Lagbanner
Tele2 Arena, 2023-03-13 19:00

Hammarby - AIK
2 - 1

Fem spaningar efter Hammarby – AIK 2–1: Blytung derbyförlust
AIK förlorade derbyt mot Hammarby vilket innebär att det inte blir något Europaspel 2023.

Fem spaningar efter Hammarby – AIK 2–1: Blytung derbyförlust

Ett stockholmsderby som bjöd på en fantastisk inramning slutade i ett tungt uttåg för AIK. Det blir inget Europaspel 2023 och även om det såg bra ut spelmässigt finns det en del att jobba på. Här är fem spaningar från matchen:

1. Brännströms laguttagning blev avgörande
Huvudtränare Andreas Brännström valde att göra två förändringar från Varbergs-matchen. Omar Faraj och Jimmy Durmaz blev placerade på bänken till förmån för Vincent Thill och Aboubakar Keita. Det var tydligt att AIK-tränaren ville stärka upp mittfältet och ha en något mer defensiv balans. Tyvärr gav det inte önskad effekt då Keita absolut inte var redo att starta matchen och såg extremt vilsen ut. Nyförvärvet hade det svårt i närkampsspelet och var inte i matchform överhuvudtaget. AIK hade svårt att ta kontroll över mittfältet i matchinledningen och det ledde till ett stort Bajen-övertag.

Även Vincent Thill hade otroligt svårt att uträtta något konstruktivt och det var tydligt att matchbilden inte passade honom. Den svaga matchinledningen får Brännström ta på sig, då laguttagningen helt klart var felaktig. När Keita tvingades utgå i den 43:e minuten mot Jimmy Durmaz blev AIK ett betydligt bättre lag. Man tog tag i matchen och tryckte ner Hammarby och strax innan halvtid kom kvitteringsmålet. I den andra halvleken tycker jag fortsatt att AIK var det spelförande laget även om det inte räckte till avancemang. I efterhand går det absolut att kritisera Brännströms laguttagning och tyvärr låg den till grund för förlusten.

2. Marginalerna var emot AIK
I derbyn handlar det ofta om små marginaler och domaren hamnar ofta i fokus. Tyvärr hade Andreas Brännströms manskap marginalerna emot sig i gårdagens match. Erabis mål skulle blivit bortdömt för hands – något huvuddomare Mohammed Al Hakim erkände efter matchen. Det är tråkigt att lägga fokus på domaren men när man står typen av avgörande misstag blir det ett givet samtalsämne. Överlag anser jag att matchen var jämn och kunde gått hursomhelst – även om AIK gjorde en bra andra halvlek tycker ändå att Bajen ofta lyckades skapa lägen när man kontrade. Jag tror inget av lagen är särskilt nöjd med domarinsatsen men tyvärr var det AIK som drabbades av den hårdast. Gnaget gör en ganska bra match spelmässigt men det finns fortsatt en del att jobba på och det är extremt tungt att åka ut på det sättet AIK gör.

3. Rui Modesto bästa ytterbacken i AIK?
Rui Modesto har varit ett friskt nyförvärv hittills. Mot Hammarby fortsatte portugisen att ta ytterligare kliv. Han tog kommandot över högerkanten och var enligt mig bäst av AIK-spelarna. Modesto satte fart på anfallsspelet och hade flera farliga inspel – bland annat vid kvitteringsmålet. Defensivt tycker jag att ytterbacken var stabil och gjorde inga större misstag – men hans styrkor ligger helt klart i offensiven.

Modestos ytterbackskollega Erick Otieno hade en tyngre dag på jobbet. Han slog slarviga inlägg och bjöd på en del ytor defensivt. Kenyanen har inte riktigt gått att känna igen under försäsongen och Modesto har varit den vassare av duon i inledningen av säsongen. Kan Otieno hitta formen kommer AIK utan tvekan ha Allsvenskans bästa ytterbacksduo.

4. Defensiven var skakig
Trots att AIK var spelförande stora delar av matchen kunde Hammarby såra bortalaget med snabba omställningar. Trebackslinjen – bestående av Jetmir Haliti, Sotirios Papagianopoulos och Alexander Milosevic kändes inte alls samspelt.  Halitis höga utgångspostion när AIK hade bollen öppnade upp  ytor för Hammarby. Jag gillar idén att Haliti ska vara delaktig i offensiven men i den här typen av matcher är det viktigare att stabilisera defensiven. ”Sotte” tycker jag också hade svårt med positionsspelet och hamnade på efterkälken ett antal gånger vilket gjorde att han drog på sig en del onödiga frisparkar. 

Jag tror att defensiven kommer sitta ju längre in i säsongen vi kommer. Men det var uppenbart att en del brister blev synliga när AIK mötte ett betydligt bättre motstånd. Mot sämre lag kan det funka att kliva högt med backlinjen men mot topplagen i Allsvenskan kan det bli mer kännbart. Det är något jag hoppas Brännström korrigerar framöver.

5. Inget Europaspel
Återigen går det att konstatera att AIK inte var hundra procent redo inför svenska cupen. Man lyckades gå vidare gruppspelet men så fort motståndet blev mer kvalitativt räckte man inte till. Cupen var viktig för Gnagets del då det var enda chansen att nå Europaspel. Men så blev inte fallet och det går bara att konstatera att det är en missad möjlighet återigen. Inför år varje pratas det  om att AIK ska vara redo för cupen och att den tas allvar. Men uppenbarligen misslyckas man med detta gång på gång. Med ny tränare och flera nyförvärv är det lätt att förstå varför AIK inte var redo. Truppen var inte helt satt och det är uppenbart att Brännström fortfarande jobbar med att implementera sitt spelsätt. Därför är det väldigt konstigt att det kommuniceras utåt att man ska vara redo för cupen när AIK uppenbarligen inte är det.

Självklart är det enormt tungt att missa europaspel då det hade betytt pengar in och Europaresorna är alltid roliga. Men samtidigt tror jag att detta kan vara till Gnagets fördel. Nu har man enbart Allsvenska att fokusera på vilket gör att man i stort sett kan starta bästa lag i princip varje vecka utan att tänka på rotation. 

Jag tror mycket på Brännström och det vi har sett hittills har varit extremt positivt. Fortsätter AIK på den här inslagna vägen kommer det att bli bra, men vi får vara inställda på att det kan ta tid innan allt sitter. 

Håller ni med om spaningarna? Vad tar ni med er från matchen? Vad tycker ni om Brännströms laguttagning?
 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2023-03-14 23:34:03
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen