Lagbanner
Inför: AIK – GIF Sundsvall

Inför: AIK – GIF Sundsvall

På söndag tar AIK emot GIF Sundsvall för försäsongens sista träningsmatch. Ett utmärkt läge för tittare att bilda en uppfattning om hur AIK kommer spela under året.

Frågorna är många nu. Konkurrenssituationen i AIK har blivit något som klubben troligtvis inte var beredd på. Men när stjärnorna står på rad och Alexander Milosevic sätter penna till papper, Erick Otieno lägger Mohamed Salah i sin innerficka och Bilal Hussein spelar sitt livs fotboll blir det svårt för huvudtränare Bartosz Grzelak att vara alla till lags. För det är på just nämnda positioner som laget har en enorm bredd, i alla fall sett till vem man tvingar till bänken. För AIK är inte samma lag som fjolåret. Truppbredden vi efterfrågade verkar ha uppstått av sig själv (och av några enstaka värvningar) och nu vill vi alla veta hur Grzelak ska använda sig av denna medvind. Söndagens match mot GIF Sundsvall kommer därför vara en av försäsongens viktigaste.

Radulovic har utvecklats till en target player av god allsvensk dignitet, Stefanelli verkar befinna sig i sitt livs form mål- och assistmässigt och Ylätupa ser ut som en helt ny spelare, igen. Det var i vart fall receptet mot Örebro när AIK petade in tre bollar mot hemmalagets två. Det är inte i offensiven vi är svagast för tillfället. Trots den digra skadelistan har laget släppt in mer än man vågar erkänna. Men med Alexander Milosevic i truppen ska en lösning på det defensiva läckaget finnas runt hörnet.

GIF Sundsvall är favoriter till att ta klivet upp i Allsvenskan i år. Laget sitter på mycket rutin, främst i form av AIK-bekantskaperna Pontus Engblom, Robert Lundström och Johan Blomberg. Engblom bidrog med tjugo mål under fjolåret, Lundström är tillsynes äntligen skadefri och Blomberg ser som vanligt ut att få för lite uppskattning. Tillsammans med Jamie Hopcutt på kanten och Linus Hallenius på topp utgör Sundsvall ett väldigt bra lag som kommer att göra det tufft för allt motstånd i år, inklusive AIK.

Av det klubben kommunicerat ut att döma finns fortfarande Per Karlsson, Erik Ring, Eric Kahl, Jetmir Haliti och Filip Rogic på skadelistan. Alla dessa förväntas vara tillgängliga till premiären (12/4) och kommer nog därför att inte riskera den minsta speltid. 

På söndag kan vi, med studs i steget, sätta på TV-apparaterna och sätta oss bekvämt i soffan. För oavsett utfall av matchen kommer vi se spår av vägen Grzelak och AIK kommer gå 2021. Vi lever just nu i en värld där Sveriges kanske mest lovande ytterback, Allsvenskans bästa spelare 2015 och Per ”Pertan” Karlsson förpassas till bänken. Det är en tuff värld, men en fin jävla plats att vara på som supporter.

Vad tror ni om matchen? Hur har ni firat Milosevic signatur och hur känner ni inför att "Pertan" hamnar på bänken i år?

AVSPARK: Söndag 4 april 15.00, Friends Arena
TV: Discovery+

Max Mohlin2021-04-03 09:00:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen