Lagbanner
Tele2 Arena, 2023-03-13 19:00

Hammarby - AIK

Inför: Hammarby - AIK

Inför: Hammarby - AIK

Varberg blev i slutändan en enkel nöt att knäcka och AIK:s cupavancemang var aldrig riktigt hotat. Nu väntar Andreas Brännströms första riktiga test när Hammarby står för motståndet.

Cupderbyn 
AIK har ställts mot Bajen tre gånger i cupsammanhang sedan det nya formatet introducerades och samtliga gånger har södergänget dragit det längsta strået. Både 2021 och 2015 gick Hammarby vidare från gruppen på AIK:s bekostnad efter att ha vunnit den sista och avgörande matchen. 2016 möttes lagen i kvartsfinalen där den utslagsgivande straffläggningen slutade i grönvit favör. Detta, i kombination med ett i övrigt undermåligt cupfacit från Gnagets sida, gör det möjligt för den här AIK-upplagan att ge oss supportar en viss god association till Svenska Cupen i modern tid. 

I flertalet derbyn har både Hammarby och Djurgården kommit in med bra form och hög svansföring mot ett mer ifrågasatt AIK. Men Gnaget har en inneboende derbymentalitet som hjälpt oss att dominera i den Allsvenska derbytabellen de senaste åren och den kommer behövas även på måndag. Det står redan klart att AIK kommer få en fördelaktig lott i en eventuell semifinal, vilket ger oss ytterligare utrymme att drömma om en efterlängtad cupframgång. 

Ett nytt Bajen
I likhet med AIK har transferfönstret varit en hektisk period för Hammarby. Spelare som Darijan Bojanic, Gustav Ludwigson, Veton Berisha och Mohanad Jehaze har lämnat samtidigt som totalt nio värvningar har presenterats av sportchef Jesper Jansson. I cupgruppspelet klev dock många av de yngre förmågorna fram när Hammarby plöjde igenom sin grupp med full poäng och totalt 15-1 i målskillnad. Den som utmärkt sig mest är 17-åriga Montader Madjed som stod för totalt fem mål, varav fyra i 8-0-segern över GIF Sundsvall. Madjed är en av många unga talanger som slussats upp i Bajens A-lag via det nystartade projektet HTFF. Jusef Erabi och Fredrik Hammar, som startat under gruppspelet, har också tagit den vägen, liksom förra årets miljonförsäljning Williot Swedberg. Talangutveckling har historiskt inte varit Hammarbys starkaste sida och bevisligen krävdes det att IK Frej kastades ner i seriesystemet för att Bajen skulle få fart på den fronten. 

15 mål på tre matcher är imponerande oavsett motstånd och AIK-backlinjen kommer definitivt att sättas på prov. Men Hammarby är, precis som Gnaget, i en uppbyggnadsfas där många nya spelare ska skolas in och det lär spegla sig i en låst och försiktig matchbild. Om Nahir Besara hålls i styr och om Otieno tämjer ungtuppen Madjed är mycket vunnet. Om det är nått man lärt sig under sina år som AIK-anhängare så är det att derbymatcher lever sina egna liv och att de sällan går att förutse utifrån matcherna som föranleder dem. 

Startelvan
Mot Varberg fick vi se en väldigt framåtlutad uppställning med Viktor Fischer som släppande bakom Guidetti och Faraj. Sannolikt kommer elvan mot Hammarby att vara mer defensivt präglad med Fischer som en av två anfallare. Under gruppspelet kom dansken mer till sin rätt längre upp i plan och hans offensiva kvalitéer kommer bli avgörande mot Bajen. 

Jimmy Durmaz har under de två senaste matcherna visat att han är mer än den frejdiga yttern som höll till på landslagets högerkant för några år sedan. Han har på äldre dagar utvecklats till en riktig allt-i-allo-spelare som bidrar med både passningsskicklighet och defensiv stadga på mittfältet. Med Fischer som anfallare finns det utrymme för en spelare som Jesper Ceesey att stärka upp defensiven. 

En revanschsugen John Guidetti har tagit steg mot toppformen och kommer bli en viktig pjäs mot Hammarby. ”Derbyspelare” har länge varit en tydlig X-faktor för AIK i mötena med Stockholmsrivalerna och i eftermälet av Sebastian Larsson, Per Karlsson, Nabil Bahoui och Nicolás Stefanelli behöver Guidetti axla den manteln tillsammans med de andra rutinerade herrerna. Av den anledningen tror jag att Sotte kommer behålla sin plats i mittbackstrean framför Robin Tihi. Ofta blir man inte riktigt klok på den 32-åriga mittbacken, som blandar gedigna försvarsinsatser med nonchalanta och juniormässiga aktioner, men i ett derby kommer rutin att väga tungt, i synnerhet på bortaplan. 

Möjlig elva:
Nordfeldt 
Miloševic - Papagiannopoulos - Haliti 
Modesto - Hussein - Ceesey - J.Durmaz - Otieno
Fischer - Guidetti 

 

Jakob Bergelv2023-03-12 10:08:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen