Lagbanner
Debatt: Det är dags att ta klivet
Vi måste bli bättre på att organisera oss, menar artikelförfattarna.

Debatt: Det är dags att ta klivet

Fem procent av AIK Fotbolls publiksnitt är organiserat i supporterföreningsform. I Hammarbys fall är siffran 65 procent. Vi har de bästa tifona, bästa kampanjerna, största medlemsengagemanget och störst publik. Men förvaltarskapet av dessa enorma resurser saknas.

Vår låga organisationsgrad gör att vi suboptimerar till exempel stämningen på matcher, bortaresande, kapaciteten att påverka långsiktiga som kortsiktiga frågor, kapaciteten och de ekonomiska förutsättningarna att förverkliga idéer och projekt, kapaciteten att fånga upp och utveckla folk.

Det saknas en samordning av arbetskraft. Oavsett om det behövs manskap (50 man som hjälper till med tifo!) eller specialister (en php-kodare som kan bygga appar!) så har AIK:s supporterled varken haft registren eller kanalerna för att nå fram.

Underskottet på struktur har gjort att AIK:s supportrar ofta handlat reaktivt, oavsett om det gäller arenafrågan eller bortamatch mot Syrianska så har befintliga supportergrupper haft för dålig information och varit för sent ute för att kunna hantera frågorna på ett konstruktivt sätt. Det har i sin tur slitit onödigt mycket på relationerna till såväl breda grupper av supportrar som AIK och andra intressenter.

Därför skulle det behövas en ny lösning från grunden. En allmän supporterförening för AIK. Med engagemang, kompetensen och kreativiteten som AIK:s samlade supporterskara besitter skulle vi kunna skapa en förening som kan bli internationellt ledande ur ett supporter- och medlemsperspektiv.

Man skulle forma en ny organisation som är till för att engagera människor maximalt. Där inrättas ett helt system för talangförsörjning och återväxt; och för att få de oengagerade att engagera sig och de redan engagerade att engagera sig ännu mer. I enligt med den enkla ekvationen ”maximalt engagemang = maximal framgång”.

Sedan AIK gick upp i hockeyns elitserie 2010 är klubben representerad i högstadivisionen i alla  tre största sporterna i Stockholm: fotboll, hockey och innebandy. Samtidigt har lokalrivalerna tappat mark. Djurgården åkte ur elitserien i ishockey förra året, Hammarby åkte ur fotbollsallsvenskan 2009. I dag är DIF representerat i en av de tre idrotternas högsta serier och Hammarby inte i en enda. Så AIK slår ”hifdif” med 3-1.

Om dessa sportsliga omständigheter håller i sig kommer det få konsekvenser för maktbalansen i Stockholmsfotbollen. Långsiktig sportslig kräftgång leder till förfall. I den bästa av världar kan vi få ett Stockholm med ett starkt AIK och tre olika Brommapojkarna.

AIK är sedan länge det Stockholmslag med bredast geografisk förankring. Vi är stora i Norrort, vi är stora i Västerort, i stan, i Uppsala, i Botkyrka och på Tyresö. AIK har starka fästen i alla väderstreck medan Djurgården, Hammarby och Brommapojkarna är mer lokalt förankrade klubbar. Nu har två av dessa konkurrenter till och med flyttat ihop, vilket kommer öka deras geografiska koncentration ytterligare.

Supporterföreningens ambition skulle kunna vara att annektera fler stadsdelar, en efter en, till dess att hela Stockholm är svart. Sådana saker tar tid. Men att vi har möjligheter att avancera här, det råder inget tvivel om.

Genom stark organisering på stadsdelsnivå och i skolor, kan föreningen bli en plattform för att AIK-prägla stadsdel för stadsdel i hela staden.

Föreningen skulle precis som andra typer av ideella föreningar i dag göra det så enkelt som möjligt att bli medlem. 40 kr i medlemsavgift. Bli medlem direkt via Facebook, SMS eller webbsite. Alternativt med  iZettle i anslutning till match. Med sådan tillgänglighet skulle AIK:s supportrar bygga Sveriges största supporterförening på ett halvår (i dag är Bajen Fans, med 8 000 medlemmar, störst). Dessa medlemmar hittar vi bland 450 000 AIK-sympatisörer i landet, 115 000 som gillar AIK på Facebook, kanske 100 000 årliga besökare på våra matcher, över 20 000 publiksnitt i fotbollen, 15 000 årskortsinnehavare, 19 000 medlemmar i klubben, ett klacksnitt på 6 000 pers, 1 000 medlemmar i Svarta Massan och 400 i klackens absoluta kärna som vi skulle kunna växa ännu större och starkare.

Vi skulle också kunna hitta fler naturliga plattformer för supporterorganisering:

1.       Lokalt. Lokalgrupperingar baserat på postort eller stadsdel.

2.       Läktare. Sammanför folk baserat på sektion/läktare.

3.     Skolor. Starta skolföreningar, som de politiska ungdomsförbunden.


En sådan organisation skulle kunna omsätta miljontals kronor på merchandise, bortaresor, medlemsavgifter och därmed ha de ekonomiska musklerna för att genomföra idéer och projekt som AIK:s supportrar vill genomföra i stor skala. Den skulle också med sitt enorma antal medlemmar kraftigt öka supporterinflytandet i både AIK-frågor och nationella/internationella frågor.

Det är dags att ta det klivet.

FREDRIK PREISLER/DANIEL PEREZ WENGER/PETTER DIXELI2013-10-01 19:59:00

Fler artiklar om AIK