Spal - Roma1 - 6
Söndagsintervju: Baxter tar Stam i försvar
När Kyriakos Stamatopolus gjort misstag har många velat kasta in unga Patrik Carlgren istället. - Det skulle vara orättvist mot båda två, berättar Lee Baxter i en öppenhjärtig intervju med Gnagarforum.
Söndagen spenderades på Karlberg. Undertecknad var i princip ensam om det eftersom AIK:s spelare och ledare i vanlig ordning dagen innan match istället genomförde sin träning på Nationalarenan.
Truppen ramlade in på Karlberg otippat sent, närmare 12:30, men det var värt väntan för att intervjua målvaktstränaren Lee Baxter som målvaktssituationen i klubben, om misstag och om saknaden efter Ivan Turina, ett år efter jättens tragiska bortgång.
Det blåste kallt och mörka moln drog in över himlen och skymde solen, det var till och med lite, lite hagel. Därför blev jag glad när Lee efter ett 20-tal minuter öppnade dörren bakom mig och bjöd in mig i värmen i klubbhusets foajé.
Lee ursäktade sig lite för att han skulle äta dagens pasta samtidigt, han hade lite brådis iväg på äldsta dotterns dansuppvisning. Rätt oförberedd, bortsett från några frågor jag hade i huvudet, satte jag mig vid sidan av Lee, lika vältränad som vältalig, och körde igång. Jag började med Ivan Turina.
Det är ju en minnesplats här utanför som ni alla passerar. Hur känns det i dag, ett år efter Ivans bortgång?
- Fortfarande surrealistiskt. Jag har gått igenom hela händelseförloppet den där morgonen för ett åt sedan när jag åkte i bilen på väg till träningen i morse. Ungefär vid Vällingby-rondellen tänkte jag ”Shit, det var ungefär här som jag fick tag i 'Nesh'”, han hade ringt mig ett par gånger den morgonen och det brukar han aldrig göra. Han berättade vad som hade hänt och från Vällingby till Karlberg var jag som i en stor dimma, berättar Lee för Gnagarforum.
- Nu blev det lite samma sak som för ett år sedan. Samma väder, samma procedur när man kommer hit och lämnar blommor och sådär. Det kändes konstigt även i dag, ett år senare. Det vill inte riktigt sjunka in, man vill ännu inte riktigt tro att det är sant. Att man tänker att någon gång när man kommer hit så dyker han upp här utanför, den känslan. Det är en jättekonstig känsla att han inte är här.
Det här pratade vi om redan för ett år sedan, men vad är det som gör att just Ivan berör så mycket? Och inte bara er här eller de som hänger på AIK:s matcher utan i hela Sverige och andra delar av Europa?
- Alltså, för mig och "Kenny" och grabbarna som jobbade tätt med Ivan, vi kom ju varandra väldigt nära och är en liten grupp i gruppen. Det gör att man delar mer än bara träningssnack och att man blir väldigt personliga med varandra. Men för andra... Utanför planen var han extremt omhändertagande, omtänksam och respektfull. Inte bara mot folk här utan andra också, som runt om i Solna. Han tog sig alltid tid för människor och var aldrig avvisande som vissa kan vara.
- När han var ute på planen var han så oerhört karismatisk och han drog med ganska många i hans sätt att vara. Sedan gjorde hans storlek att han var intimiderande (skrämmande, min anm.) vilket många gillade...
...och där skenet bedrog. Att han såg farlig ut men var precis tvärt om som jag kände honom.
- Ja precis. Men samtidigt skulle jag inte ha velat komma på kant med honom.
Om vi tittar på AIK i dag så har laget öppnat svagt och ”Stam” har gjort misstag. AIK ligger nia efter sex matcher, vad är det som inte riktigt har stämt? Och då tänker jag främst på målvaktsbiten.
- Man måste se till helheten, helheten påverkar ju allt. Målvakten påverkas även beroende på hur våra forwards försvarar sig. Det kan låta fånigt, men hur Henok, Eero eller Kennedy arbetar på topp kan till exempel påverka målvaktens utgångsposition. Och är det så att ledet framför fallerar så blir målvakten utsatt.
- AIK:s styrka har ju länge varit att vi varit ett starkt väldigt kollektivt och ett försvarande lag där vi sett till att motståndaren kommit i mer gynnsamma lägen för vår målvakt. Nu har vi släppt till dem i lägen som inte varit perfekt. Och gör vi inte jobbet som vi bestämt från början då blir det svårt för målvakten.
Jag vet att målvakter är i en utsatt position men ”Stam” har stått för ett par missar...
- En miss...
Ja okej, men hur kan man göra för att minimera misstagen?
- Alltså målvakten är ju ingen superhjälte, folk är ju mänskliga och gör misstag, så är det bara. Det handlar om hur man agerar efteråt, att man kan studsa upp direkt och borsta av sig det och sedan prestera bra. Som mot Häcken senast där ”Kenny” själv säger ”Shit, vilket billigt andramål”. Jag går alltid direkt till målvakten i paus och efter matchen för att kolla läget och han sa ju det själv, att det var ett skitmål, han var väl medveten om det själv. Men där är det som jag sa, det gäller att studsa upp, borsta av sig och göra två, tre räddningar och fokusera på matchen. Har man lite svagare psyke blir det lätt fel och att man släpper in två, tre och fyra bollar till.
- Det är ju det som är bland det svåraste som målvakt. Visst är det fantastiskt när man räddar alla bollar och allting flyter på, det är när det går emot som man verkligen får chansen att visa vad man går för och vad man står för.
Jag läser rätt mycket på forum och så fort ”Kenny” gjort ett misstag vill folk se Patrik Carlgren få chansen. Är det så enkelt att bara slänga in en relativt orutinerad 22-åring?
- Nej, det är det inte, det skulle vara orättvist mot båda två. Man kan inte resonera så, och på det sätt som ”Kenny” kom in förra året och skötte det exemplariskt. Det är vid sådana tillfällen man märker att när laget är i slag och laget presterar både offensivt och defensivt, så ser man hur mycket det påverkar målvaktens jobb. Och när man inte presterar defensivt påverkar det målvaktens jobb och det syns ju nu.
- Jag tycker man ska vara ärlig och säga att vi inte har presterat som vi ska, inte sett till den standard vi kräver av oss själva. Att göra som i handboll och byta målvakter till höger och vänster är inte bra för stabiliteten, inte för den som har spelat eller för den som kommer in. Sedan ska man inte glömma bort att jag alltid kan ha mina åsikter men att det i slutändan är Andreas som bestämmer.
- Vi pratar ju lite om deras form och jämför dem mot varandra. Och ska man jämföra dem så läser ”Kenny” spelet mycket tidigare än vad Patrik gör, det kanske beror på erfarenhet. Patrik är en mycket mer atletisk målvakt än vad Kenny är och gör fler spektakulära räddningar medan ”Kenny” tidigare kanske står i en bättre position och gör att det ser enklare ut. Det finns ju en massa grejer som man kan gå in på. Just nu vill jag utveckla Patrik, att han ska se på ”Kenny” och modifiera lite av det som han kanske saknar i sitt spel, att han tar till sig det.
Så Patrik får spela U21-matcher och står på tillväxt och vi har en förstemålvakt i dag. Kan man sammanfatta det så?
- Alltså det där med en förstemålvakt, det uttrycket finns inte för mig. Min erfarenhet från min tid här i AIK säger att vem som helst kan få spela när som helst. Som 2008 när jag hade (Daniel) Örlund och (Nicklas) Bergh och där ”Örat” spelade majoriteten av matcherna men där Bergh kom in och gjorde skitbra ifrån sig men skadade sig och så var ”Örat” tillbaka i laget igen.
- Vi tog in Tomi (Maanoja) men som bröt benet, där ”Örat” blev nummer ett och sen drog Bergh armbågen ur led. Det hände konstant en massa grejer och mitt budskap till våra målvakter är ”Gör så bra som ni kan, varje dag. Maximera era insatser när ni är här och ha så höga krav på er själva som ni bara kan och håll skyhög standard” för den dagen någonting sker, vare sig man blir utvisad, skadad eller sjuk på matchdagen, då måste man vara där redo att ta tröjan. Det måste, måste vara så.
- Sedan är det ju så att jag ser på Patrik att han blir extremt besviken när han inte får spela och det gillar jag, jag gillar det som fan. Att han vill spela så mycket, att han har den där hungern. Men samtidigt får det inte gå till överstyr. Man kan vara besviken en liten stund men sedan måste man lägga det åt sidan och tänka förberedelse, att matchen och laget är viktigt. Man måste kunna lägga sitt ego åt sidan och det tycker jag att Patrik klarar skitbra. Det är proffsigt av honom att kunna göra så.
Mmm... Från att ha spelat i Brage till en bänkplats i AIK?
- Ja precis. Sedan har han utvecklats jävligt mycket sedan han kom. Här får han träning nästan varje dag och det är klart att han går framåt.
Så om ”Kenny” blir skadad eller sjuk eller så...?
- Inga problem alls. Jag har sagt det till dom också, att jag tror stenhårt på dem båda två. De har skitmycket att tillföra i den här gruppen och vi har en jävligt bra målvaktssituation, så är det.
Jag kanske är lite hård nu och jag vet inte riktigt hur mycket statistik säger, men ”Stam” har samma räddningsprocent (69) i år som Tomi Maanoja hade sitt andra år. Hur mycket betyder sådan statistik?
- Statistik säger ingenting alls. De är olika spelare och det är olika konstellationer av spelare, statistik är bara en massa siffror för mig. Jag hade högst räddningsprocent i Superettan året innan jag la av, men vi slutade på tionde plats med mitt dåvarande lag. Hade jag haft högst räddningsprocent och vi hade vunnit serien, då hade statistiken kanske sagt någonting, då betyder det att helheten funkar. Men att ha en hög räddningsprocent och man bara kör solo spelar det ingen roll det där.
Så om Örlund har 84 i räddningsprocent och ”Stam” 69 så behöver inte Örlund vara en bättre keeper för det?
- Nej, men däremot kanske försvarsspelarna framför agerat mer synkroniserat med målvakten och där kan man fixa upp procenten. 1998 då vi vann SM-guld hade vi 15 insläppta mål. Jag och Mattias (Asper) pratade mycket om det efteråt att när man har en så väl fungerande enhet, inte bara i backlinjen utan över hela laget, då får man så extremt mycket mindre att göra som målvakt. Som målvakt blir man ”inbjuden” till matchen på ett sätt som är fördelaktigt.
Jag tänker lite på hockey nu, hur bra backar tvingar motståndaren till att ta avslut från håll eller från dålig vinkel och som gör det lättare för en målvakt...
- Precis så är det. Och det måste vara ett tydligt samspel mellan målvakten och försvaret. Ta Kennedy om han kommer rakt emot en målvakt, då behöver han bara peta bollen förbi. Men kan man som försvarsspelare styra den anfallande spelaren åt ett håll, och målvakten jobbar med, då blir det som med handboll eller hockey. Det blir fördelaktigt för målvakten. Och vi har inte riktigt kommit dit i år.
Jag förstår. Någonting att tillägga annars?
- Humm... Det är väl att det är dags att ta tre poäng, det har varit lite dåligt med poäng på hemmaplan. Vi måste bestämma oss lite mer för att vi spelar på vår hemmaarena och att det är våra regler.
Att ni ska ta lite mer kommando?
- Ja, faktiskt. Lite av det att det var så svårt att spela mot AIK på Råsunda var för att vi gjorde det till vår hemmaborg. Det måste vi göra igen fast i en lite större och nyare arena.
Och jag gissar att fansen har en rätt stor roll i det hela?
- Ja, absolut. Vi har ju inte bara Sveriges utan Nordens största ”fan base”, det borde kunna utnyttjas lite, lite bättre. Kanske att det är ett bättre samspel mellan supportrarna och spelarna. Jag vet att när jag lämnade AIK och sedan kom tillbaka till Råsunda så fick man dels ett fantastiskt bemötande eftersom jag hade varit en AIK-spelare men jag kände också ”Shit, det här är lite skrämmande att stå här nedanför Norra Stå”.
- Så tänkte man aldrig när man hade AIK:s tröja på sig, men när man inte hade det och kom dit från en annan miljö så blir det en ganska stor omväxling med flera tusen supportrar i hemmaklacken, där det var ett hav av svartgula och man inte kunde prata med lagkamraten två meter bort för att det var ett jävla ljud. Det måste vi försöka att återskapa på Friends. Att spelare och åskådare tillsammans trycker ner motståndaren så att dom ger vika.
* * *
Bilderna upptill är från söndagens besök på Karlberg. Gå på AIK-Helsingborg på måndagen, stöd laget och hylla Ivan Turina. Allsvenskans målvakter kommer att göra det genom att spela med nummer 27 på sina handskar (se bilderna). Bilderna är tagna med min Sony Xperia Z.
* * *
Några av våra målvakters räddningsprocent sedan 2005:
Örlund:
2005 80 %
2006 83 %
2007 76 %
2008 78 %
2009 84 %
Maanoja:
2008: 64 %
2010: 69%
Turina:
2010 78 %
2011 78 %
2012 81 %
2013 81 %
Stamatopoulos:
2010 65 %
2011 78 %
2012 68 %
2013 72 %
2014 69 %