Lagbanner
Tele2 Arena, 2021-10-17 15:00

Hammarby - AIK

Inför: Hammarby - AIK
Bild från tidigare derby mot Hammarby.

Inför: Hammarby - AIK

AIK som innan landslagsuppehållet besegrade Djurgården i ett stekhett derby ska nu återigen möta en antagonist från huvudstaden. Inför ett kokande Tele2, som för första gången sedan Corona kan släppa på restriktionerna, ska det krigas om tre viktiga poäng.

Kikar man i toppen av tabellen så är det bara att konstatera att det är ett getingbo. AIK, Djurgården och Malmö (en match mer spelad) på lika många poäng och sen ett gäng lag som kan blanda sig in på allvar om resultaten går deras väg. Med tanke på vilka matcher som stundar för AIK så är det nog bara att konstatera att kommande tre matcher avgör säsongen. Efter derbyt mot Hammarby väntar Norrköping och Malmö. Ska AIK visa att det faktiskt är mot topplagen man presterar bäst? Det får vi hoppas.

Sjukstuga på Söder
Hammarby lämnade Norrköping innan landslagsuppehållet med noll poäng, en avstängning och två skador. Utifrån den synpunkten finns det inget bättre läge att möta Hammarby än nu. En av lagets bästa spelare för säsongen, Jeahze, utgick skadad mot Norrköping och allt tyder på att vänsterspringaren får stå över derbyt på söndag. Lär därpå till att Fjolusson blev korsbandsskadad och att Fenger är avstängd så är det en försvagad backlinje som Hammarby kommer ställa upp med mot AIK.

Hur kommer då Hammarby ställa upp? Det är långt ifrån självklart. Aziz Outtara och Björn Paulsen startar förmodligen som mittbackar. I och med att två mittbackar är otillgängliga så är frågan huruvida laget ställer upp med tre eller fyra backar. Kommer Rodic och Sandberg starta som ytterbackar eller wingbacks? Kanske. Det ska bli spännande att se vilka som tar startplats i försvaret. 

I och med att Hammarby, som alltid nästan, haft svårt med att sätta defensiven i år så kan det bli tufft för dem grönvita att täppa igen bakåt. 

Vad ska AIK göra för att säkra samtliga poäng i derbytabellen?
Att Stockholmsderbyn slutat i svartgul lycka allt som oftast de senaste åren är inget som går att diskutera. Vad det beror på är det naturligtvis svårt att besvara, men undertecknad tror mycket avgörs av pannben och inställning. Mot Hammarby kommer det inte vara något undantag, det kommer bli kamp och det gäller att vinna duellerna. 

Förutom det mest grundläggande, att vinna dueller och lägga ner löpmeter, så har AIK chansen att sätta tryck på en nykomponerad backlinje i Hammarby. Kan AIK komma runt på kanterna och vispa inlägg så är jag övertygad om att chanser kommer dyka upp. Att lagets sydamerikanska hjärna tog en paus i några sekunder mot Djurgården känns lite extra tungt just med tanke på att Stefanelli är en derbydödare och att han hade skapat oreda mot Bajen. 

Det ska bli spännande att se vem Milojevic skriver upp som vänsterback. För just nu känns det som att få backar klarar av att hantera Elbouzedi. Det är nog bara att räkna med att irländaren gång på gång kommer slå in bollen i straffområdet mot Henok och Nabil. För AIK:s del är det bara att hoppas på att aktionerna börjar leda till mer assit och mål, även om han ligger bakom mycket framåt.

Hur formerar Bartosz laget?
Det finns väl inga större frågetecken hur laget kommer att se ut. Ring lär ta Stefanellis plats och där det i övrigt kommer se ut som mot Djurgården.

Trolig elva:
Kristoffer Nordfeldt

Mikael Lustig
Alexander Milosevic
Sotirios Papagiannopoulos 
Erick Otieno

Bilal Hussein
Sebastian Larsson

Zachary Elbouzedi
Nabil Bahoui
Erik Ring

Henok Goitom
Vad är era känslor kring söndag? Vem kliver fram? Vad blir nycklarna?

Filip Barkman2021-10-17 10:04:22
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen