Lagbanner
Nationalarenan, Friends Arena, 2021-11-07 15:00

AIK - Östersund
3 - 0

Fem spaningar efter AIK - Östersund: Har AIK fått en ny Mutumba?
Bild på Sebastian Larsson och Nabil Bahoui från matchen mot Östersund.

Fem spaningar efter AIK - Östersund: Har AIK fått en ny Mutumba?

Tre viktiga poäng säkrades för AIK när Östersund besegrades med 3-0. Spelet var bättre än på länge och det trots den hädiska gräsmatta som rullats ut inför matchen.

Bra match av lagets kantspelare
Det är få som menar att Ring fått ut så mycket av sitt spel som både han och vi hoppats, men det här var ett steg i rätt riktning. Han var mot ÖFK en initiativtagare och stod för flera aktioner som visade upp det han är bra på. Däremot är det fortfarande för ofta det rinner ut i sanden då tekniken och beslutsfattningen lämnar mer att önska. Personligen ser jag det som en självklarhet att Ring inte ska vara en startspelare nästa säsong, men däremot vill jag se honom göra många inhopp och fortsätta växa. 

Zachary Elbouzedi som varit en av lagets bättre spelare sedan ankomsten till Stockholm och AIK fick äntligen göra sitt första mål i seriespel. En kalasträff utifrån straffområdet lämnade Aly Keita chanslös. Efter målet tyckte jag mig se en spelare med ett annat självförtroende än det han visat upp under den senaste tiden. Ett tag efter målet så fick han, med hjälp av det bedrövliga “gräset”, Kpozo att se ut som Bambi på hal is innan han snyggt spelade fram Nabil till 3-0. En brasklapp över irländarens insats är att bollbehandlingen och mottagningarna fortsatt är för svaga då och då. Med en bättre första touch har han goda möjligheter att göra mål efter en lysande framspelning av Bilal. Får Zach fortsätta spela från start så är jag övertygad om att det kommer bli bättre och bättre framöver.

Njut så länge Otieno far runt på vänsterkanten!
Hoppas verkligen den breda massan insett vilken otrolig fotbollsspelare AIK har i Erick Otieno. Nu är jag visserligen ung, men han hamnar högt upp på listan över de bästa jag sett i AIK. Den assist han står för till 1-0 är helt ofattbar. Motståndarna har ingenting att säga till om när han sätter fart med sin låga tyngdpunkt. Att han dessutom har två inläggsfötter som håller en hög allsvensk nivå gör honom till en av seriens absolut bästa spelare. 

Om AIK får behålla Otieno till nästa säsong är det det ett direkt underbetyg till scouter runt om i Europa. De spetsegenskaper han besitter gör att han mycket väl kan hamna i en av de bästa ligorna framöver. För att ta de stegen dit så behöver han vässa på inläggen en aning, men kanske framförallt förbättra sitt positionsspel. I allsvenskan har han råd att stå lite fel med tanke på att han springer ifatt precis alla. 

Så till er alla, njut av Otieno medan vi kan! För spelare med dessa kvaliteter växer inte på träd.

Prio ett för Jurelius bör vara att förlänga med Larsson
Att Larsson varit en av lagets viktigaste spelare sedan han anlände till klubben råder det inga tvivel om. Det är inte alltid det syns, men han gör så mycket nytta på en fotbollsplan. I matchen mot Östersund var han fullkomligt briljant. Han är en mästare på att återerövra boll, sätta press och vinna dueller, men det går nästan att säga efter varje match. Det som urskiljde gårdagens insats från en del andra var att han fick ut mer av sin passningsfot. Det var öppnande passningar, spelvändningar och AIK kunde på så sätt bibehålla ett tryck mot Östersund.

För att Seb ska fortsätta att vara en nyckelspelare så behöver han vara där mentalt, något som kanske blir svårare och svårare med åren. Men när man ser honom ta en maxlöpning mot Aly Keita i slutet av matchen för att sätta press vid en tremålsledning så tyder det verkligen på att skallen är där. 

Utan Larsson den här säsongen hade AIK inte varit nära några gulddrömmar, även om de visserligen slocknat nu. Så viktig är han. Lyckas Jurelius förlänga med honom och dessutom behålla Bilal så har AIK fortsatt ett mycket starkt mittfält.

En av få komfortabla segrar
Förutom tre poäng var det tydligt från supporterhåll att det var dags för en komfortabel och underhållande hemmaseger. Spelet mot Halmstad var så smärtsamt att det behövdes en ordentlig uppryckning. Precis det fick vi. AIK kopplade ett grepp om matchen direkt och visade att det är en kvalitetsskillnad mellan lagen. Det ska inte glömmas bort att motståndet var ett lag som redan nu vet med sig att det är superettan som gäller kommande säsong. 

Det var från kanten det mesta skapades, något som varit återkommande under hela säsongen. Centralt har laget fortsatt svårt att kombinera sig igenom motståndarens backlinje. Den enkla förklaringen till det tror jag är brist på kvalité spelarmässigt, men visst ska Bartosz kunna få ut aningen mer därifrån också. Stefanelli är väl den spelare i laget som visar tendenser på kombinationsspel och skulle må väldigt bra av en lekkamrat nästa år. 

Sebastian Larsson sa själv i eftersnacket i Discoverys studio att laget inte kunnat slappna av i slutskedet av många matcherna då det ofta varit en uddamålsledning. Det är precis såhär det ska se ut när lag från de nedre regionerna av serien möter AIK på Nationalarenan.

Har AIK fått en ny Mutumba?
Det är lätt att svepas iväg efter ett inhopp som Amar Abdirahman Ahmed stod för, men herregud vad han tog arenan med storm. Vid första bollberöring visade den unge yttern hur totalt orädd han var för motståndet och kunde runda dem som koner vid flera tillfällen. När han dribblade sig förbi flertalet motståndare in i straffområdet kändes det verkligen att det här är en kille vi ska vara väldigt rädda om.

Efter matchen sa Amar själv i intervjuer att Mutumba varit en stor förebild och någon han sett upp till. “Ni kommer få se show” sa han i en intervju till Aftonbladet, en mening som såklart från en att tänka på M9. Är det värt att lägga in brasklappen att det var ett Österund utan något att spela för som stod för motståndet? Kanske, men än så länge tycker jag samtliga med svartgula hjärtan ska tillåtas att njuta av det han visade upp.

Sällan man får möjlighet att citera Mutumba i artiklar, men efter det här inhoppet är det inte mer än rätt.
“Amar från byn visade direkt varför R-by har den där extra magin. Direkt dribbla shåw allt d där” skrev Martin på twitter.

Vad är era tankar om matchen? Är Östersund så pass svaga att inga större växlar ska dras? Bör Amar få fler minuter under säsongen? Ser vi Larsson i AIK nästa säsong?

Filip Barkman2021-11-08 18:36:51
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen