Lagbanner
Nationalarenan, Friends Arena, 2023-06-04 15:00

AIK - Kalmar FF

Inför AIK - Kalmar FF: Domedagar
Taha Ayari lär starta sin första match för säsongen mot Kalmar FF

Inför AIK - Kalmar FF: Domedagar

Två matcher återstår innan Allsvenskan tar uppehåll, två säsongsavgörande matcher. AIK försöker desperat reparera det som repareras kan och mot Kalmar FF måste det börja ge resultat.

Efterspelet kring derbyförlusten har handlat om långt mycket mer än AIK:s prekära tabelläge. Oroligheterna som utspelade sig på läktaren har fått hela media-Sverige att utrycka sina tankar kring den svenska supporterkulturen, likt hur det brukar arta sig efter sådana incidenter. Varje person har självklart rätt till sin åsikt och de stora tidningarnas ledarskribenter har det dessutom som jobb att tycka till om det senaste som hänt ute i samhället. Med det sagt så är det smärtsamt hur onyanserat och svepande många publicister utrycker sig kring ett ämne som de aldrig annars skulle skriva om. Jag tror att alla håller med om att det som skedde är förkastligt, jag tror t.o.m att dem som invaderade planen helst hade undvikit allt detta, men den verkliga diskussionen ligger i hur man väljer att ta tag i problemet, inte i vilka superlativ vi borde använda för att beskriva det. Jag påstår inte att jag sitter på alla svaren men jag är säker på att förändringen måste komma inifrån själva supporterkulturen. En utomstående kraft, ämnad för att trycka ner läktarkulturen tills den viker sig, kommer endast resultera i att läktarhatet ändrar riktning från motståndarklacken till polismyndigheten, förbundet eller andra instanser. 

Vi kommer nog aldrig komma till ett läge där allting kopplat till läktarkulturen fungerar perfekt med allt från supporterföreningar till fotbollsförbund nöjt sittande i båten. Supporterkulturen är i ständig rörelse och det är endast med en fortlöpande dialog emellan de inblandade parterna som vi kan få hela apparaten att fungera så bra som möjligt. Den svenska fotbollskulturen är någonting vi ska värna om, på ett resonabelt och insiktsfullt sätt. 

Den andra stora händelsen efter derbyt var att Manuel Lindberg valde att lämna posten som VD/klubbdirektör till många supportrars glädje. Jag kan inte minnes en annan tjänsteman inom AIK som satt ett sådant stort avtryck på så kort tid. Manuels eskapader på kansliet är värd en egen dokumentär, bok och/eller film, men nu är han borta och det är dags att gå vidare. Fredrik Söderberg har återigen fått ta på sig titeln som tillförordnad VD/klubbdirektör och jag är inte ensam i förhoppningarna om att han blir en permanent lösning på den posten. Dels eftersom AIK inte skulle må bra av ytterligare en utdragen rekryteringsprocess, samt att Söderbergs långa erfarenhet inom klubben kan skänka stadga till en post som det varit för stor ruljangs på de senaste åren. 

Söndagsmatchen på Nationalarenan
Mitt i allt detta ska AIK ställas mot Kalmar FF på hemmagräs. KFF tappade inför säsongen demontränaren Henrik Rydström, som ledde laget till en fjärdeplats 2022, men hittills har smålänningarna klarat sig bra utan sin mittfältslegendar på tränarbänken. Laget är för närvarande placerat på en stabil sjätteplats med två raka segrar i bagaget. Det är ett lag med gott mod som ställs mot AIK på Nationalarenan. 

Inför varje AIK-match sedan derbysegern i omgång 3 har man innerligt hoppats på ett trendbyte, eller iallafall några betydande tendenser i spelet som inger hopp för den här säsongen. Sådana har hittills varit svåra att hitta även för den som letar noga. Men likväl sitter vi här inför ytterligare en spelomgång och hoppas på förbättringar. Ingenting talar för att spelet helt plötsligt kommer flytta på som en flod nerför ett berg, men vi kan iallafall kräva att laget står för en minst lika stark kämparinsats som senast. Vi kan inte kräva att varenda passning, avslut eller inlägg går hem, men vi kan och ska kräva att spelarna visar rätt mentalitet på planen. Hittills har lagets insatser varit väldigt beroende av hur matchbilderna artar sig, vilket kan vara till ett lags fördel men i AIK:s fall har det agerat som en mental spärr. Samtidigt måste spelarna agera på ett sätt som gör att laget inte hamnar i sådana situationer gång på gång och där är ett stabilt grundspel väsentligt. Det är legitimt att undra ifall dagens AIK någonsin kommer hitta ett grundspel under nuvarande tränarregim om man knappt gjort några framsteg efter tio spelade omgångar. 

Elvan
Det har länge ropats efter en formationsändring och hade alla spelare varit friska så antagligen så blivit fallet mot Kalmar. Men med Milo fortsatt på skadelistan lär Brännan fortsätta med trebackslinjen Haliti, Sotte och Tihi i syfte att bibehålla en viss kontinuitet i laget. Defensiv stadga kommer vara väsentligt om Kalmars anfallare Mileta Rajovic (som hittills gjort sju mål) ska hållas i styr. Under fredagens öppna träning formerades samma elva som i derbyt senast, med undantaget att Taha Ayari spelade ute till vänster i frånvaron av den avstängda duon Otieno och Björnström. Det betyder att Omar Faraj kommer agera ensam anfallare med Vincent Thill bakom sig. Min oro är att vi därmed kommer få se ett lika baktungt AIK som senast, med en isolerad Faraj på topp. John Guidetti är definitivt inte i sitt bästa slag för tillfället men han har fungerat bra som uppspelspunkt längts fram, i synnerhet som en av två anfallare. Med han på skadelistan kommer någon slags offensiv justering vara nödvändig om vi ska lyckas få hål på Kalmar. 

Trolig elva:
Nordfeldt 
Tihi - Papagiannopoulos - Haliti
Modesto - Hussein - J.Durmaz - Magashy - Ayari 
Thill - Faraj 




 

Jakob Bergelv2023-06-03 20:03:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen