Lagbanner
Nationalarenan, Friends Arena, 2021-05-22 15:00

AIK - Mjällby

Inför AIK – Mjällby AIF: Första målet vinner

Inför AIK – Mjällby AIF: Första målet vinner

På lördag tar AIK emot Mjällby AIF för den sista Allsvenskans sista omgång innan EM-uppehållet. AIK kommer behöva skölja motståndet med offensiv kraft för att ha chans att bryta ner enormt starka defensiv.

Matchen mot Östersund innehöll det mesta. En extremt stark inledning av AIK, showande från Ylätupa, en gedigen tavla av Janosevic och en lika beige insats mot slutet av matchen. Men AIK laddar om och laddar troligtvis upp för mästerskapsledigheten. Laget kommer troligtvis gå ut hårt mot ett offensivt svagt Mjällby.

Halitis chans och Stefanellis kalla fötter
Skadesituationen blir bättre och bättre, men Nabil Bahoui kommer nog göra Filip Rogic och Eric Kahl sällskap på skadelistan för matchen. Vilket ger en chans för Strannegård att följa upp förra matchen med ytterligare en god insats. En annan spelare som troligtvis kommer visa upp mer speltid är Jetmir Haliti, vart nu den kvicke skåningen kommer ta plats. Han värvades som mittback till klubben men spås kunna ta plats var det än råkar finnas en vakans. Men många med mig är nog mer än nyfikna på vad nyförvärvet har att erbjuda och vi hoppas på att få se det nu på lördag. En som gjort sig bra mot motstånd av Mjällbys klass tidigare är Stefanelli. Argentinaren har spelmässigt gjort en fin vår, även om han inte gjort något nämnvärt avtryck i målprotokollen. Anfallspositionen är ett fortsatt problem för AIK som inte hittat någon renodlad målskytt. Stefanelli gör det bra, men brister alldeles för mycket i avslutssituationen. Skulle han dock hitta in bakom Mjällbys försvar, och innanför stolparna, tidigt i matchen finns det gott om hopp för att det äntligen kan lossna för honom.

Målsnåla Mjällby
Motståndet är som sagt inte någon fyrverkeripjäs i år. Tillsammans med Örebro har de producerat minst framåt, och 1-1 nu senast mot jumbon Häcken gör allt annat än stärker den aktien. Men laget imponerar i det defensiva med endast fyra insläppta i år (bäst i serien). Kan gästerna få in ett tidigt mål mot AIK sätter det en enorm press på det svartgula hemmalaget.

Spelaren att se upp för offensivt är den starke Jacob Bergström som stått för mer än hälften – av Mjällbys fem – mål. Ett svagt anfall till trots så är Bergström stor och stabil på fötterna, något som ”Milo” och ”Sotte” bör kunna hantera, men fortfarande utgör ett hot vid fasta situationer och inläggsspel. Men det är i defensiven lagets styrka ligger, även om de tros vara försvagade av att AIK-utlåningen Samuel Brolin ryktas stå över matchen. Den två meter långa tjugoåriga målvakten har gjort det väldigt bra och konkurrerat ut Mjällbys ordinarie målvakt Carl-Johan Eriksson. Framför den målvakt som nu spelar finns även en del fina mittbackspjäser som Klinkenberg, Watson och Björkander. Mittbackstrion kommer göra det svårt för AIK att både springa förbi som att åstadkomma något i luften. Vilket dock kan leda till att Saku Ylätupas lirkande än en gång kan komma att spela stor roll för AIKs chanser offensivt.

Attack, attack, attack om något ska bli
Matchen kommer med stor sannolikhet avgöras baserat på vem som får det första målet. AIK bör se matchen som en chans att bjuda på ett flödande anfall matchen igenom och förlita sig på att Milosevic och Papagiannopoulos håller ut där bak. För Mjällby är ett svårdyrkat lås som kommer kräva mer än det laget visade upp mot Östersund.

AVSPARK: lördag 22 maj, 15.00 Friends Arena.
TV: Discovery+
 

Max Mohlin2021-05-21 20:44:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen