Lagbanner
Bravida Arena, 2021-07-04 15:00

Häcken - AIK
2 - 1

5 spaningar efter BK Häcken - AIK
Kapten Goitom grämer sig i matchen mot Häcken.

5 spaningar efter BK Häcken - AIK

Efter en sommar fylld med mästerskapsfotboll var det äntligen dags att åter sparka igång Allsvenskan och se AIK spela fotboll. Laget som för dagen var klädda i vitt gästade svartgula BK Häcken framför 1001 åskådare på Bravida Arena. Två lag som båda saknade tunga pjäser gjorde upp i en match som slutade med 2-1 till hemmalaget.

Målvaktsfrågan
Det här verkar bli lite av en stående spaning, men när Budimir fortsätter att bjuda motståndarna på mål och diverse medier menar på att en ny målvakt verkar anlända till klubben inom kort så är det omöjligt. Att AIK verkar fast beslutna om att signa med Kristoffer Nordfeldt eller låna in Pontus Dahlberg får mig att bli kluven. Jag, liksom många andra, ser ju tydligt hur den nuvarande förstemålvakten i Janosevic inte håller om man aspirerar på topplaceringar, men samtidigt så har vi en otroligt lovande målvakt i Samuel Brolin, utlånad till Mjällby, som jag mer än gärna ser få chansen nästa säsong. Så av den anledningen så vore det optimala, i mitt tycke, att hämta in en korttidslösning om det är så att det inte går att hämta hem Brolin redan nu. 

Budimirs agerande vid första målet gjorde att man kunde lägga till ytterligare en tavla på hans konto under säsongen. Att släppa en retur rakt ut till en fristående motståndare på en så pass svag nick, som dessutom var mitt på honom, är under all kritik och hans ingripande kostade på nytt poäng. Står idag för en fin räddning, som ändå ska krediteras, efter en projektil till avslut från Ali Youseff i den första halvleken.

Det är för mig omöjligt att förstå hur klubbar kan drabbas av att ha spelare iväg på EM
På grund av att Sverige precis har spelat ett mästerskap så saknades både Mikael Lustig och Sebastian Larsson idag mot Häcken och frågan är om de är tillbaka mot Varberg nästa vecka. Hur kan det få vara så? Är det inte direkt hål i huvudet att man som klubb ska behöva tappa tongivande spelare av anledningen att de är iväg på landslagsuppdrag? Det här är något som inte bara drabbat AIK, även Malmö fick igår klara sig utan deras viktigaste och bästa spelare i Anders Christiansen som följd av den danska framgången i EM. Det här är något som Allsvenskan MÅSTE se över! 

Det här är inget försök till att hitta ursäkter till dagens tunga förlust, men visst är det något som påverkar laget otroligt negativt när två så skickliga och rutinerade spelare saknas.

Per Karlsson 
Det är såklart alltid, trots att Milosevic är första valet, otroligt glädjande att se Per Karlssons namn i startelvan, men efter matchen var känslan att vi nog inte kommer få se honom i AIK-tröjan så mycket till. 

I matchminut 23 hamnade Pertan ordentligt fel när Ali Youseff kunde springa sig fri från veteranen och tvinga Janosevic till en fin räddning. Bara minuter senare var det dags igen att bli rundad och ifrånsprungen av samme Youseff, men den här gången kom Kahl till undsättning. Mardrömsminuterna skulle fortsätta då Karlsson hamnat riktigt snett i en situation och fick syna det gula. Övertaget som Youseff hade på Per Karlsson skulle tillslut ge utdelning för de gulsvarta, Youseff och Per Karlsson möttes i en löpduell som var smärtsam att se. Den vanligtvis kvicke Per Karlsson såg idag ut att springa i kvicksand. Kanske drar jag för stora växlar, men har evighetsmaskinen Per Karlsson tillslut fått soppatorsk?

Vår bäste försvarare och största anfallshot är Otieno
I Lustigs frånvaro fick Otieno agera högerback, något han fått göra under stora delar av försäsongen, och gjorde det som alltid med bravur. Det var tidigt tydligt att Häcken tillät AIK komma till inläggslägen då de litade fullt ut på att vara först i boxen, men det var nära att straffa sig då Otieno slog ett lysande inlägg till Stefanelli som tvingade Abrahamsson till en högkvalificerad enhandsräddning. Den låga tyngdpunkten och snabbheten hos kenyanen får stundtals motståndare att likna koner så som han tar sig förbi dem och frågan är just nu - vad gör han i Allsvenskan?

Utan Otieno idag har jag svårt att se AIK hota Häcken speciellt ofta och det är smärtsamt att han ska behöva dra ett så pass tungt lass offensivt som han gör. Känslan från soffan var att laget bara skulle slå ut den till höger och lita på hans skicklighet i inlägg och dribblingsförmåga.

Vet inte om jag någonsin har sett en ytterback i Allsvenskan vara så överlägsen som Erick Otieno varit den här säsongen. Matchens gigant utan tvekan.

Offensiven för svag
Även den här punkten är något jag och många andra supportrar återkommer till, men det är så himla uppenbart att det behövs fylla på med spetskvalité i de främre leden. Här behöver Jurelius agera illa kvickt ifall man på allvar vill utmana den här säsongen.

Goitom är smart och skicklig, men håller tyvärr ingen jämn nivå över längre perioder och har en kropp som är allt annat än explosiv.

Ylätupa som är en av de spelarna som kan vara fullkomligt briljant för att sedan vara totalt iskall. Det är något som jag tycker man kan ha i en startelva, en spelare som blandar och ger ute till höger alltså, men inte när det är så pass många övriga frågetecken i anfallsledet också.

Lite liknande som för Ylätupa har Ring och Strannegård också problemet med ojämnheten, men där är åldern till deras fördel och jag både tror och hoppas på dem framöver. Tycker att båda två saknar en del i mognaden och beslutsfattningen vilket gör att AIK inte kan utmana på samma sätt som man kan önska sig. Med det sagt så har Ring en fantastisk prestation då han tunnlade Ekpolo för att sedan spela fram till Goitom som träffade stolpen. Strannegårds inhopp idag var en frisk fläkt och han låg bakom reduceringsmålet som Bojan gjorde.

Bojan Radulovic kommer idag in och gör mål, men även där är känslan att han inte är tillräckligt bra för att vara anfallare i en storklubb som AIK. Att han ska utnyttjas som idag tycker jag är perfekt. Trots sin begränsade spelförståelse så är han ett ständigt hot när han befinner sig i straffområdet och är en mycket tacksam spelare att slänga in i en slutforcering.

Den enda som håller en jämn och hög nivå i AIK:s anfall är Stefanelli. Han är briljant i spelet på mittplan, hotar ständigt i anfallen och är briljant i presspelet. Jag är helt övertygad om att han hade gjort betydligt många fler mål och varit än bättre om han hade haft bättre medspelare runt omkring sig.

Vad tycker ni om matchen? Bör AIK ta in en målvakt och vem isåfall? Delar ni uppfattningen om att en anfallare/ytter måste in?

Filip Barkman2021-07-04 18:00:03
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen