Lagbanner
Skytteholms IP 1, 2023-03-06 19:00

AIK - Varbergs BoIS
3 - 0

Fem spaningar efter AIK – Varbergs BoIS 3–0: Cupavancemanget säkrat!
AIK säkrade avancemanget från gruppspelet efter att ha besegrat Varberg med 3-0.

Fem spaningar efter AIK – Varbergs BoIS 3–0: Cupavancemanget säkrat!

På förhand var det upplagt för dramatik. Men det blev till slut en bekväm resa för AIK som besegrade Varberg med 3–0. Nu väntar Hammarby i kvartsfinal. Här är fem spaningar från matchen.

1. En kontrollerad insats
Två minuter tog det innan Bilal Hussein hade skjutit in ledningsmålet för AIK och därefter var segern i princip aldrig hotad. Nu var i och för sig motståndet inte det starkaste, men det var skönt och se ”Gnaget” städa av den här typen av lag tämligen enkelt. Det har man sannerligen inte varit bortskämd med som AIK-supporter. I mars månad brukar det oftast se ganska trögt ut och man har fått vänja sig med krampaktiga 1-0 segrar. Nu skrevs siffrorna till 3-0 och det känns som Brännströms manskap fortsatt har ytterligare en växel att lägga i. Jag börjar få en allt mer optimistisk känsla kring detta laget och tror att det bara kommer att bli bättre ju längre säsongen går.

Visst, motståndet i gruppspelet har varit beskedligt och allt annat än ett avancemang hade varit ett stort fiasko – men känslan är att Brännström sakta men säkert börjar implementera sin spelidé. Förhoppningsvis fortsätter den positiva trenden när motståndet blir bättre.

2. Är mittfältet för offensivt balanserat?
Om jag var positiv i den förra punkten måste jag ändå lyfta upp ett litet orosmoment. Mot Varberg startade Brännström med ett centralt mittfält bestående av Bilal Hussein, Jimmy Durmaz och Viktor Fischer. Den sistnämnda hade en mer fri offensiv roll bakom John Guidetti och Omar Faraj. Samtliga spelare på det centrala mittfältet är bollskickliga spelare och det passar perfekt när AIK ska föra matchen. Dock tycker jag Varberg stundtals kunde spela förbi ”Gnagets” mittfält lite väl enkelt och även om det inte ledde till några farligheter kan det bli mer kännbart mot bättre lag.

Jag tycker även Bilal och Durmaz är lite lika spelartyper. Båda gillar att ha playmaker-rollen och då gäller det att duon kan växeldra. I gårdagens match tog Durmaz en mer defensiv roll vilket gjorde att Bilal kunde bidra mer offensivt vilket funkade mycket bra. Mot bättre lag när AIK inte kommer ha lika mycket boll vill jag hellre se en mer fysisk spelare bredvid Durmaz eller Bilal. Troligtvis kommer Aboubakar Keita att ta den rollen när han är redo, annars kan Jesper Ceesay vara en alternativ lösning.  

Sen är frågan om AIK ska spela Viktor Fischer, Omar Faraj och John Guidetti samtidigt. Jag tror det kan bli giftig anfallstrio om allt klaffar, men risken finns att laget kan bli för offensivt balanserat.

3. Jetmir Haliti i startelvan för att stanna 
Jetmir Haliti stod för en riktigt stark prestation och blev målskytt när han sköt in 2–0-målet. Mittbacken startat samtliga tre matcher och Brännström vill med all tydlighet satsa på sin gamla Mjällby-adept. 26-åringen gjorde det bra defensivt och kändes trygg med bollen – men det var framförallt offensivt Haliti överraskade mig. Han vågade driva upp bollen och var delaktig i flertalet anfall. Det är tydligt att Brännström vill ha en mittback som går framåt och bidrar till offensiven, där har Haliti visat sig vara nyttig. Dessutom har han snabbheten för hinna tillbaka när AIK tappade bollen. 26-åringen har verkligen spelat till sig en ordinarie postion i trebackslinjen. Fortsätter han såhär kommer han vara extremt nyttig framöver.

4. John Guidetti börjar trumma igång
Efter en svajig prestation mot Västerås börjar John Guidetti sakta men säkert hitta formen. Målskytt i två raka matcher och det börjar även se bättre ut spelmässigt. Det är tydligt att så fort Guidetti sätts i rätt lägen så smäller det. Jag tycker även att sammarbetet med Viktor Fischer fortsatt fungerar mycket bra. Duon hittar varandra i kombinationsspelet och skapar lägen åt varandra. 

Förväntningarna på ”JG” ska med all rätt vara högt ställda den här säsongen. Två bra insatser svagt motstånd kanske man inte ska dra alltför stora växlar av, men det glädjer mig att det börjar se bättre ut. 

5. Tuffare test väntar
Efter en ganska bekväm resa i gruppspelet väntar nu ett betydligt tuffare test i form av Hammarby.  Senast lagen möttes i cupen var 2021 – då vann det grönvita laget med 3-2 och slog ut ”Gnaget” i gruppspelet. Detta blir det första stora testet för Brännström och det ska bli intressant att se hur AIK väljer att ta sig an matchen. Man har spelat en offensiv och spelförande fotboll under gruppspelet, men kommer ”Brännan” våga ha samma ansats mot Hammarby? Jag hoppas det, även om jag tror att ”Bajen” kommer att vilja ta kontroll över matchen - vilket kan tvinga AIK att spela mer defensivt och gå på kontring.

”Bajen” har sett bra ut i gruppspelet men motståndet har varit beskedligt. Jag tror AIK har goda möjligheter att slå Hammarby och då väntar antingen Mjällby eller Kalmar i semifinalen. 

Vad tar ni med er från gårdagens vinst? Hur vill ni formera mittfältet? Är Guidetti igång nu? Hur är känslan inför matchen mot Hammarby?
 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2023-03-07 12:23:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen