Lagbanner
Nationalarenan, Friends Arena, 2021-04-25 17:30

AIK - Hammarby
2 - 0

AIK – Hammarby IF: I protokollet, på planen och på läktaren

AIK – Hammarby IF: I protokollet, på planen och på läktaren

AIK tog en övertygande seger mot Hammarby i Stockholmsderbyt på Friends Arena. En spelmässig uppvisning av hemmalaget vars supportrar sökte efter en indikator till var 2021 ska komma att ta dem.

AIK började bra. Den höga höga pressen från matchen mot Degerfors var tillbaka och dessutom toppad med derbynerv och revanschlusta. En ömsesidig känsla mellan lagen tydligen, som främst manifesterades från Hammarbyhåll när Bojanic rev ner Bilal Hussein med en tvåfotare i offensivt straffområde. Företeelsen gav frispark men Bojanic friades av domare Glenn Nyberg. Ett ”domarjävel” hördes från en av de mer högljudda åtta supportrarna på läktaren. En andemening som de flesta AIKare kunde känna igen sig i för stunden.

Något som också påminde om tidigare match var AIKs svårigheter med att göra sig kvitta motståndarnas kontroll av boll kring svartgult straffområde. Korta rensningar landade varannan gång på motståndarfötter som kunde starta om. Men Milosevic och Papagiannopoulos stod emot bra och kunde av och till skyffla undan bollen till Bilal Hussein som i sin tur kunde starta en kontring och ge andrum åt backlinjen. Det som följde var därför tio minuter av kontrollerat Hammarbyspel toppat med AIK-kontringar signerade kvintetten Stefanelli, Goitom, Ylätupa och Bahoui – understödda av en högpresterande Bilal Hussein. Perioden var således jämn, trots Hammarbys övertag sett till bollinnehav. Gästerna hade svårt att kontrollera ett sprintade hemmalag och Bojanic var nära att ställa till det rejält när han ansvarade för att välta ännu en AIKare. Denna gång var det Saku Ylätupa som efter en snurrfint föll, misstänksamt lätt, på hammarbyarens fot. Nyberg friade igen.

Sen skedde det. Ylätupa, Nylands Messi, utmanade markerande back och skickade därefter in ett inlägg som nådde Stefanelli. Argentinarens nick gick i stolpen, men han följde upp och petade in 1-0.

Lagen går därefter ut för halvtid och summeringsvis var det ett AIK som kunde stå emot Hammarbys kontroll, men ett Hammarby som inte kunde stå emot AIKs finurliga kontringar.

Andra halvlek började i all hast. Ett skott från Ylätupa träffade gästande hand, men Nyberg friade än en gång. Hammarby hade svårt mot AIK. Kontringarna blev farligare och gästerna var tvungna att söka sig allt mer ner i plan, men till lite hjälp. En frispark från Sebastian Larsson från straffområdets ytterkant och sedermera en hörna ställde till det rejält för gästerna som såg allt osäkrare ut. AIKs övertag var markant och läge för läge letade de sig närmare mål. Främst när Stefanelli prickade motståndare och bollbanan gick någon decimeter om den högra stolpen och ut till hörna. Larsson skickade in den. Bahoui dök upp vid första stolpen. Måljubel och 2-0 till AIK.

Resterande tid av matchen valde AIK att slå av på takten, utan att ge något läge åt rivalen. En enstaka kontring slarvades bort och det som till en början var gästernas starkaste lott i matchen, kontrollen, tillhörde även den vid det här laget AIK.

AIK tar tre viktiga poäng och kan rakryggat marschera in i söndagens match mot Elfsborg.

Vad tyckte ni om prestationen? Har Bilal återgäldat sig från föregående match? Har Stefanelli äntligen hittat rätt hos Bartosz?  
 

Max Mohlin2021-04-25 19:37:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen