Lagbanner
Det Svartgula Sillysvepet: "Stornamn påväg till AIK"
Före detta Ajax-spelaren Viktor Fischer sägs vara nära AIK

Det Svartgula Sillysvepet: "Stornamn påväg till AIK"

Det svartgula Sillysvepet är ett nytt segment från AIKredaktionen som samlar tankar och åsikter kring det som hänt på Sillyfronten hos AIK den senaste veckan. Håll till godo!

Bantningen av truppen har börjat…

Förra veckan lånades Henry Meja ut till Norrby IF, Erik Ring till Helsingborgs IF och Samuel Brolin till danska AC Horsens. Nu ser ytterligare ett namn ut att lämna AIK. Benjamin Kimpioka ska enligt Tuttosvenskan vara nära en permanent övergång till en schweizisk klubb.

Bantningen av den stora AIK-truppen är inledd och det känns positivt. Att Meja lånas ut är rimligt då han behöver speltid och förhoppningvis lossnar det i Norrby. Kimpioka är inte tillräckligt bra för att spela i AIK enligt mig, så att få till en försäljning där är bäst för båda parter.

 Ring hade jag gärna sett på lån i allsvensk klubb i stället för att gå till Superettan, då jag tror han hade kunnat bidra i ett mitten eller botten-lag i högstaserien. Hursomhelst får han chansen att visa framfötterna då han förhoppningsvis kommer få kontinuerlig speltid. Det som oroar mig är att det finns en köpoption i avtalet. Jag tror mycket på Ring och ser potential i honom, därför vore det tråkigt om detta blir slutet på hans AIK-sejour.

…Men stornamn på väg in (?)
I lördags slog det ner som en bomb när Daniel Kristoffersson på Sportbladet avslöjade att AIK är nära på att värva den föredetta Ajax-talangen Viktor Fischer. Dansken spelar just nu i Royal Antwerpen som ligger trea i den belgiska ligan. 28-åringen har endast gjort 12 inhopp och startat noll matcher den här säsongen.

Baserat på det kan man dra slutsatsen att Fischer inte är någon storvärvning, men tittar man på tidigare klubbadresser råder det inga tvivel om vilken klass dansken håller. I FC Köpenhamn och Ajax har yttern visat att han är en spelare som göra både mål och assist, 29 mål och 44 framspelningar i FC Köpenhamn och 33 mål och 18 assist på 111 matcher i Ajax.

Om AIK lyckas värva Fischer är det ett enormt prestigenyförvärv. Han håller högsta Allsvenska klass och även om han går igenom en tuff period just nu, så är jag inte speciellt orolig att han kommer leverera om han blir klar för AIK. Ett orostecken är de skadeproblem yttern haft under sin tid i Belgien. Skulle det visa sig bli ett återkommande problem i AIK, så riskerar Fischer att bli en fiaskovärvning, men det återstår att se.

En annan spelare som AIK uppges vara ute efter är den centrale mittfältaren Aboubakar Keita, 25, det rapporterar Anel Avdic från Expressen. Ivorianen har sedan flytten från Halmstad BK 2017 harvat runt i en del klubbar och haft tufft att få speltid. Bland annat har han tillhört FC Köpenhamn och norska Stabaek. I nuläget är han utlånad till israeliska ligatolvan Sekzia Ness Ziona från hans nuvarande klubb RSC Charleroi i Belgien.


Om jag var positiv till värvningen av Fischer är jag betydligt mer tveksam här. Visst, han har fått kontinuerlig speltid i Israel, men att  vara startman i den israeliska ligatolvan, säger inte jättemycket. Dock besitter Keita en del intressanta kvaliteter. Ivorianen är en bollvinnande mittfältare och har sina styrkor i defensiven. Ivorianen kan även spela mittback vilket är positivt. Det som mig att tveka är statusen på Keita och kostnaden vid en eventuell värvning. Kan han visa upp den nivå han höll i Halmstad 2017, kan Keita absolut fylla en roll i dagens AIK. Men då måste det vara till en rimlig prislapp.

AIK knyter till sig supertalang
Utöver det har AIK värvat 17-årige talangen Allen Smajic från Landskrona BOIS. Den defensive mittfältaren har spelat tre matcher för superettanklubben förra säsongen. Smajic har varit en eftertraktad talang och ryktats till större klubbar under en längre tid. Därför känns det extra skönt att AIK lyckas knyta till sig honom.


AIK akademi fortsätter att leverera
Yasin Ayari,19, och Joe Mendes, 20, ser ut att lämna AIK, enligt Sportbladet. Enligt tidningen ska Brighton vara överens med AIK om Ayari. Prislappen sägs landa 45 till 50 miljoner kronor. Att Ayari skulle lämna Gnaget är knappast oväntat. Enligt mig var han AIK:s bästa spelare förra säsongen och att mittfältaren får testa vingarna utomlands känns rimligt. Samtidigt tror jag att Ayari skulle kunna ta ytterligare kliv under Brännströms ledning. Han hade troligtvis fått en mer framskjuten roll på mittfältet, vilket förhoppningsvis hade betytt mer poäng. Således hade AIK eventuellt kunnat ta mer betalt för Ayari vid en försäljning i sommar. Att fylla hålet 19-åringen lämnar efter sig är inte enkelt, Men jag tycker Gnaget har det bra ställt på mittfältspostionen i dagsläget i och med värvningarna av Durmaz gånger två, Magashy och Abdihakin Ali. Dessutom är Bilal Hussein fortsatt kvar i klubben.

Ett eventuellt tapp av Joe Mendes kan bli betydligt mer kännbart. Sportbladet rapporterar att AIK slutförhandlar italienska Monza och portugisiska Braga om högerbacken. Summan sägs landa på 25 miljoner kronor enligt tidningen. Skulle AIK sälja Mendes är en förstärkning på högerbackpostionen ett måste enligt mig. Rui Modesto imponerade visserligen i träningsmatchen mot  Sollentuna men han behöver konkurrens. Bakom portugisen finns Lucas Forsberg, men jag är osäker på om han är redo att konkurrera om en startplats.

Sammanfattningsvis är dessa innebär dessa två potentiella försäljningar mycket pengar för AIK, vilket är helt fantastiskt. Vår akademi visar återigen varför den är bland de bästa i Sverige och det ska alla AIKare vara otroligt stolta över.

Vad tror ni om värvningen av Fischer? Hur tunga tapp är Mendes respektive Ayari om de skulle bli sålda? Är ni nöjda med AIK:s transferfönster hittills?


 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2023-01-23 15:42:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen