Lagbanner
Strandvallen, 2023-05-03 19:00

Mjällby - AIK

Inför Mjällby AIF - AIK
Alexander Milosevic i nickduell under senaste matchen mot Sirius.

Inför Mjällby AIF - AIK

Det väntar en veckoomgång i Allsvenskan när AIK tar sig ned till Listerlandet och Strandvallen för att ta sig an sjätteplacerade Mjällby AIF. Det lugn som skänkts till oss efter derbysegern är bortblåst och det oavgjorda resultatet mot bottentippade Sirius har inte fått AIK att landa ännu. Morgondagens match är en sådan som på förhand ska vinnas men med tanke på lagets status, kan vi inte räkna hem något innan matchen blåses av.

Hantera favoritskapet

Första matchen mot nykomlingar, hemmapremiär mot ett tveksamt IFK Norrköping, match på neutral plan mot Värnamo och en chans att studsa tillbaka mot Sirius. Totalt en poäng mot lag som förväntas hamna under oss i tabellen. Med andra ord, ett favoritskap inför matcherna som vi inte lyckats omvandla till tre poäng. Förutsättningarna inför morgondagens match är inget undantag. Efter denna inledning är det svårt att undgå kring denna problematik som just nu verkar vara en av lagets största utmaningar. När det inför säsongen och i diverse styrdokument kommuniceras att det ska bli ett mer framåtlutat lag gäller det att också agera utifrån det, inte minst i matcher som denna. Rent sportsligt finns det en höjd i nuvarande trupp för att slå flertalet av lagen i den här serien men då krävs det att bästa möjliga elva är på banan för att ge Brännström möjligheten att utföra matchen enligt sin plan.

I matchen mot Sirius fick vi se två olika ansikten av AIK, där första halvlek får betyget underkänt samtidigt som andra halvlek bjöd på ett fåtal ljusglimtar. Om vi ska fortsätta där vi avslutade, krävs det att vissa spelare tar ett större ansvar men även en del förändringar i startelvan. Det får vara nog med att laborera med olika spelare på olika positioner och ständiga ändringar i startelvan då det är läge att starta med de tilltänkta stjärnorna (läs Fischer, Guidetti och Durmaz). Den här typen av spelare har tidigare under sina karriärer visat att man ska med sin erfarenhet bidra till ett lugn och självförtroende till samtliga spelare för att kunna hantera det favoritskap som byggs upp på förhand. 

Cupfinalisterna

När Andreas Brännström bytte gulsvart mot svartgul inför 2023 fanns det många som började tvivla på hur Mjällby AIF skulle hantera kommande period. Laget har dock motbevisat de som tvivlat med att under Svenska Cupen mäktat med att ta sig hela vägen till en cupfinal som väntar i slutet av denna månad. Den framgångsrika vågen fortsatte man in på i inledningen av årets upplaga av Allsvenskan i form av sju poäng på de tre inledande matcherna. En stark inledning som dock mattats av med två förluster i de senaste matcherna mot Brommapojkarna respektive Elfsborg

Den grund som vår nuvarande huvudtränare byggt upp nere i Sölvesborg, har man lyckats bygga vidare på. Spelare som Persson, Rosengren och Eile finns kvar i truppen även om den förstnämnde lämnar för Young Boys efter första halvan av säsongen. På det har Mjällby förstärkt laget med Alexander Johansson från Varbergs BOIS, en spelare som verkar passa som handen i handsken så här långt. Taktiskt sätt kommer morgondagens hemmalag förmodligen matcha vår 3-5-2 uppställning med en liknande formation vilket kan skapa fler man-man situationer än vanligt. 

Historiken lagen emellan under de två senaste säsongerna visar inget tydligt mönster på vilket lag som verkar trivas bäst. Fjolåret slutade med en vardera seger när AIK vann på Strandvallen och Mjällby vann på Friends Arena. Året innan det slutade bägge matcher oavgjort, 0-0 och 2-2.

Läget i truppen

Fem omgångar in kan vi konstatera att truppen rent skademässigt går åt rätt håll, trots att den kan vara svår att tyda under vissa stunder. Fischer som inför matchen mot Sirius rapporterades vara borta i 1-2 veckor, kunde helt plötsligt spela 45 minuter plus tillägg två dagar senare. Guidetti som dragits med en skada under inledningen var tillbaka i startelvan senast utan att imponera vilket får en att fundera om han är fullt återställd. Zack Elbouzedi som haft en längre skadeperiod i jämförelse med tidigare nämnda fanns med i matchtruppen mot Sirius, utan några minuter på plan. En spelare som förövrigt skulle kunna förändra det Brännström påpekat i ett antal intervjuer, avsaknaden av snabbhet. 

Sotiris Papagiannopoulos och Elias Durmaz är de spelare som verkar vara tveksamma inför morgondagens match då båda dras med en underkroppsskada.


Mjölig startelva

                               Nordfeldt
                      Tihi - Milosevic - Haliti
  Modesto - Magashy - Keita - Durmaz - Otieno
                          Fischer - Guidetti

Vad tror ni om matchen mot Mjällby? Kan AIK ta sig ur den negativa trenden?

Nabil Osman 2023-05-02 21:00:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen