Lagbanner
Strandvallen, 2023-05-03 19:00

Mjällby - AIK
0 - 0

Fem spaningar efter  Mjällby AIF – AIK 0–0: Ett steg fram, men inte tillräckligt
John Guidetti lämnade planen mållös när AIK gästade Mjällby

Fem spaningar efter Mjällby AIF – AIK 0–0: Ett steg fram, men inte tillräckligt

AIK misslyckades med att få hål på Mjällby och fick lämna Blekinge med en poäng. Viktor Fischer, John Guidetti och Omar Faraj tog inte vara på chanserna och efter sex omgångar ligger AIK på kvalplats i den allsvenska tabellen. Här är fem spaningar från matchen.


1. Fortsatt svårt med målskyttet
Tredje raka mållösa var ett faktum när domare Kaspar Sjöberg blåste av matchen på Strandvallen. AIK tog förvisso kliv spelmässigt och förde matchen men hade fruktansvärt svårt att förvalta målchanserna. Bilal Hussein hade ett skott i ribban, John Guidetti ett nickläge helt omarkerad och Omar Faraj var en stolpträff från att bli matchhjälte på slutet. Marginalerna är helt enkelt med AIK just nu och det symboliserar tabellpositionen.

Samtidigt går det inte bara att skylla på oflyt. På papperet har AIK en stark offensiv och Viktor Fischer, Omar Faraj och John Guidetti ska göra det betydligt bättre, när de får lägena. Att dessa tre står på noll mål efter fem omgångar är underkänt. Ska den negativa trenden vända måste anfallarna börja leverera.  Det är tydligt att Viktor Fischer ger en helt annan dimension till det offensiva spelet. Han befinner sig ständigt i bra ytor och är väldigt nyttig i kombinationsspelet. I gårdagens match tycker jag att han bevisar att han ska vara given i startelvan. 

 2. Keita tar kliv på det centrala mittfältet
Två raka allsvenska starter för nyförvärvet Aboubakar Keita och enligt mig har ivorianen bidragit med stabilitet på mittfältet. Mot Halmstads BK, IFK Norrköping och IFK Värnamo har ett stort problem varit fysiken på det centrala mittfältet. Med Keita i laget vinner AIK betydligt mer närkamper och andrabollar vilket gör att motståndarna får svårt att skapa målchanser. Dock finns det fortsatt en del att jobba på när det kommer till passningsspelet. Ivorianens passningskvalitet är inte på godkänd nivå just nu, men förhoppningsvis är något han kan förbättra om han får spela mer kontinuerligt. Mot Mjällby var mittfältaren högst bidragande till att AIK kunde kontrollera matchen och han kommer ha en nyckelroll på mittfältet framöver.

3. Dags att ge upp på John Guidetti?
Återigen var det en svag insats av John Guidetti mot Mjällby. Det har inte varit lyckad start på sejouren i Gnaget och frågan är han någonsin kommer att motsvara förväntningarna? Jag är tveksam. Även om hösten kantades av skadeproblem tyckte jag ändå Guidetti visade prov på kvalitet de gånger han spelade. Men den här säsongen var tanken han skulle bli kvitt skadorna och framförallt vara i matchform. Så har absolut inte varit fallet och prestationerna har varit svaga. Mot Mjällby får anfallaren ett gyllene nickläge och det ska absolut vara mål, men Guidettis tajming är helt enkelt inte där. Han blir utbytt i den 72:a minuten och tyvärr ser ”JG” ut att vara långtifrån att spela 90 minuter vecka efter vecka. Får inte anfallaren bukt med dessa problem snarast, borde AIK bryta kontaktet i sommar.

4. För svag leverans på offensiva fasta
AIK har blivit bortskämda med stark leverans på fasta situationer de senaste åren. Men efter Sebastian Larssons avsked har ingen hittills axlat det tomrummet. Det är knappt så man blir upphetsad längre när AIK får en offensiv hörna eller frispark längre, då man vet att leveransen är alldeles för dålig. Det finns finns flera fina passningsfötter i laget bland annat Vincent Thill, Bilal Hussein och Jimmy Durmaz så på pappret borde Gnaget kunna skapa mer på hörnor och frisparkar. Igår var leveransen pånytt alldeles för svag trots att AIK fick en del hörnor och bra frisparkslägen, men oftast var inspelen alldeles för långa eller fastnade på första gubbe. Känslan är att spelarna inte har någon tanke när de slår hörnan eller frisparken utan bara hoppas att den träffar en medspelare. Det är dags att börja nöta fasta situationer på Karlberg.

5. Krisen kan bli värre
Även om prestationen under gårdagen var ett litet steg framåt blev det inte tre poäng. AIK befinner sig i dagsläget på kvalplats och måste börja vinna matcher. Spelschemat blir tuffare framöver och härnäst väntar Malmö på bortaplan där AIK har ett minst sagt bedrövligt facit. Därefter väntar ett potentielt ångestmöte mot IFK Göteborg innan månaden avslutas med Degerfors och ett derby mot Djurgården. Andreas Brännströms manskap hade verkligen behövt tre poäng mot Mjällby för att skapa sig lite andrum i tabellen. Blir det noll poäng på söndag kommer nog AIK att behöva blicka nedåt snarare än uppåt i tabellen.

Dock har jag fortsatt förtroende för Brännström och jag tycker han ska få sommarfönstret på sig att tillsammans med sportchef Thomas Berntsen försöka förstärka truppen. AIK behöver inte ta flera kortsiktiga och impulsiva beslut utan det är viktigt att försöka hitta en kontinuitet och långsiktighet. 

Håller ni med om spaningarna? Borde John Guidetti vara given i startelvan? Vad behöver AIK göra för att vända trenden?

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2023-05-05 13:53:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen