Lagbanner
Nationalarenan, Friends Arena, 2023-07-08 15:00

AIK - Häcken
1 - 2

Fem spaningar efter AIK – BK Häcken 1–2: Uddlöst framåt
John Guidetti hade inte riktigt skärpan framför mål när AIK tappade en 1-0 ledning till förlust mot Häcken

Fem spaningar efter AIK – BK Häcken 1–2: Uddlöst framåt

Henning Berg valde att byta formation och slänga in två nyförvärv från start i sin debut som AIK-tränare. Och visst gav det effekt. Gnaget stod för en stark prestation i den första halvleken, men en betydlig svagare andra gjorde att man tappade ledningen till förlust mot serietvåan BK Häcken. Trots noll poäng finns det en del positivt att bygga vidare på, men faktum är att tabelläget fortfarande är allvarligt. Här är fem spaningar från matchen.


1. En tung förlust, men mycket att ta med sig
Henning Berg gjorde sin första match som ny AIK-tränare och valde att starta med en 4-4-2 uppställning. Jetmir Haliti flyttades ut till vänsterbackpostionen och bildade ytterbackskollega med nyförvärvet Mads Thychosen. Erick Otieno och Rui Modesto agerade yttrar och på topp var det ett nykomponerat anfallspar i form av John Guidetti och Dino Besirovic.

Formationsbytet gav omedelbar effekt.  Gnaget kom ut aggressivt och var på det hela taget bättre än Häcken i den första halvleken. Man förde spelet och skapade flera högkvalitativa målchanser. Personligen vill jag påstå att det klart den bästa halvleken den här säsongen, vilket kanske egentligen inte är att sticka ut hakan allt för mycket.

Defensivt lyckades man även med att stänga ner Häckens anfallsförsök på ett bra sätt. Milosevic och Papagiannopoulos gick resolut in i duellerna och skickade undan bollen, vilket gjorde att bortalaget aldrig fick någon rytm i anfallsspelet. 

Ledningen i halvtid var helt rättvis enligt mig, men tyvärr orkade inte AIK hålla uppe spelet i den andra halvleken. Efter en händelserik halvtidspaus där
nyförvärvet Anton Saletros presenterades, verkade AIK fortsatt vara kvar i omklädningsrummet när domaren blåste igång den andra halvleken. Häcken tog tag taktpinnen och vips hade en 1-0 förvandlats till ett 2-1 underläge. Backlinjen föll tillbaka i gamla mönster och såg skakig ut och bjöd på alldeles för mycket individuella misstag.

Trots en stark forcering från Henning Bergs manskap slutade det med noll poäng i debuten för norrmannen, men det finns en del att ta med sig. Jag gillade verkligen att Otieno och Modesto fick mer framskjutna roller och inte behövde tänka lika mycket på defensiven. Duons styrkor kommer helt klart fram på ett annat sätt när de spelar yttrar och även om de inte är dåliga i defensiven är det på offensiv planhalva de briljerar som mest.

Nu återstår det att se om Berg fortsätter med 4-4-2, men kan man bygga vidare första halvlekens insats kommer vinsterna att börja ticka in. Man ska inte glömma bort att Häcken är ett väldigt bra lag och på förhand trodde jag att AIK skulle ha svårt att få med sig ett bra resultat. Dock gäller det att hålla i prestationerna i 90 minuter och de misslyckades Gnaget med. Det är tydligt att psykena i truppen är sargade efter den tunga våren och poäng i dagens match hade nog kunnat vara vändningen på säsongen. Nu befinner sig Gnaget fortsatt i ett utsatt läge och ångesten är påtaglig.

2. Den danska dynamiten presenterade sig direkt
Mads Thychosen presenterade sig direkt för den svartgula publiken. Ytterbacken klev direkt in från start och dunkade in ledningsmålet, med en läcker halvvolley. På det hela taget var det en klart godkänd debut av dansken som visade prov på både offensiva och defensiva kvaliteter. Thychosen stod förvisso för ett slarvigt bolltapp vid 1-1 målet och det drar ner betyget något, men jag tror iallafall – misstaget till trots – att nyförvärvet från Midtjylland har potential att lyckas i den svartgula tröjan.

Samtidigt har danskar i AIK har historiskt sett inte varit någon ”perfect match” och ärret efter Viktor Fischer är fortfarande färskt. Thychosen har mycket att bevisa innan man utropar succé, men jag är försiktigt positiv.

3. Debut med mersmak från Besirovic
Debutant nummer två i AIK-tröjan var det bosniska nyförväret Dino Besirovic. 29-åringen startade bredvid John Guidetti på topp och stod för en något mer anonym prestation en nyss nämnde Thychosen, utan att på något sätt göra bort sig. Bosniern var nyttig i länkspelet och kombinerade fint med Guidetti på topp. Han transporterade bollen framåt på ett effektivt sätt vilket gjorde att han flera gånger blev nersparkad av Häcken-spelare.

Det kommer bli intressant att se vilken position Berg kommer att använda Besirovic framöver. Som jag har fattat det ska han vara mångsidig och kunna spela både anfallare, ytter och offensiv mittfältare. Mycket beror nog på vilket spelsystem AIK-tränaren kommer använda sig av men om Besirovic ska bli ett lyckat nyförvärv gäller det att hitta den perfekta rollen för honom, spetsegenskaperna finns där och det gäller bara att få ut dem på bästa sätt.

4. Vem ska göra målen?
AIK är i skriande behov av en målskytt och det blev allt mer tydligt efter lördagens match. John Guidetti och Omar Faraj (som byttes in i andra halvlek) tog sig till bra målchanser men hade förtvivlat svårt att få in bollen i mål. Den förstnämnda har fått utstå mycket kritik den här säsongen och jag kan väl bara sälla mig till den skaran. Tålamodet med Guidetti är slut och jag börjar sakta men säkert komma till insikten att det nog tyvärr aldrig kommer lyfta i den svartgula tröjan, vilket är tråkigt. Omar Faraj visade inte heller någon gryende form när han väl kom in, utan såg otajmad ut och var svag i avslutsfasen.

Dessa två spelare bär ett tungt ansvar i offensiven, men när ingen av dem levererar, blir det svårt att göra mål. Ett lag som ska vinna matcher måste ha en anfallare i målform och enligt mig måste ett etablerat namn in på den positionen som kan bidra direkt. Detta är ett akut problem som Berntsen måste åtgärda. Den nytillträdde sportchefen har visat enorm handlingskraft hittills under transferfönstret och det är bara att hoppas att en forward snart är på ingång som kan lösa AIK:s offensiva problem.

5. Inte tid för tålamod
Om jag varit ganska positiv till insatsen  tidigare i texten (läs punkt ett) så kanske det låter lite motsägelsefullt att konstatera att det inte finns särskilt mycket utrymme för tålamod. Tabellpostionen är fortfarande utsatt och skulle Göteborg besegra Varberg på måndag så befinner sig AIK på nedflyttningsplats. Berntsen har varit aktiv i början på transferfönstret och att en spelare som Anton Saletros väljer att vända hem i det här läget, är otroligt mäktigt och starkt jobbat av den norske sportchefen.

AIK har satsat allt på ett kort nu och tagit in högprofilerade spelare som ska rädda upp situationen. Med den här spelartruppen ska Gnaget inte åka ur Allsvenskan, så enkelt är det. Men resultaten måste börja komma snart och bra prestationer räcker inte om inte trepoängarna börjar ticka in.  Skulle AIK åka ur är det ett av de (om inte det största fiaskot) i Allsvenskans historia. Det hade varit totalt förödande för klubben och den stora satsningen man gör nu i sommar hade kostat betydligt mer än det smakat. Därför gäller det för Henning Berg att snabbt börja rada upp vinster och för min del får det faktiskt se ut lite hur det vill. Nu väntar ett ångestmöte mot Varberg i nästa omgång och där måste AIK vinna, annars har jag svårt att se hur man ska klara sig kvar.

Håller ni med om spaningarna? Vad tycker ni om nyförvärvens debuter? Hur ska AIK lösa anfallsproblematiken?

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2023-07-09 11:57:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen