Lagbanner
Bravida Arena, 2024-06-02 16:30

Häcken - AIK

Inför BK Häcken – AIK: En svängig tillställning att vänta
Sista matchen innan sommaruppehållet väntar för AIK. Blir det Ioannis Pittas sista i den svartgula tröjan?

Inför BK Häcken – AIK: En svängig tillställning att vänta

Sista matchen innan en dryg månads sommaruppehåll väntar när AIK ska resa ner till Hisingen och möta ett svajigt BK Häcken. Bravida Arena har blivit något av en mardrömsarena för alla svartgula de senaste åren, men nu är det dags för ett trendbrott.

Elva omgångar in i årets allsvenska och det fortfarande svårt att veta vart man har Henning Bergs AIK. Efter tre raka förluster studsade Gnaget tillbaka och besegrade rivalen IFK Göteborg. Förvisso var det ett svagt motstånd men det var tre högst nödvändiga poäng annars hade man blivit inblandade i bottenstriden. Inför söndagens drabbning är det svårt att sia om vilket AIK som kommer dyka upp. Sett till den dystra trenden på bortaplan så talar inte mycket för att AIK reser hem med en vinst från Hisingen. Det har fortfarande inte blivit någon seger på bortaplan den här säsongen och den sviten måste vända om Gnaget vill vara med och slåss om europaplatserna.

Det finns mycket som talar för att det kan bli en målrik och svängig historia på Bravida Arena. Både Häcken och AIK gör mycket mål (lagen har gjort fjärde respektive tredje mest mål i Allsvenskan hittills). Men båda har haft enorma problem med försvarsspelet då man släppt 21 och 23 mål vardera. Detta är något som inte brukar hör till vanligheterna när det kommer till Gnaget, vilket gör mig orolig. Ett AIK-lag ska alltid byggas från en stark försvarslinje. Det kanske är ett gammalmodigt tänk, men det är så starkt förknippat med klubbens DNA. Visst går det att argumentera för att en mer framåtlutande fotboll är mer underhållande att titta på, men just nu svänger det alldeles för mycket för min smak.

Svag statistik på Hisingen
Likt Henning Bergs mannar har Häcken blandat och givit i sina prestationer. Hittills är det tydligt att den nye tränaren Paco Johansen inte lyckats fylla tomrummet efter sin landsman Per-Mathias Högmo. Laget från Hisingen har haft en kämpig vecka då man förlorade i göteborgsderbyt mot GAIS med  3–0 och senast blev det ett 2-1-nederlag mot Mjällby. De gulsvarta har fått spela en extra match den här veckan, på grund av kommande europaspel och således kanske det är lite slitna ben från hemmalaget, vilket kan vara till AIK:s fördel. Dock vilade huvudtränare Johansen nyckelspelare som Armor Layouni, Mikkel Rygaard, Adam Lundqvist och Julius Lindberg senast.

Häckens styrkor ligger framför allt i offensiven och det finns en del valmöjligheter för normannen att välja mellan. Senast bildade Zeidan Inoussa, Edward Chilufya och Pontus Dahbo anfallstrio. Men jag blir inte förvånad om Johansens väljer att kasta om där och slänga in nyss nämnde Layouni och den tunga anfallaren Srdjan Hrstic som värvades in för dyra pengar förra sommaren. Oavsett hur Häcken väljer att formera anfallet så kommer det bli något att bita i för AIK:s svajiga defensiv. Trots vinsten mot Göteborg tycker inte jag att backlinjen såg särskilt stabil ut. Det kändes farligt så fort Blåvitt tog sig in på offensiv planhalva. Nu kommer den svartgula backlinjen testas hårdare och det gäller för Mads Thychosen, Benjamin Tiedemann Hansen, Sotirios Papagiannopoulos och Axel Björnström att höja sig både ett och två hack, annars kommer det bli jobbigt.

Dessutom har Gnaget ett jobbigt facit på Bravida Arena. Den senaste vinsten kom 2019 sedan dess har det blivit idel förluster. Det finns dock möjligheter att såra Häcken, framför allt i omställningsspelet, där AIK visat sig vara starka och lyckas man slita isär den skakiga Häcken-backlinjen, kan den trenden brytas.

Hur stort tomrum lämnar Salétros efter sig?
När det kommer till lagnyheter så är den största snackisen vem som ska ersätta Anton Salétros, som är indisponibel då han ådragit sig för många gula kort. Avstängningen kommer olägligt då mittfältaren stod för sin bästa prestation den här säsongen. Så vem ska ersätta 28-åringen? Enligt mig finns det två vägar för Henning Berg att gå. Antingen en mer kontrollerad strategi där man väljer Ismaila Coulibaly och Lamine Fanne Dabo. Det innebär att man får ett fysiskt tvåmannamittfält, vilket kan vara gynnsamt för matchbilden då Häcken förväntas äga bollinnehavet. Det andra alternativet är att flytta in Bersant Celina centralt och spela Victor Andersson eller Taha Ayari som vänsterytter. Förhoppningsvis innebär det att AIK kan hota på båda kanterna i omställningsspelet, då både Ayari och Andersson kan bidra med sin teknik. Eventuellt är den sistnämnde det bättre alternativet i detta fall då han är mer rakare i sitt spel och något snabbare. Personligen lutar jag dock mer åt det första vägvalet. Då jag inte tycker att Celina har fysiken för att spela centralt och framför allt inte mot ett bollskickligt lag som Häcken. Väljer Berg att spela med Coulibaly och Dabo tror jag Gnaget blir stabilare defensivt och kan matcha det gulsvarta hemmalaget fysiskt på mittfältet.

Utöver det tror jag på en liknande startelva som i matchen mot IFK Göteborg. Det kan även vara sista gången vi ser två spelare i den svartgula tröjan. Både Ioannis Pittas och Rui Modesto ryktas bort från klubben. AIK har varit tydliga med att man måste sälja spelare i sommar och det är troligt att åtminstone en av duon kommer att lämna. Den förstnämnde har varit relativt tydlig med att han kommer att lyssna på bud om de kommer och jag tror det kommer bli svårt att behålla cyprioten. Jag hoppas såklart inte att matchen mot Häcken är det sista vi ser av vare sig Modesto eller Pittas, men skulle det vara så hoppas jag de bjuder alla svartgula på fantastiska prestationer som leder till att AIK kan resa hem till huvudstaden med tre poäng.

Trolig startelva (4-4-2):
Kristoffer Nordfeldt

Mads Thychosen
Sotirios Papagiannopoulos
Benjamin Tiedeman Hansen
Axel Björnström

Rui Modesto
Ismaila Coulibaly
Lamine Fanne Dabo
Bersant Celina

Ioannis Pittas
Omar Faraj


Hur går era tankar inför matchen? Vem ska ersätta Salétros? Blir detta Ioannis Pittas sista match i AIK-tröjan?

 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2024-06-02 05:00:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen