Nationalarenan, Friends Arena, 2021-08-02 19:00

AIK - Halmstads BK
1 - 0

AIK - Halmstads BK: En svartgul klassiker

AIK vann med 1-0 mot Halmstads BK efter att Stefanelli prickat in sin egen retur i första halvlek. Laget höll därefter undan och vann, en klassisk AIK-seger.

AIK har haft det allt annat än lätt på sistone. Offensivt har laget inte varit särskilt produktivt och defensivt har små missöden fått fatala konsekvenser. Situationen har lett till att Bartosz Grzelak tvingats till nya tag och ställde därför upp med både Henok Goitom och Elbouzedi från start på den för kvällen bedrövliga gräsmattan.

Men sliten gräsmatta till trots så var det Elbouzedi och Goitom som gav upphov till en hel del höjda ögonbryn, då de tillsammans med Stefanelli låg bakom det mesta som skedde i offensiv riktning. Irländaren visade gott och väl upp både snabbhet och en fin teknisk förmåga, medan kapten Goitom agerade som en kugge i uppbyggnaden såväl som en farlig pjäs i straffområdet. Och det var just Goitom som var vassast inledningsvis då han i den tjugoandra minuten nickade ner ett högt inlägg till Stefanelli. Argentinarens skott med högerfoten träffade målvakten, men returen tog han emot och petade enkelt in med vänstern. 1-0 till AIK, som såg farliga ut.

För det gick undan när firma Goitom, Stefanelli, Bahoui, Otieno och Elbouzedi avancerade och kanske såg man äntligen ett fragment av det explosiva spel som Bartosz talat om och önskat av truppen. Ett framgent som tyvärr stötte på ett farthinder när Bahoui haltade av redan i minut fyrtio.

Den andra halvleken inleddes dock böljande. Halmstad kopplade ett starkt grepp om bollen i offensiv zon och tvingade ner AIK djupt på egen planhalva. Något AIK, trots en nyfunnen explosivitet och nyfunnen irländare, hade svårt att leta sig ur. Den inledande perioden bestod sålunda av flera halvchanser från gästerna och ett trögt men samtidigt kontrollerat AIK som inte släppte till någon större dramatik.

För hemmalaget slog av på takten och det var inte förrän Elbouzedi stötte till Otienos inlägg i sextiosjunde, vilket tvingade Halmstads Safqvist att sträcka på sig, som någon vidare chans dök upp för AIK. Det var istället Halmstad som i sjuttiofjärde minuten ställde till oreda i AIK när ett skott från Emil Tot Wikström träffade stolpen efter att ha snuddat vid Janosevic fingrar. Samme Janosevic stod för en trygg insats tio minuter senare när han fångade upp Amir Al Ammaris hårda direktskott från en frispark ett trettiotal meter från mål.

Därefter slog båda lagen av på takten rejält och AIK vann igen. En seger som AIK gjorde bra, marginalseger till trots. För det är ett tryggt och defensivt säkert AIK som vinner matchen, ett AIK vi känner igen och älskar. Stolpskottet från Halmstad kunde absolut ha förändrat sinnebilden av matchen. Men det är inte vad resultatet kunde ha blivit som är viktigt, det är resultatet man får. Ett resultat som tar AIK upp till en tredjeplats.

Vad tyckte ni om matchen? Tror ni att Elbouzedi kan peta Ylätupa i derbyt? Kommer vi någonsin bli kvitta den horribla gräsmattan?