Lagbanner

Inför AIK - Västerås SK

Den första halvan av försäsongen beståendes av träningar, vänskapliga matcher och ett träningsläger är avklarad och när AIK kliver in i andra halvan stundar säsongens första tävlingsmatch i Svenska Cupen när vi gästas av Västerås SK. En match som på förhand är intressant utifrån flera aspekter men framförallt en match som kan sätta en prägel på den kommande säsongen som väntar.

Försäsongen hittills

Med ny chefstränare, flertalet nya spelare in i truppen och en pågående rekryteringsprocess av en sportchef har vi i vanlig försäsongsanda fått se träningsmatcher mot varierad kvalitet av motstånd. Två inledande matcher mot division-1 lag i form av Sollentuna FK och Täby FK handlade främst om att komma in i matchtempo, hitta relationer bland medspelare och en rotation av samtliga i truppen som var tillgängliga för match. Andreas Brännström har också fått möjlighet att omvandla teori och träningsövningar till match för att kunna fortsätta ta kliv och vara redo när Allsvenskan ska sparkas igång. Under de två första matcherna fick vi bland annat se en 3-5-2 formation tillbaka i AIK, nyförvärven Rui Modesto och Elias Durmaz visa framfötterna samt den nya anfallsduon spela ihop sig.

Det traditionella försäsongslägret spenderades i år i södra Portugal, närmre bestämt Algarve. Det blev 14 dagar med både träning och match mot motstånd man kan konstatera höll klasser högre kvalitet i förhållande till veckorna innan på Skytteholms IP. Matcherna mot FC Köpenhamn och Bröndby slutade i 1-2 förluster och där emellan besegrades Brentford B med hjälp av en straffsparksläggning. Utöver positiva tendenser i spelet fick supportrarna ett annat glädjebesked i form av en comeback av vår försvarsgeneral och numera lagkaptenen Alexander Milosevic. Mittbacken som dragits med en huvudskada större delar av föregående säsong fick spela 45 minuter mot FC Köpenhamn på en något ovan position och utifrån rapporter efter lägret kan det tolkas som att det går i rätt riktning för ”Milo” även efter matchen. 

De grönvita från Västerås

På andra sidan planhalvan väntar Västerås SK som i fjol avslutade på en nionde plats i Superettan. Med Kalle Karlsson vid rodret är det ett lag med en offensiv betoning i sin formation som ofta ser ut som en 3-4-3 alternativt 3-5-2 uppställning. Offensivt sätt vill de grönvita sträva efter att vara ett bollförande lag med en idé om att utnyttja de ”yttre korridorerna” som i sin tur ska leda till ett inläggsspel mot deras spetsanfallare. I fjol blev slutpunkt i Västerås anfallsspel ofta Viktor Granath som stod för 24 mål under sin första säsong i Superettan men som nu också tagit steget vidare till numera allsvenska Halmstads BK. Anfallaren har ersatts med Jabir Abdihakim Ali som stod för 22 mål i Sandvikens IF under fjolåret.

I det defensiva spelet har VSK stundtals inlett ett flertalet matcher med en hög press för att vinna bollen på offensiv planhalva och undvika ett baktungt lag i spelet utan boll. Lagets kantspringare får ett stort ansvar i presspelet då utgångspositionerna kan ses som något högre än vanligt, vilket i sin tur kan skapa stora ytor för Gnaget när man lyckas spela sig ur den pressen. 

De gånger man hamnat i lägre utgångspositioner som kan likna en fembackslinje har oftast varit i slutskedet av matcherna där man haft en ledning att försvara. 

Trolig startelva

Trots att AIK som under försäsongen roterat på ett antal positioner i startelvan kan man se vissa mönster och utifrån det forma en tänkbar startelva. Om vi konstaterar att spelare som Jimmy Durmaz som dragits med sjukdom, Viktor Fischer som inte är redo för match och Magashy som klev av skadad i den senaste matchen är uteslutna från en startplats mot VSK, är den största funderingen hur Brännström väljer att forma mittfältet. Med Bilal Hussein som gjorde en bra insats mot FC Köpenhamn i en framskjuten roll på mittfältet öppnas en plats upp för Jesper Ceesay i den defensiva rollen. Den tredje positionen på mittfältet får ses som öppen där spelare som Vincent Thill, Elias Durmaz och Taha Ayari slåss om i dagsläget. 

Enligt rapporter ställde AIK upp med följande startelva under torsdagsträningen: 

                        Nordfeldt
                 Tihi - Sotte - Haliti
Modesto - Ayari - Ceesay - Hussein - Björnström
                    Faraj - Guidetti 

Vad tror ni om matchen? Hur tror ni att AIK:s startelva ser ut?

Nabil Osman 2023-02-17 19:00:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen