Lagbanner
Nationalarenan, Friends Arena, 2021-05-13 18:30

AIK - Malmö FF
1 - 1

5 spaningar efter AIK - Malmö
Bild på Stefanelli under matchen mot Malmö.

5 spaningar efter AIK - Malmö

AIK gästades av regerande mästarna, Malmö, på Nationalarenan. En match som på förhand skulle handla om duellspel blev just så. Ett svagt spel från båda lagen ledde till varsin poäng.

Stormötet mellan AIK och Malmö levde inte upp till förväntningarna då det mesta handlade om att utnyttja misstag från motståndaren. Malmö skulle ta ledningen efter en frispark från Christiansen som Berget kunde nicka in via stolpen. Mycket mer än så hände inte under de första 45 minuterna, även om Stefanelli gjorde ett mål från en offside-position och Birmancevic hade även han ett fint läge.

I den andra halvleken så tyckte jag att AIK lyfte sig både ett och två snäpp, något som fick utdelning. Ett inlägg från Stefanelli kunde, via Nielsens högerben, leta sig in i mål bakom Marko Johansson. Efter kvitteringen så sjönk både AIK och lagets energi en del. Stefanelli hade efter kvitteringen den bästa chansen, men en bra räddning från Johansson resulterade i en hörna och matchen slutade lika.

Stefan Silva
Att AIK år 2021 startar med Silva mot Malmö får ju i sig ses som ett stort misslyckande. Anfallaren har, dessvärre, uträttat otroligt lite på de minuter han fått och det var därför svårt att förstå Bartosz val att starta honom idag. Ett tillägg i just bänkningen av både Radulovic och Goitom är att flertalet centimeter försvinner från fasta situationer, något som redan på förhand kändes som direkt avgörande för matchen. Jag vill däremot vara tydlig med att Malmös ledningsmål hade skett även med Goitom eller Bojan på plan. I mina ögon är det bara att skeppa Silva så fort som möjligt då han inte alls besitter de kvaliteter som en spelare i AIK bör göra.

Jätten Bilal Hussein
Billy är en spelare jag nästan hyllar efter varje match, men det är i mina ögon helt befogat då han visar prov på en otrolig spelförståelse i det defensiva såväl som det offensiva. Mittfältaren vinner boll vid flera tillfällen då han läser situationer på ett imponerade sätt och jag tycker att han är underskattad i just spelat utan boll. Förutom bollvinster så slår han passningar som med lite bättre skärpa från Stefanelli kan leda till både en och två assister.

Sämre spel än förväntat
Efter fyra fina insatser på de fem första matcherna så trodde jag att AIK skulle vara mer spelförande än vad man var idag. Matchen, första halvlek i synnerhet, såg mer ut som Mjällby-Halmstad då det var otroligt dålig fotboll från båda lagen. 

Det var svårt att se vad AIK ville med matchen då man inte fick till det presspel som man sett i de flesta matcher tidigare från säsongen och spelet med boll var som taget från 2019. 

Otieno totalt överlägsen
Skivan har blivit repig sedan länge, men herregud vilken spelare AIK har i Erick Otieno. Känslan är att kenyanen hade kunnat spela ensam ute till vänster och ändå gått segrande ur striden mot motståndarnas yttermittfältare och ytterback. Det var längesen, om ens någonsin, man såg en ytterback i AIK som dominerade sin kant både offensivt och defensivt. Den stora frågan är ju hur länge vi får se honom i den svartgula tröjan.

Det börjar bli dags för argentinaren att göra mål 
Nicolas Stefanelli fortsätter att stå för fina insatser, men det stora problemet är målskyttet. Idag gör han mål, men då han befinner sig några decimeter offside blir det irrelevant. När Bilal sedan slår en magnifik passning i djupet så var det nog fler än jag som ställde sig upp från soffan och hoppades på mål, men ett avslut med vänsterfoten letade sig strax utanför Marko Johanssons vänstra stolpe. Stefanelli hade även chans till att avgöra matchen, men Johansson kunde parera argentinarens avslut. Trots alla missade chanser i inledningen av seriespelet så tror jag verkligen att det med tiden kommer ge utdelning med alla chanser han själv skapar.

Vad är era tankar efter matchen? Ska AIK vara nöjda med en poäng?

Filip Barkman2021-05-13 21:05:40
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen