Lagbanner
Gnagarforum synar Hemma på Råsunda-kampanjen
AIK:s befintliga hem idag. Och även i framtiden om initiativtagarna till Hemma på Råsunda-kampanjen får som de vill. Gnagarforum har intervjuat en av huvudpersonerna - Lars Lindblad.

Gnagarforum synar Hemma på Råsunda-kampanjen

Mitt i ändlösa tabellanalyser och gulddrömmar hamnar en av kanske AIK:s viktigaste frågor en smula i skymundan. Som bekant är planerna kring den nya nationalarenan långt gångna, frågan är om denna också är en arena för AIK. Kampanjen Hemma på Råsunda säger nej. Gnagarforum har tagit reda på hur arbetet går för den tydligaste motpolen i arenafrågan.

Länge såg det ut som att den nya nationalarenan var det enda alternativet för AIK. Omoderna och obekväma Råsunda skulle rivas till förmån för nybyggen av bostäder. På senare tid har det kastats nytt ljus på frågan och var AIK ska spela sina hemmamatcher i framtiden står inte skrivet i sten. Detta till viss del tack vare initiativtagarna bakom Hemma på Råsunda.

Lars Lindblad, en av personerna Hemma på Råsundas beskriver bakgrunden till initiativet:

- Jag med flera kände att det var märkligt tyst i frågan, speciellt med tanke på vikten av den. När det sedan efter senaste årsmötet stod klart att AIK:s medlemmar skulle få säga sitt innan beslutet i arenafrågan var taget togs de första stegen i initiativet. Vi ställde oss frågor som därtill inte ställts på allvar: Går det att behålla Råsunda som AIK:s hemmaplan i framtiden? Kan vi utveckla verksamheten vid Råsunda och framförallt är det möjligt att bli herre i sitt eget hus?

Med vision att vara en av Skandinaviens ledande fotbollsklubbar är ett AIK-anpassat ägande av sin egen arena givetvis ett viktigt steg på vägen. Initiativtagarna bakom Hemma på Råsunda anser att det är vitalt att utvecklingen kring arenafrågan sker i supportrarnas och föreningens regi och i rätt takt så den på optimalt sätt främjar AIK som klubb. Lars Lindblad är noga med att påpeka vikten av supportrarnas åsikt och roll som aktör i frågan, arenafrågan skall avgöras utifrån vad som är bäst för supportrarna. Det är primärt.

Med dessa tankar och visioner som grundbultar för initiativet är frågan hur man går vidare i arbetet?
- Nästa steg i arbetet är givetvis att reda ut möjligheterna och konkretisera så mycket som möjligt. Hur får man en kalkyl som denna att hålla? Är det möjligt? Att reda ut sådana saker tar tid. Sen vill jag även vara snabb att poängtera att vi absolut inte är låsta i tanken att AIK ska spela sina hemmamatcher på Råsunda i framtiden, visar det sig att ett annat alternativ är det bättre är det självklart det alternativet vi ska välja. Vi är alltså inte på något sätt emot nationalarenan, men vi understryker vikten av att reda ut flera alternativ innan något beslut klubbas igenom. För att fatta ett så stort beslut som detta måste terrängen sonderas, säger Lindblad.

Intrycket för gemene AIK:are har hittills troligtvis varit att det näst intill står klart att AIK kommer spela sina hemmamatcher på den nya nationalarenan i framtiden. Medans man i Göteborg och Malmö har invigt nya, funktionella och klubbanpassade arenor har man i Solna närmast gett upp hoppet om en egen arena för AIK. Nyheter som PEAB:s köp av Råsunda i veckan har inte förbättrat utsikterna. Detta är dessutom bara en av de indikationer på att allt är avgjort man som utomstående fått i arenafrågan. Lars Lindblad klargör nuläget i arenafrågan:
- Uppfattningen om att arenafrågan redan är avgjord är vedertagen men den stämmer inte. Det är en uppförsbacke vi får jobba med. Någon detaljplan på vad som egentligen ska ske på området om Råsunda rivs är inte fastställd. PEAB, som är köpare, vet inte i nuläget vad man får använda tomten till. Dessutom är priset 500 miljoner, som figurerat i olika sammanhang inte heller något självklart. Det är oklart vad som är ett rimligt marknadsvärde. Som du hör är det mycket som svävar i luften.

Visioner för Råsundas potential
Projektet Hemma på Råsunda handlar inte enbart om att äga sin egen arena eller att behålla Råsunda som hemmaplan. Idéerna och visionerna sträcker sig längre än så. En av förebilderna är Bröndby som till skillnad från lokalkonkurrenten FCK valt att inte fokusera på uthyrning av arenan till andra evenemang utan istället satsat på att optimera klubbkänslan på arenan. Man har exempelvis upprättat ett klubbmuseum i arenans innandöme och målat stolarna i klubbens färger.
Förutom att AIK:s hemmaarena andligt skall representera AIK ser Hemma på Råsunda-gruppen en rad potentiella innovationer för framtidens Råsunda. Man vill utnyttja verksamheten kring restaurangen maximalt. På dagtid använda lokalerna som konferenscenter och på matchdag använda dem till olika events. Att ta bort panoromafönstren på västra och istället sälja modernare VIP-loger är en annan idé.

För vilken AIK:are som helst är idéerna oerhört tilltalande. Vid eftertanke växer emellertid frågan fram:
Hur möjliggörs en finansiering av ett projekt likt detta?
- Investerare är givetvis en förutsättning. Det är oerhört centralt att hitta en investerare som ser de ekonomiska fördelarna med att investera pengar i idén. Det gäller att hitta rätt villkor för en sådan överenskommelse. På frågan om projektets möjligheter skulle jag också vilja säga att jag tror det finns ett linjärt samband mellan vår vilja som supportrar och potentialen i frågan. Ju mer vi engagerar oss desto rimligare är det att AIK fortsatt kan ha Råsunda som hemmaplan.

På ämnet investerare kommer namnet Solna stad upp i diskussionen. Vare sig man vill det eller inte är Solna kommun och AIK knutna till varandra. En relation som genom åren helt klart haft sina dalar. Oavsett står det klart att en av dem centrala aktörerna i arenafrågan är Solna kommun. Vilken är deras ståndpunkt i frågorna rörande Råsunda och nationalarena-projektet?
- Solna Stad är ju inne i nationalarena-projektet redan, inte minst ekonomiskt och kalkylen bygger säkerligen på att SvFF kan sälja Råsunda till PEAB. Hur det går återstår att se. Men AIKs relation till Solna Stad handlar långt ifrån bara om Råsunda och Nationalarenan. Skytteholm, den nya bandyarenan i Bergshamra och en lösning på hockeyns behov av anläggningar är också exempel på sammanhang där Solna Stad och AIK samarbetat på ett bra sätt. Vi hoppas att det samarbetet skall kunna fortsätta på ett positivt oavsett hur det går i frågan om AIK och nationalarenan. Inte minst behöver ungdomsfotbollen en bättre hemvist än några containers på Skytteholm och det är bråttom.

Kontakten med kommunen har alltså inte varit hundraprocentig, trots att kommunikation aktörerna emellan är oerhört viktig. En aktör i sammanhanget är AIK. Initialt är känslan att en fortlöpande kontakt med AIK är centralt för utvecklingen kring Råsunda.

Hur är dialogen med AIK?
- Den är liten, vilket också är tanken i detta stadium. Vi utreder frågan på egen hand, när det drar ihop sig blir nästa drag att redovisa det vi kommit fram till för arenagruppen. Det är den tillsatta gruppen som skall bereda frågan. Rapporten från arenagruppen skall vara klar i december, där ligger deadlinen. Viktigt i sammanhanget är dessutom att nationalarenan har betydligt mer bråttom än AIK.

Som AIK:are har man länge hoppats på att ett initiativ som Hemma på Råsunda skall vända arenadebatten åt ett annat håll och öppna för möjligheter som inte stavas nationalarena även om man flertalet gånger fått sina förhoppningar nedslagna efter uttalanden och nyheter i ämnet. Nu är emellertid initiativet en realitet – hur har mottagandet av det varit från supporterhåll?
- Det har varit jättepositivt! Folk har massvis med frågor, hur ser kalkylen ut? Hur går det med finansiering? Vi har svårt att svara på sådana frågor, att göra ekonomiska kalkyler är svårt utbildade ekonomer. Men när man räknar på sådana här kalkyler är det viktigt att göra det med marginaler, vi vill ju inte gambla om AIK:s framtid. Hursomhelst är det jättekul att intresset är så stort, det visar ju ändå på att vi driver en relevant fråga. Senast jag kollade hade vi över 2600 personer på vår maillista, personer som är intresserade av vad som händer i frågan. Listan ser vi inte som någon namninsamling i den bemärkelsen utan mer som ett sätt att sprida information och väcka tankar.

Arbetet med utvecklandet av potentiella idéer och innovationer på Råsunda fortskrider. Förutom ett utvecklande av VIP-logerna och uthyrning av lokaler på Råsunda strävar initiativtagarna dessutom efter att effektivisera försäljningen på arenan. Fler pubar, mindre trängsel och givetvis är det AIK som ska profitera på det som säljs i kioskerna. Idéerna är många och arbetet för att förverkliga dem krävande.

Vad står näst på Hemma på Råsundas agenda?
- Vi kommer inom en snar framtid prata med Solna kommuns politiker. Berätta vad vi kommit fram till, inleda en dialog och mer djupgående ta tempen på deras inställning i frågan. Vi vill visa att det faktiskt finns andra alternativ. Vidare handlar det om att fortsätta sondera fältet av potentiella finansiärer. Dessutom utreder vi frågor som handlar om att utveckla Råsundas möjligheter att öka intäkter. Hyra ut kontorslokaler? Fler affärer? En mer givande restaurangverksamhet? Det finns, som du hör, en hel del att ta tag i.


För mer läsning om initiativet Hemma på Råsunda, besök hemsidan


Petter Ericsson-Hållén2009-10-12 10:00:00
Author

Fler artiklar om AIK