Lagbanner
Illa när ansedd journalist ger bränsle åt förföljelsen av John Guidetti
Även John Guidetti ska ha rätt att förfoga över sin fritid.

Illa när ansedd journalist ger bränsle åt förföljelsen av John Guidetti

John Guidetti har varit något av en het potatis sedan han kom hem till AIK. Han har inte varit den injektion man hoppats på. Till skillnad från hemvändare som Seb och Lustig har han haft problem med skador och form. Problem som givetvis är kopplade till varandra.

Det nämnda har lett till att många åsikter har vädrats på olika forum. John har fått spe för att ha varit i Båstad förra sommaren. Han har - vad jag förstår - skickats hem från krogen av ”grabbar” när han drack vin till maten tillsammans med hustrun Sanna och har i stort sett blivit en legitim spottkopp för arga fans.

Nu är det dock fotbollsjournalisten och tillika fotbollsmorgons programledare David Fjäll som ondgör sig i Expressen för att Guidetti är inbjuden -och har tackat ja - som gästexpert vid några tillfällen under sommarens EM-turnering.

Jag har stor respekt för David Fjäll som en duktig och kunnig person men här är han ute och cyklar Big Time. Man ska självklart som klubb ha regler för vad spelarna i klubben får - och inte får - göra men inom rimliga och sunda gränser. Vi måste förutsätta att John Guidettis medverkan i EM-studion korrelerar väl med AIK:s dagliga verksamhet.

Guidetti ska - precis som övriga spelare - träna på daglig basis under uppehållet. Blir det någon träningsmatch och han är uttagningsbar ska han givetvis stå till förfogande. M a o ska han vara tillgänglig för AIK vid samtliga träningstillfällen där klubben kräver det.

Frågan är: Vad får han - och övriga spelare - göra på sin fritid? (Jo fotbollsspelare har fritid). Får han…
…supa sig skitfull? Nej.
…gå med sina barn till lekparken? Ja.
…Spela korpfotboll med gamla polare? Nej.
…gå ut och äta med sin fru? Ja
...resa till Mallorca under en träningsperiod? Nej.
…titta på EM-matcher?
…prata om EM-matcher?
De två sista  frågorna blev knepiga verkar det som. Vilka  rättigheter ska egentligen fråntas John Guidetti enligt David Fjäll? Låt oss resonera lite kring det.

Frågar vi Fjäll tycks svaren på frågorna om vad John får och inte får  kunna bli. Ja, Guidetti får givetvis se EM-matcher men det ska ske hemma i soffan. I en TV-soffa får han inte sitta för det är en spark mellan benen på AIK-fans. Någon jävla måtta får det lov att vara.

Ska han prata om matcherna - som han som sagt får titta på - så ska det pratet ske hemma och med frun, pappa, morfar eller grannen Nils-Oskar. Sker pratet om fotboll i TV är det samma pungspark även det. Nej något snack kring matcherna med andra TV-experter eller sportjournalister går givetvis fetbort. Hur skulle det se ut med en kontrakterad och skadad spelare i TV?

”Va fan, de pratar ju innan match, efter match, ja till och med i paus. Där försvinner ju viktiga minuter av träningsmöjligheter för John. Han ska träna maxlöpningar i trädgården före match, sit-ups i pauserna och jonglera med tennisboll efter match. Tror ni han kommer göra det i TV? Nej just det”.

Ledsen Fjäll men våra spelare är inte livegna. Frågan är: Vill vi ha livegna fotbollsspelare i AIK - eller andra klubbar? Sovjetunionen föll 1990. Låt oss inte återskapa den kring Karlberg och Friends.

Jag hörde heller inget gnäll när Seb Larsson satt i expertsoffan för några år sedan. Seb var förvisso inte skadad men även hela spelare måste väl träna?

Det får jävlarimej vara slut på förföljelsen av Guidetti nu! Att gapiga fans hatar honom på diverse sociala medier är illa nog. Det behöver inte spädas på av ansedda journalister. I förlängningen leder allt sådant här till att spelare kan komma att dra sig för att skriva på för AIK. Är det så vi vill ha det David Fjäll?
 

Mattias Lundqvist2024-05-15 07:30:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen