Lagbanner
Så tränar AIK-spelarna under lågsäsongen: ”fokus på styrke och löpträning”
Hur ser AIK-spelarnas träning ut under uppehållet?

Så tränar AIK-spelarna under lågsäsongen: ”fokus på styrke och löpträning”

Under semestern har samtliga spelare i AIK fått träningsscheman att förhålla sig till, för att hålla formen tills dess att försäsongen inleds i början på januari. För AIK-redaktionen på SvenskaFans berättar fystränare Pálmar Hreinsson om spelarnas träningscheman och tanken bakom träningslägena i Algarve och Marbella. Fystränaren ger även en uppdatering på truppens fysiska status.

Efter en minst sagt tung säsong har AIK-spelarna fått gå på semester. Men det innebär inte helt träningsledigt för truppen. För att den fysiska statusen ska vara godkänd när försäsongen drar igång i början på januari har tränarstaben i Gnaget med fystränare Pálmar Hreinsson i spetsen satt ihop träningsscheman för samtliga i spelartruppen.
– Upplägget för spelarna nu under lågsäsongen är väldigt likt tidigare år. Skillnaden i år är att uppehållet är något kortare. Efter sista matchen tränade vi på som vanligt i tre veckor innan spelarna gick på semester. Sen återsamlas vi den fjärde januari vilket är något tidigare än vad vi brukar göra, säger fystränaren till SvenskaFans.

Pálmar Hreinsson kom till AIK i januari 2022 och har varit en del av fysteamet i snart två år. Tillsammans med Fernando Holmqvist-Amu, som anslöt till klubben i somras, har han det övergripande ansvaret för fysträningen haft ansvar för träningsupplägget för spelarna under lågsäsongen.
– De första tio dagarna handlar det främst om vila och återhämtning för spelarna. Därefter blir det mer fokus på regelbunden styrke och löpträning. Innan de gick på semester har vi genomfört löpning, styrke och rörelse-tester på samtliga spelare. Resultatet på testerna ger en grund för vad vi anser att truppen bör jobba lite extra på under uppehållet samt vilket nivå de bör träna på för att inte tappa för mycket innan försäsongen inleds, förklarar Hreinsson.

Även om träningsprogrammet i stora drag ser lika ut för samtliga spelartruppen, finns det vissa anpassningar. Det kan handla om allt från position, ålder eller om spelaren haft problem med ett knä längre tid, berättar Hreinsson.
– Exempelvis kan intensiteten i löpträningen variera beroende på vilken position du spelar på planen. Exempelvis ”Milo” (Alexander Milosevic) och ”Sotte”  (Sotirios Papagianopoulos) kan vara i toppform men behöver inte nå samma löpkapacitet som exempelvis våra ytterbackar Rui och Otieno, säger han och fortsätter:

– De yngre spelarna exempelvis Taha (Ayari), Jonah Kusi-Asare, "Abdi" (Abdihakin Ali) och Victor Andersson, kan behöva lägga lite mer fokus styrka och då lägger vi in fler gympass i deras scheman. Sedan är lågsäsongen ett perfekt tillfälle att bli kvitt sina skavanker. Exempelvis om man har haft problem med ett knä under längre tid, anpassar vi träningen utefter det så att spelaren ska kunna belasta det normalt när försäsongen börjar.

Men hur ser AIK:s fysteam till att spelarna sköter sin träning under semestern? Enligt Hreinsson finns ett stort förtroende mellan spelarna och tränarstaben som bygger på att samtliga i truppen lägger ner det jobb som krävs.
– Jag upplever att det finns ett enormt driv i spelargruppen och att de vill nå sina mål. Så från fysteamets sida har vi ingen anledning att tro att de skulle missköta sin träning. Sen kan det vara så att vi stämmer av med vissa spelare regelbundet hur det går med träningsprogrammet, inte för att vi misstror dem utan de kan bero på att spelaren är i en rehabiliteringsfas eller liknande. Sedan kan spelarna alltid kontakta oss om de känner att träningsprogrammet inte fungerar och då tar vi hänsyn till det och ser vad vi kan göra för justeringar, säger fystränaren till SvenskaFans.

Tanken bakom träningslägren: ”Öppnar upp för bättre träningsmöjligheter”
Under vintern kommer AIK att resa iväg på två träningslägren. Det första kommer att vara i Algarve, Portugal. Där kommer truppen befinna sig mellan 10-20 januari. Det sista träningslägret i Marbella är mellan 29 januari-10 februari. Upplägget under de båda lägrena ser olika ut och för SvenskaFans berättar Pálmar Hreinsson om planeringen.
– Det första träningslägret blir det mer fokus på själva träningen och att bygga upp formen. Medan de andra kommer vara en mix av matchspel och träning, vi kommer åtminstone spela två träningsmatcher för att spelarna ska få matchträning. Dessa två träningsläger ger oss möjligheten att träna mer intensivt och under bättre förhållanden än vi hade kunnat göra på ett kallt Skytteholm hemma i Sverige

Hur ser planeringen ut för träningslägret i Algarve?
– Tanken bakom det är att vi kommer få bra möjlighet att jobba med spelarnas fysik. Vi kommer att köra dubbla pass varje dag. Både rena gympass men även fotbollspass. När vi kommer till Portugal har spelarna redan varit igång i en vecka hemma i Sverige och förhoppningsvis har den första jobbiga träningsvärken släppt då. I Algarve är tanken att spelarna ska träna bättre och mer intensivt. Exakt hur fördelningen mellan fotboll och gym ser ut har vi inte bestämt än, men det kommer helt klart bli dubbla pass, förklarar fystränaren.

Hreinsson om statusen på John Guidetti: ”Har kört på väldigt bra”
När det gäller den generella fysiska statusen på truppen överlag konstaterar Hreinsson att den är godkänd, men att det finns vissa saker som kan förbättras för att spelarna ska vara ännu bättre tränade till nästa säsong.
– Överlag tycker jag att vi har kunnat belasta spelarna tillräckligt på träningarna. Sen finns det alltid saker vi i fyssteamet vill förbättra och slipa på.

Mer konkret, vilka förbättringsmöjligheter finns det för truppen?
– Det beror lite på från individ till individ så det är svårt att säga. Vissa behöver öva på styrka och jobba mer gymmet medan för andra kan det handla om att jobba mer med uthållighet eller rörelser. Men överlag så kan samtliga i gruppen förbättra sig på alla områden.

Trots att den fysiska statusen på de spelarna verkar vara god. Finns det fortsatt några spelare som dras med skadeproblem i truppen. En av dessa är John Guidetti som i 3-0-vinsten mot Dalkurd i somras utgick med en vadskada. Anfallaren har sedan dess påbörjat en rehabiliteringsfas och enligt Pálmar Hreinsson går det sakta men säkert framåt.
– Det är först och främst Fernando (Holmqvist-Amu) som har jobbat ihop med John så han har bäst koll på statusen där. Men jag vet att de har kört på väldigt bra och är nöjda med träningsupplägget och kommer fortsätta att köra på under uppehållet. John har gjort framsteg i träningen och kunnat belasta vaden dels i löpning men även andra övningar. Det är fortfarande en bit kvar, men det går åt rätt håll.

Utöver nyss nämnda Guidetti. Berättar Hreinsson att Jimmy Durmaz och Sichenje Collins har dragits med en del skadeproblematik.
– Även Jimmy Durmaz har varit utanför kollektiv träning. Helt enkelt för att han har haft problem med sin höft ett tag. Skadan har inte varit så pass allvarlig att han inte kunnat träna fotboll, men när höften belastas för mycket har den sagt ifrån. Så under november månad har det varit fokus på rehabilitering, för att se till så han kan komma i fas när försäsongen inleds, säger fystränaren och fortsätter:

– När det kommer till Collins så har han genomfört en operation efter bekymmer med sitt knä. Som jag förstått det har operationen gått bra och till och med över förväntan, så vi hoppas att han inte åker på några bakslag, avslutar Hreinsson.

 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2023-12-25 16:00:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen