Lagbanner
Säsongsbetyg AIK 2021 Del 2: Mittfältare, Anfallare och Tränare
Nicolas Stefannelli blev AIK:s bästa målskytt 2021 med 12 mål, men hur högt säsongsbetyg får argentinaren?

Säsongsbetyg AIK 2021 Del 2: Mittfältare, Anfallare och Tränare

De offensiva spelarna i AIK har blandat och gett under säsongen. Därför blir det höga toppar och djupa dalar när säsongsbetygen 2021 avslutas. Dessutom utvärderas tränare Bartosz Grzelaks säsong.

1 - Inte godkänd
2 - Godkänd
3 - Bra
4 - Mycket bra
5 - Overklig


Mittfältare

#17 Ebenezer Ofori (Spelade matcher: 17 Mål: 0 Assist: 0)
Kontrakt: 31 december 2023
Säsongsbetyg: 1

Tyvärr har Oforis återkomst till AIK varit en enda stor besvikelse.  Mittfältaren har antingen haft skadeproblem eller helt enkelt inte platsat. När han väl fått chansen har prestationerna varit mediokra. Det snackas mycket om “den gamla Ofori” men jag har svårt att se hur ghananen ska hitta tillbaka den formen. Förvisso spelade han upp sig något i slutet av säsongen, men det är inte närheten av den nivå som förväntas av Ofori. Jag blir inte förvånad om han blir såld i vinter.

#8 Bilal Hussein (Spelade matcher: 33 Mål: 1 Assist: 1)
Kontrakt: 31 december 2023
Säsongsbetyg: 4

Bilals utvecklingskurva har pekat stadig uppåt den här säsongen. Bartosz har verkligen givit mittfältaren stort förtroende och "Billy" har startat varenda match i allsvenskan, något han är ensam om i AIK. Hussein har bjudit på ett antal dominanta insatser på mittfältet och har visat prov på lysande passningsskicklighet, brytningsförmåga och speluppfattning.  Det snackas en del om att Bilal kan komma att lämna AIK i vinter men jag tror att han gör bäst i att stanna, iallafall till sommaren. Det finns fortfarande ytterligare kliv att ta för mittfältaren, framförallt i poängprotokollet och jag tror att han kan slipa på dessa kvalitéer om han spelar i AIK nästa säsong. "Billy" har verkligen varit en av de stora överraskningarna i AIK 2021 och jag ser framemot att se han utvecklas ytterligare.

#7 Sebastian Larsson (Spelade matcher: 28 Mål: 6 Assist: 7)
Kontrakt: 31 december 2022
Säsongsbetyg: 4

Som vanligt går det inte sätta ett lågt betyg på Larsson, då han helt enkelt aldrig gör dålig match. Med "Seb" vet man vad man får, en extrem vinnarskalle som alltid ger 100% i varje match oavsett vad. Mittfältaren förmodligen allsvenskans bästa högerfot, något han visat även den här säsongen. Det som drar ned betyget lite är de onödiga gula korten Larsson dragit på sig. "Seb" noteras för 12 gula kort den här säsongen, vilket har lett till att han vara avstängd fyra gånger. Det är alldeles för mycket och det har synts hur mycket Larsson har saknats i dessa matcher, vilket understrycker hur viktig Sebastian Larsson är för AIK.

#22 Filip Rogic (Spelade matcher: 18 Mål: 2 Assist: 1)
Kontrakt: 31 december 2022
Säsongsbetyg: 2

Det har varit en motig säsong för Rogic, som har kantats av skadeproblem och mindre bra prestationer. Men allt är inte den mångsidige mittfältarens fel. Sedan Rogic värvades har Bartosz haft svårt med att hitta en roll för honom och det är tydligt att han inte passar in AIK:s spelsystem. Därför tycker jag lite synd om Rogic och då han har kämpat på bra när han väl fått spela. Det är snudd på att han får en etta men målet mot Elfsborg gör att betyget ändå landar på godkänt. Tills nästa år måste AIK hitta en tydlig roll för Rogic eller sälja honom, så enkelt är det.

#26 Yasin Ayari (Spelade matcher: 14 Mål: 1 Assist: 0)
Kontrakt: 31 december 2025
Säsongsbetyg: 2

AIK-talangen kritade på ett fyraårigt A-lags kontrakt i höstas och visst har Ayari förtjänat det. Vi har stundtals fått se den enorma potential som 18-åringen besitter. Han har ett bra driv med bollen och är teknisk. Jag tror vi kommer få se betydligt mer av AIK-produkten nästa år, då han förhoppningsvis kommer få sitt riktiga genombrott.

Anfallare/yttrar

#34 Erik Ring (Spelade matcher: 19 Mål: 2 Assist: 3)
Kontrakt: 31 december 2024
Säsongsbetyg: 2

Ring har tagit kliv i sin utveckling den här säsongen, framförallt i spelet med boll. Han vågar utmana mer och tar sig till fler lägen. Nu behöver han bara jobba mer på poängproduktionen, där han fortsatt inte riktigt fått det att lossna. Kan han utveckla den delen av sitt spel till nästa säsong kommer det att finnas utländskt intresse för AIK-produkten.

#18 Amar Ahmed Fatah (Spelade matcher: 1 Mål: 0 Assist: 0)
Kontrakt: 31 december 2024
Säsongsbetyg: spelat för lite för att betygsättas

Gjorde ett bejublat inhopp mot Östersund tidigare i höstas, och visade att det finns potential till att bli något riktigt bra. Har jämförts med en viss Martin Mutumba. Fatah är dock fortfarande ung och vi ska ha tålamod, men mycket talar för att AIK har hittat en ny guldklimp i ungdomsakademin.

#19 Saku Ylätupa (Spelade matcher: 15 Mål: 2 Assist: 4)
Kontrakt: 31 december 2022
Säsongsbetyg: 2

Den eviga gåtan Saku Ylätupa, sett till antal matcher och poäng är det ganska bra men det är tydligt att han inte ingår i Bartosz planer 2022. Har varit frånvarande i stort sett hela hösten och av allt att döma verkar det inte vara på grund av skada utan helt enkelt att yttern inte platsat, vilket säger en del om Ylätupas sejour i AIK. Det hade varit lätt för mig att sätta ett underkänt betyg men poängskörden räddar ändå upp det något. Med det sagt gör nog AIK rätt i att försöka gå skilda vägar med Ylätupa i vinter.

#32 Tom Strannegård (Spelade matcher: 18 Mål: 1 Assist: 1) (Utlåningen till Vasalund betygsätts ej)
Kontrakt: 31 december 2022
Säsongsbetyg: 2

Var inledningsvis hyfsat ordinarie och fick starta en del matcher. Där visade Strannegård prov på en del höga toppar. Ser dock fortsatt lite "valpig" ut i vissa aktioner och väger alldeles för lätt i närkamperna. Förhoppningsvis har han slipat på dessa delar under utlåningen till Vasalund, där AIK-produkten fått en del speltid. Jag ser framemot vad Strannegård har att erbjuda 2022.

#20 Zack Elbouzedi (Spelade matcher: 21 Mål: 2 Assist: 2)
Kontrakt: 31 december 2024
Säsongsbetyg: 3

Den frejdige yttern kom till AIK under sommarfönstret och tanken var irländaren skulle få fart på offensiven. Elbouzedi har stått för många bra prestationer trots att det ser relativt skralt ut på poängkontot. Han är en av det snabbare spelarna allsvenskan, är vass en mot en och har en bra arbetskapacitet. Dock måste han utveckla sitt inläggsspel och förbättra sin slutprodukt. Jag tror att Elbouzedi kommer att bli bättre nästa år då han har anpassat sig till ligan.

#9 Nicolas Stefanelli (Spelade matcher: 30 Mål: 12 Assist:3)
Kontrakt: 31 december 2023
Säsongsbetyg: 4

Stefanelli har verkligen tagit kliv som spelare jämfört med föregående AIK-sejour. Från att vara en utpräglad straffområdesspelare till att bli betydligt mer delaktig i spelet och vara i stort sett överallt på planen. Argentinaren är verkligen lätt att ta till sig, han visar enorm passion ute på planen och det syns hur mycket han brinner för klubben. Visst, det brister lite speluppfattningen ibland och det är väl anledningen till att Stefanelli inte spelar i de största ligorna. Samspelet med "Nabbe" på topp är intressant och något jag gärna ser mer av 2022.

#10 Nabil Bahoui (Spelade matcher: 30 Mål: 10 Assist: 1)
Kontrakt: 31 december 2022
Säsongsbetyg: 3

"Nabbes" säsong kan egentligen delas in i två halvor. Den första perioden var det en Nabil som inte gick att känna igen, han såg omotiverad ut och prestationerna var svaga. Men sen hände något, Bartosz flyttade in Bahoui mer centralt i banan. Något som skulle göra att "Nabbes" säsong tog fart. Tillsammans bildade han och Stefanelli anfallsduo, och kompletterade varandra på ett fantastiskt sätt. Bahoui verkade trivas i sin nya roll och blev mer effektiv. Vi kommer nog aldrig få se "den gamla Nabil" igen, men jag är extremt spänd på vad han kan uträtta i sin nya roll.

#21 Bojan Radulovic (Spelade matcher: 28 Mål: 4 Assist: 1
Kontrakt: 31 december 2023
Säsongsbetyg: 2

Har mest fått göra korta inhopp den här säsongen, och väntar fortfarande på att få chansen som ordinarie nia i AIK, men när han väl fått spela så har Radulovic sett intressant ut. Han har gjort viktiga mål som borta mot Sirius och jag tycker mig se en viss potential i serben. Han missar dock alldeles för mycket och är för ojämn för att kunna vara ordinarie i AIK i dagsläget.

#36 Henok Goitom (Spelade matcher: 32 Mål: 5 Assist: 4)
Avslutat karriären
Säsongsbetyg: 2

Det har varit tydligt att åldern har tagit ut sin rätt för Henok den här säsongen. AIK-kaptenen har inte hållit den höga nivån vi varit vana vid och kanske har motivationen varit en faktor. Goitom har sagt att han velat sluta för 2–3 månader sedan och då är det förståeligt att prestationerna inte alltid är på topp. Men trots motgångarna den här säsongen har Henok aldrig klagat och har visat vilken fantastisk ambassadör han är för AIK. För mig är han en av de största i AIK:s historia och Goitom fick verkligen det avslut han förtjänade när han gjorde sitt 100:e mål i sista matchen. Tack för allt Henok!

#11 Stefan Silva (Spelade matcher: 7 Mål: 0 Assist: 0)
Lämnat klubben
Säsongsbetyg: 1

Likt Ylätupa är Stefan Silva ett stort mysterium. Ytterligare en svag säsong och haft svårt att ens ta en plats i truppen. Anfallaren har varit placerad längst in i frysboxen, och haft svårt att ta sig ur den. Silva lämnar nu klubben och det går ju inte att konstatera annat än att det varit en fiaskoartad sejour.

Tränare
Bartosz Grzelak
Kontrakt: 30 november 2022
Säsongsbetyg: 4

Bartosz har överträffat förväntningarna enligt mig. Det var få som trodde att AIK skulle vara med i guldstriden under den största delen av säsongen. Topparna "Gnaget" har visat upp bevisar att vi är bland de bättre lagen i serien. Jag tycker Bartosz har en tydlig spelidé och vision, får han en bredare och förstärkning på de offensiva positionerna kan det bli riktigt spännande. Dock har det varit för djupa dalar i våra prestationer och bortaspelet har varit svagt. Lyckas Grzelak hitta en jämnhet kommer AIK att vara ett ännu bättre fotbollslag 2022. Jag har inga som helst tvivel om att Bartosz är rätt man för jobbet.

Håller ni med om betygen? Vad tycker ni om Bartosz säsong?
 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2021-12-17 11:19:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen