Lagbanner
5 spaningar efter AIK - GIF Sundsvall
Budimir Janosevic ser ut att vara nummer ett mellan stolparna i premiären mot Degerfors om en vecka.

5 spaningar efter AIK - GIF Sundsvall

Med en vecka kvar till premiären så genrepade AIK hemma mot Sundsvall. Matchen slutade visserligen bara oavgjort mot ett lag i en lägre division men vi fick se många fina tendenser idag.

Det var ett AIK som kom ut piggt och tog tag i taktpinnen direkt från start hemma på Friends. Den så kritiserade Saku Ylätupa kunde redan i den femte matchminuten prickskjuta in ledningsmålet. Efter att AIK vunnit boll högt och sedan ställt om snabbt på Sundsvall.

Första trettio minuterna dikterade verkligen AIK villkoren med ett fint och varierat anfallsspel, fler mål borde ha gjorts från hemmalaget. Precis innan halvtidsvilan så river Sotirios Papagiannopoulos ner Pontus Engblom i straffområdet, som sedan kunde rulla in kvitteringen från elva meter. 

Precis som i den första halvleken då så inledde AIK den andra bra. Fortsatt bra variation i anfallsspelet och med mer skärpa i den här matchen borde hemmalaget gjort fler mål.

Personligen kan jag inte svara för alla gnagare men jag fortsätter att skita i resultaten på försäsongen precis som vanligt, jag vill se tydliga metoder och signaler på att spelsättet går framåt och inte bakåt. Det tycker jag att vi fick se idag och det tar vi med oss till premiären mot Degerfors om en vecka, det är då allvaret börjar. 

Vem ska starta på vänsterbacken? 
Det börjar bli riktiga hårda kamper om vissa platser i startelvan. En av dem är vänsterbacksplatsen där både Eric Kahl och Erick Otieno finns tillgängliga, ett lyxproblem som väntar för Bartosz i sina laguttagningar. 

Om vi bara ska basera på försäsongen så är det för mig inget snack om vem som varit bäst, det är Otieno. I honom får vi en bättre offensiv dimension än vad Kahl ger oss. Kahl dock är något bättre defensivt vilket talar kanske för honom med tanke på det tuffa inledande spelschemat. Finns även argument att spela Kahl för att det finns bekräftat intresse för honom så man kan sälja honom i sommar, återstår att se vem som gör platsen till sin på vänsterbacken. 

Var det startelvan vi såg idag? 
Det var nog startelvan vi fick se idag som kommer inleda i premiären mot Degerfors. Det börjar se väldigt bra ut med spelare som kommit tillbaka nu, framförallt backlinjen har potential att bli allsvenskans bästa detta år. Otroligt glädjande att vi fick se Alexander Milosevic från start, vilket visar att han redan nu rent fysiskt är redo att spela direkt. Tänk också på när vi får tillbaka Per Karlsson och Filip Rogic friska vilken bra trupp vi sitter på. 

Är Nicolas Stefanelli vår största offensiva nyckel denna säsong?
Från att vara en av klubbens dyraste floppvärvningar till att bli klubbens största fynd i historien. Vi sökte efter en kvickare och rörligare anfallare som kan göra mycket mål, vi har fått det men vi har framförallt även fått tillbaka en mer komplett anfallare.

Jag är grymt överraskad över hans fina länkspel med övriga spelare i laget, han sätter inte bara upp lägen för sig själv utan han sätter upp alla andra också i farliga lägen. Stefanelli kommer göra mycket poäng detta år, det kan vi nästan konstatera redan nu.

Är Budimir Janosevic den målvakt vi ska satsa på?
Det råder diskussioner därute bland supportrarna vem som verkligen ska stå mellan stolparna. Undertecknad tycker det är solklart i dagsläget att Janosevic ska få fortsätta till en början, han kommer vakta buren i premiären.

Min personliga åsikt i grunden är att målvakten alltid i första hand ska rädda bollar gentemot att vara bra med fötterna. Där är Janosevic vassare än vad Haugaard har visat hittils, dansken är absolut bättre med fötterna men det är irrelevant om man inte kan rädda det man ska. 

Nu måste AIK säkra Bilal Husseins signatur! 
Slutligen så måste vi alla vara eniga om att Bilal Husseins kontrakt måste lösas fort nu. Den här utvecklingen på försäsongen var det inte många som kunde våga drömma om men det är bara att konstatera att han varit bäst av alla såhär långt.

Trots att Ebenezer Ofori börjat trampa igång igen så är det inget snack att Bilal ska starta i premiären, otroligt kul att få se honom spela på det sättet han gör på planen just nu. 

Vad har ni för tankar inför premiären och hur långt upp i tabellen kan AIK nå denna säsong? 

Arvid Franzén@franzen_arvid2021-04-04 18:20:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen