut om någon av dem spelade med till exempel Daniel Tjernström som springer mycket i djupled. Christer både hoppas och tror att Dulee och Jorge kan bidra till att AIK:s passningsspel blir bättre men att deras spelaregenskaper inte ska påverka AIK:s sätt att spela fotboll – och det sättet att spela är något som AIK jobbar med hela tiden. Vidare berättar Christer att avstängningar och skador säkert kommer göra att det kommer att roteras på mittfältet; han poängterar att förutom ”Tjerna” så konkurrerar även Bojan Djordjic om platserna på innermittfältet.


****************************************

Världsmästarna anno 1978. Ett lag Christer Swärd beundrar stort.

Har du något drömlag från fotbollen som får ditt hjärta att bulta extra hårt?
- Jag kommer inte ihåg när det var, men när Argentina hade VM på hemmaplan (1978, reds anm.) när jag själv spelade fotboll, så hade de en fantastisk generation spelare med Kempes och vad de nu hette. Just deras sätt att spela fotboll på med en mix av god teknik och hårt arbetande spelare. Och så är det ju också med våra argentinare. Två spelare som jobbar hårt för lagets bästa. Det är en bra blandning mellan god teknik och bra passningsspel i kombination med ett hårt arbetande lag. Ivan Óbolo och Jorge Ortiz är för mig precis vad Argentina stod för i detta VM när Kempes, Luque, Ardiles och Passarella och de spelade. Sen följdes de av Maradona, även om jag inte är lika förtjust i honom som min son är. Sedan detta VM har jag alltid uppskattat argentinsk fotboll. 

Har du någon favoritspelare som du sett på senare år? 
- Jag är ingen fotbollsnörd så att jag har favoritlag eller favoritspelare. Men jag gillar ju intelligenta fotbollsspelare och spelare som jag sett live. Två riktigt bra spelare är Francesco Totti och Zinedine Zidane. Jag har haft nöjet att se Totti nere i Italien ett par tre gånger och även Zidane både i Sverige och utomlands. De är för mig två riktigt bra fotbollspelare som liksom har koll på hela spelet när de spelar. De har väldigt bra spelförståelse och skicklighet. Sen vilka lag de spelat med, jo Totti ”kan jag” - han har ju spelat med Roma i hela sitt liv, men Zidane vet jag knappt vilka lag han spelat med över huvudtaget. Jag är inte så intresserad av lag, jag är mer intresserad av upplevelsen att se bra fotbollspelare och bra fotboll. 

Vad tror du att du gör om fem år? 
- Om fem år så…, kanske jag inte ens arbetar. Det vet man aldrig. På något vis håller jag nog på med fotboll ändå. När Micke ringde och frågade mig så var det som ”det händer ju aldrig”. Jag har sagt nej till att jobba med fotboll på heltid men nu har jag ändå jobbat på Svenska fotbollsförbundet på heltid. Men att någon skulle fråga mig som är så pass gammal att: ”vill du jobba i en elitförening, i den största klubben som finns?
- Det var ju liksom…”Oj - kan jag verkligen göra det?”. Det var så överraskande. Det är fantastiskt att få jobba ihop med två unga tränare som har hela sin fotbollframtid framför sig, de jobbar stenhårt för att utvecklas och bli bättre och bättre, de är vetgiriga och duktiga. Och så får jag vara med dem och jobba ihop med dem. Jag jobbar inte för att utveckla mig eller för att nå längre och längre utan jag jobbar så att säga för första gången på absolut yttersta elit, och det är kanske det sista jag gör. Det är en underbar upplevelse. När det här är över kanske jag slutar med fotbollen, det kan ju vara så. Det var Andreas Alm, som även spelat i AIK, som sa; ”nu när man tränat AIK, hur ska man kunna vara tränare någon annanstans?”.
- Han menade att det inte går att träna något annat lag sen för vi gör det finaste man kan göra nu – att träna AIK tillsammans. Det kan vara så bra att jag som inte har allt framför mig kanske får uppleva det här största och fina som det sista jag gör inom fotbollen. Samtidigt när du ställer frågan så är jag rädd att jag fortfarande håller på med fotboll ändå. Det har ju varit mitt liv sen man började spela fotboll som 10-åring. 

Christer berättar att han tackat nej till att träna lag både i Superettan och i Allsvenskan (han vill dock inte säga vilka men det senaste erbjudandet fick han på 90-talet) för att han inte vill ha det kringflackande liv som man kan få med ett sådant arbete. Sen tror han att de tränare som tar jobbet för att de är så ”sugna på karriären” inte tänker sig för riktigt, de kan få det svårt när motgångarna kommer – för motgångarna kommer oftast för de flesta. Andra tränare som tänker lite på livet i övrigt, och inte bara på fotbollen, måste få tränarerbjudandet på rätt tid och plats – vilket Christer tror att Micke Stahre fick. Stahre som ju redan befann sig i Stockholm, och det läget som både Stahre och Björn Wesström befann sig i, hade de redan ”verkat” inom AIK - de kunde redan klubben och miljön runtomkring. På så vis var de redan förberedda på hur det skulle kunna bli i klubben: 
- Det här kom i precis rätt tid för Micke och jag är glad för hans skull att han fick möjligheten. Så här långt har han skött det alldeles utmärkt, inte bara för de 34 poängen som vi har utan för hur det har sett ut under hela halvåret. Sen så…det här får ju förstås Micke svara på själv, men de flesta tränare – förutom Ferguson i Manchester United – är ju bara till låns bara under några år. Får Micke sedan ett bud från en annan klubb att ta ställning till så måste det vara vid rätt tid och plats. Det är inte bara att ”trycka på en knapp” och bara tänka på sin egen tränarkarriär utan man måste ta hänsyn till hela sin livssituation. 

Avslutningsvis så berömmer Christer inte bara AIK, utan allt runtomkring AIK och Stockholm i allmänhet. Han tycker det är skönt att kunna säga till de som bara läst det negativa om AIK och ifrågasatt att han skulle ta ett jobb i klubben ”där det bara händer elände som man kan läsa om i tidningarna” – att det inte är så. Christer talar sig varm om spelargruppen, ledarna, de som bevakar AIK och fansen. I Göteborg dök det upp en hel familj AIK:are som blev överlyckliga av ett kort möte och autografer. Dessutom: livskvalitén att få promenera runt i sommar-Stockholm med en god bok – det är inte fy skam det heller! 


*************************************

"Just det, inga AIK:are, inga AIK:are....."

Christer Swärds allsvenska drömelva + fem avbytare och tränare från 2009
Med tanke på att han sett mycket av de allsvenska lagen under året och att det vore fel att favorisera någon spelare i AIK mitt under pågående säsong, så fick Christer ta ut ett Allsvensk dreamteam från samtliga lag – utom från just AIK.

Detta gjorde Christer så noggrant att han fick tid att både beställa påtår och dricka upp det.
Resultatet ser ni här nedan:

Uppställning: 4 – 2 - 3 - 1
Målvakt: Kim Christensen IFK Göteborg
Backar: (H) Adam Johansson IFK Göteborg, Rasmus Bengtsson Trelleborgs FF, Gabriel Malmö FF, Ricardinho Malmö FF
Mittfält: (H) Gustav Svensson IFK Göteborg, Anders Svensson Elfsborg,
(H) Jonas Henriksson BK Häcken, Rasmus Elm Kalmar FF, Roni Porokara Örebro SK
Forward: Henrik Larsson Helsingborg IF

Avbytare: John Alvbåge Örebro SK, Emil Johansson Hammarby, Tobias Hysén IFK Göteborg, Marcus Lantz Helsingborg IF och Amadou Jawo Elfsborg (tidigare Gefle)

Tränare: Nanne Bergstrand Kalmar FF
Assisterande tränare: Peter Gerhardsson BK Häcken



Tommy Arvidsson2009-09-04 10:00:00
Author

Fler artiklar om AIK