Lagbanner
Säsongsbetyg AIK 2021 Del 1: Målvakter och Försvarare
Erick Otieno har varit en av AIK:s bästa spelare i år och får högt säsongsbetyg

Säsongsbetyg AIK 2021 Del 1: Målvakter och Försvarare

En stor del av nyckeln till AIK:s framgångar under säsongen har varit det starka försvaret. 25 insläppta mål på 30 matcher är riktigt bra och således är det flera spelare som får höga betyg när säsongen 2021 ska sammanfattas. Vi börjar med målvakter och försvarare.

1 - Inte godkänd
2 - Godkänd
3 - Bra
4 - Mycket bra
5 - Overklig


Målvakter:
#15 Kristoffer Nordfeldt: (Spelade matcher: 15 Hållna nollor: 7 Insläppta mål: 11)
Kontrakt: 31 december 2021
Säsongsbetyg: 4

AIK hade målvaktsproblem under första halvan av säsongen. Det skulle de bli ändring på när Nordfeldt värvades under sommarfönstret. Landslagsmålvakten gjorde precis det som förväntades av honom och visade vilken stabil målvakt han är. Nordfeldt var en stor del i att AIK:s säsong tog fart och stod för ett par matchavgörande räddningar. Kontraktet går ut 31 december och skulle Jurelius lyckas förlänga kommer Nordfeldt ha en nyckelroll i AIK även nästa säsong.

#23 Budimir Janosevic: (Spelade matcher: 19 Hållna nollor: 7 Insläppta mål: 19)
Kontrakt: 31 december 2021
Säsongsbetyg: 2

Fick inledningsvis agera förstemålvakt, men tog tyvärr inte chansen. Stod för ett par riktiga målvaktstavlor bland annat mot Östersund och Varberg. Trots det är sju hållna nollor och 19 insläppta mål imponerande. Janosevic har visat att han är en stabil andramålvakt som man kan lita på, men tyvärr håller han inte för att vara förstemålvakt. Serbens kontrakt går ut i år och det är tveksamt om AIK kommer att förlänga i och med Samuel Brolins förmodade intåg.

#31 Jakob Haugaard: (Spelade matcher: 0 Hållna nollor:0 Insläppta mål: 0)
Kontrakt: 31 december 2022

Säsongsbetyg: spelat för lite för att bedömas
Dansken har haft en skadefylld säsong och inte spelat en enda tävlingsmatch. Haugaard värvades i syfte att vara en förstemålvakt men så har verkligen inte blivit fallet. Han har inte imponerat när han väl fått chansen och jag tror AIK gör klokt i att antingen bryta kontraktet eller få till en försäljning, även om det kan bli svårt.

Försvarare
#4 Sotirios Papagiannopoulos (Spelade matcher: 32 Mål: 2 Assist: 0)
Kontrakt: december 2023
Säsongsbetyg: 3

”Sotte” har tillsammans med mittbackskollegan Milosevic varit nyckeln till AIK:s stabila defensiv under säsongen. Papagiannopoulos har visat att är en av seriens bästa mittbackar när han är som bäst. Dock har ”Sotte” varit lite för ojämn i sina prestationer för att få ett högre betyg. Ibland sätter han sig i för svåra situationer och slår bort bollen alldeles för enkelt. Det finns en nivå till i Papagiannopoulos och kan han plocka fram den 2022 kommer vi få se en ännu bättre ”Sotte”.

#5 Alexander Milosevic (Spelade matcher: 27 Mål: 3 Assist: 1)
Kontrakt: 31 december 2021
Säsongsbetyg: 4

Så fort "Milo" vänder hem till AIK blir det succé, så även i år. AIK har i dagsläget seriens bästa mittbackspar och Milosevic har styrt upp backlinjen tillsammans med ”Sotte”. Mittbacken har visat upp enorma ledaregenskaper under säsongen och gjort viktiga mål på fasta situationer. Milosevic har ett enormt AIK-hjärta och känns som en given kandidat till lagkaptensbindeln när den blivande kaptenen Sebastian Larsson tackar för sig. Jag anser att ”Milo” är allsvenskans bästa mittback i dagsläget och han har även belönats med landslagsplats för sina insatser. Vill Milosevic befästa sin ikonstatus i AIK borde han teckna ett nytt långtidskontrakt, enligt mig. Det har blivit alldeles för många ettåriga sejourer i ”Gnaget” och skulle han försvinna inför nästa säsong skulle iallafall jag inte hålla Milosevic lika högt.

#3 Per Karlsson (Spelade matcher: 10 Mål: 0 Assist:0)
Kontrakt: 31 december 2022
Säsongsbetyg: 1

Det smärtar att skriva detta men det känns som tiden har sprungit ifatt den evigt unge Per Karlsson. AIK-legendaren har inte lyckats ta en ordinarie plats i år och de matcher han har spelat har det varit långtifrån den Per Karlsson vi har varit vana vid att se. Mittbacken besitter inte längre den snabbhet han än gång hade och insatsen borta mot Häcken i somras var plågsam att bevittna. Karlsson blev skadad och missade avslutningen på säsongen. Jag hoppas ändå att mittbacken stannar nästa säsong och spelar ut sitt kontrakt, för han förtjänar en rejäl avtackning för lång och trogen tjänst.

#25 Erick Otieno (Spelade matcher: 33 Mål: 1 Assist: 7)
Kontrakt: 31 december 2024
Säsongsbetyg: 5

Kenyanen har tagit allsvenskan med storm den här säsongen och varit en av AIK:s bästa spelare. Otieno har knappt gjort en dålig match och man slutar aldrig imponeras av honom. Han har dominerat sin vänsterkant i stort sett hela säsongen och varit briljant både offensivt och defensivt. Det är tydligt att Otieno är för bra för att spela i allsvenskan och det har varit en ynnest att få bevittna honom i den svartgula tröjan. Jag tror inte att AIK kommer att få behålla kenyanen nästa säsong, men man kan ju såklart hoppas. Otieno har varit allsvenskans bästa ytterback den här säsongen och det går inte att dela ut något annat än femma i betyg.

#33 Mikael Lustig (Spelade matcher: 29 Mål: 0 Assist: 2)
Kontrakt: 31 december 2022
Säsongsbetyg: 2

Lustig har överlag stått för en stabil säsong och man älskar ju den vinnarskalle han besitter. Dock bör man kunna kräva mer av högerbacken. Insatserna i år har vittnat om att Lustigs dagar som ytterback kanske är över. Jag tycker att det ofta har gått för långsamt i många matcher och att när han möter snabbare spelare en mot en får han problem. Dessutom har han inte bidragit så mycket i offensiv väg som iallafall jag förväntade mig. Med det sagt så kan mittback vara en framtida position för högerbacken. Där behöver han inte vara lika snabb och Lustig har dessutom längden för att spela den positionen. I och med att Milosevic kontrakt går ut kan ytterbacken bli den perfekta ersättaren. Dessutom kan Lustig förlänga karriären några år om han väljer att byta position.

#14 Lucas Forsberg (Spelade matcher: 1 Mål: 0 Assist: 0)
Kontrakt: 31 december 2023
Säsongsbetyg: spelat för lite för att betygsättas

Det har inte blivit särskilt mycket speltid för den unga ytterbacken i den svartgula tröjan. Det enda A-lags framträdandet för Forsberg var ett 25 minuters inhopp i svenska cupen matchen mot Rågsved i augusti. Att AIK-talangen inte fått mer speltid är förståeligt, då han uppenbarligen inte är redo. Till nästa säsong blir det förhoppningsvis en utlåning för Forsbergs del så att han få mer kontinuerlig speltid.

#6 Jetmir Haliti (Spelade matcher: 4 Mål: 0 Assist:0)
Kontrakt: 31 december 2023

Säsongsbetyg: spelat för lite för att betygsättas
Nyförvärvet från Jönköping har haft ett tufft första år i AIK. Skadad i stort sett hela säsongen något som förvärrades när han själv tog beslutet att börja träna trots att han inte var helt frisk. Det blev bara en match från start och det var i den sista matchen mot Sirius. Nu verkar Haliti vara kvitt sina skadeproblem och förhoppningsvis får han chansen på riktigt 2022.

#13 Felix Michel (Spelade matcher: 2 Mål: 0 Assist: 0) (Utlåningarna till Sarpsborg och AFC Eskilstuna betygsätts ej)
Kontrakt: juli 2022

Säsongsbetyg: spelat för lite för att betygsättas
Ja, Felix Michel tillhör fortfarande AIK och det är lätt att glömma bort men mittbacken gjorde faktiskt två korta inhopp i svenska cupen i vintras. Den libanesiske landslagsmannen har spenderat större delen av säsongen på lån i Sarpsborg i Norge och i AFC Eskilstuna. AIK kommer troligtvis att göra sig av med Michel då han med all sannolikhet inte ingår i Bartosz planer, och det är nog bäst för båda parter.

#2 Robin Tihi (Spelade matcher: 3 Mål: 0 Assist: 0) (Utlåningen till AFC Eskisltuna betygsätts ej)
Kontrakt: 31 december 2023
Säsongsbetyg: spelat för lite för att betygsättas

Spenderade även han större delen av säsongen på lån till AFC men spelade samtliga tre matcher för AIK i svenska cupens gruppspel i vintras. Beslutet att låna ut Tihi var helt korrekt och sejouren AFC har varit lyckad, då han fått spela kontinuerligt. Mittbackens framtid i AIK är dock oklar och jag tror mycket beror på om Milosevic förlänger eller inte.

#19 Eric Kahl (6 matcher Mål: 0 Assist: 1)
Såld till Aarhus
Säsongsbetyg: 2

AIK-talangen inledde säsongen med att starta samtliga tre gruppspelsmatcher i cupen. Sedan drog han på sig en skada som höll honom borta i princip hela vårsäsongen. Därför startade Kahl enbart tre matcher i allsvenskan, innan han senare blev såld till Aarhus, där vänsterbacken hittills gjort det bra. De få matcher han spelade stod Kahl för godkända prestationer således landar betyget på en tvåa. Förhoppningsvis är detta inte det sista vi ser av Eric i den svartgula tröjan.

Håller ni med om betygen? Vilken spelare har varit bäst i AIK 2021 enligt er? Är det någon ni förväntar er mer av 2022?
 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2021-12-16 11:00:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen