Lagbanner
5 spaningar efter AIK - Vasalund
Mikael Lustig och Bilal Hussein ser besvärade ut under matchen mot Vasalund.

5 spaningar efter AIK - Vasalund

AIK gästades av Vasalund på Nationalarenan i säsongens första match. Två tidiga mål från superettanklubben och en tveksam utvisning la grunden för bortalagets seger. Matchen slutade 2-0 till Vasalund.


Vad väntar vi på? Signa Mai Traore!
Det är många som tagit del av Traores imponerande siffror från fjolårssäsongen i Division 1, men färre hade sett så många minuter av den unge guineanen. Det han skulle visa upp mot AIK var ett imponerande spel och han spelade läckert fram till Vasalunds ledningsmål innan man hunnit sätta sig i soffan. Han låg även bakom utökningen då han läste Oforis hemåtnick och tvingade fram en retur som anfallskollegan, Boye, placerade in. Visst såg man brister i 21-åringens spel, men med lite tid och skolning ser jag, likt många andra, en stor potential i anfallaren. 

Mai Traore stod för hela 23 mål på 28 matcher och 8 assist i Division 1 2020. Det ryktas om att Vasalund vill ha 1,5 miljoner för talangens underskrift, något jag personligen gärna ser att AIK tar.

Ofori bara en skugga av sitt forna jag
När Ofori lämnade AIK säsongen 2016/17 gjorde han det som en av allsvenskan absolut bästa spelare. Därför var förväntningarna höga på honom när han för ett år sedan återvände till AIK och Allsvenskan. Dessvärre för oss med svartgula hjärtan så har han inte alls levt upp till förväntningarna hittills. Det är för tidigt för att säga hur det kommer se ut den här säsongen, men det som går att säga är att den började allt annat än bra. 

Bilal en av de som stärkte aktierna mest
Precis som i början av den föregående säsongen hade Bilal under dagens match sin utgångsposition till höger i plan. Han startade långt ner i plan vid uppspelsfasen men var ändå delaktig i offensiven och vann en del bollar högt upp. Den unge mittfältaren var också nära att frispela Ylätupa med en läcker bredsida, men inlägget var aningen brant. Om Bilal ska lyckas ta sin startplats måste han fortsätta visa framfötterna, aktierna försämrades inte heller av Oforis svaga insats.

Underbara Seb
Det är fascinerande att se Seb som, trots närmre 300 matcher i Premier League och över 100 matcher i landslaget, tänder till och klagar på domslut i en träningsmatch mot Vasalund. En stor förklaring till ett bättre AIK i den andra halvleken var i min mening Larssons närvaro. Förutom det slit utan boll som han lägger ner så är högerfoten så otroligt användbar i så många olika lägen. 

Otieno imponerade
Den utespelare som fick flest minuter idag var Erick Otieno och det för att Kahl tvingades utgå efter en kollision med motståndare i den första halvleken. Det råder inga som helst tvivel om att Kahl är lagets bästa vänsterback, men Otienos insats är värd att lyfta. Kenyanen utnyttjade sin snabbhet och kom ofta runt på sin kant. Han höll även på att skaffa sig ett friläge men blev fälld, något som förmodligen hade resulterat i utvisning för Vasalund om inte domaren felaktigt blåst av tidigare.

Det ska verkligen nämnas att detta just var en träningsmatch. Både lagets och enskilda spelares insatser ska inte utvärderas allt för noga. 

Vem eller vilka tycker ni stod ut under dagens match?

Filip Barkman2021-01-30 15:48:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen