Lagbanner
Inför AIK – Vasalunds IF: Nytt år, samma match

Inför AIK – Vasalunds IF: Nytt år, samma match

På lördag inleder AIK kalenderåret 2021 med sedvanlig match mot Vasalunds IF.

Snön ligger decimetertung över Stockholm och isen har lurat ner både en och två svanskotor i backen. Japp, det är januari och AIK inleder ännu en pandemipräglad säsong som vilken annan – med match mot Vasalunds IF.

AIK lyckades trots den katastrofala första halvan av säsongen klara sig kvar i landets högsta serie. Sedan dess har laget repat sig, Bartosz har format fodret i tränarfåtöljen och spelare har både kommit och gått. Att bygga upp spänning kring en träningsmatch mot Vasalunds IF är en konst som görs bäst ur ett helhetsperspektiv. För Bartosz har talat mycket om ett specifikt sätt han vill spela på, som inte var en möjlighet i hans försök att rädda laget under fjolårssäsongen.

Vi vet att våra talanger besitter en enorm kapacitet, men kan förmoda att de inte genomgått någon revolutionär förändring sedan december. Däremot kommer vi nog få se speltid från akademi-spelaren (och estetiskt sett 00-talsreliken) Rasmus Bonde, som under inledande veckor i januari tränat med A-laget. Jetmir Haliti är ett helt nytt namn i klubben. Köpt från Jönköping Södra för 1,2 miljoner och ett omtalat namn som sägs kunna spela på en mängd positioner, men är främst tänkt som mittback. Haliti beskrivs som stark och snabb och dessutom handplockad av Bartosz (en indikator för tränarens önskade spelsätt). Men det finns även två andra spelare värda att hålla ett extra öga på. I jakten på en målfarlig anfallare ser det ut som att klubben försöker hitta det i truppen. Närmast till hand sägs då vara Nabil Bahoui. Vi vet att ”Nabbe” har en och annan avslutsvariant innanför västen, men det ska bli intressant att se hur han tacklar denna högst spekulativa rollförändring. Den sista spelaren att bevaka är i mitt eget tycke Filip Rogic. Rogic visade tidigt upp en spelstil lätt att tycka om. Han springer över hela plan, kan avsluta och försvara – precis som lovordat. När han dessutom har en halv säsong bakom sig och en försäsong med sin nya tränare, då kan det bli åka av.

Vasalund tog under fjolåret steget upp i Superettan. En bragd som fullbordades av lagets många unga talanger såsom Marko Nikolic, Ekin Bulut och Mai Traore. Endast den sistnämnda är kvar och så till vida han inte hinner lämna innan säsongen drar igång kommer han att vara avgörande för Vasalund i år.

Vem är ni mest nyfikna på inför lördag? Hur lyder era teorier om Bartosz omtalade spelsätt?  

AVSPARK: 13:00 Lördag 30/1, Friends Arena
TV: Discovery+

Max Mohlin2021-01-28 09:07:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen